Zajednička fotografija s otvaranja projekta katastarske izmjereMile MariĆ
StoryEditor
POSAO VRIJEDAN 10 MILIJUNA EURA

PROJEKT STOLJEĆA - U TIJEKU RADOVI Katastarska izmjera katastarskih općina Benkovac i Buković...

Riječ je o uku­p­noj površini od oko 2.764 hektara, na 7.167 katastar­skih čestica, od čega je 2.500 kuća...

Na području Grada Benkovca za katastarske općine Benkovac i Buković u tijeku su radovi na projektu stoljeća, projektu provođenja katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga na ukupnoj površini od oko 2.764 hektara, na 7.167 katastarskih čestica, od čega je 2.500 kuća. Vrijednost ovoga projekta je 1.300 000 eura (10 milijuna kuna).

- Katastarsku izmjeru provodi Državna geodetska uprava, a stručne geodetske poslove u okviru usluga provođenja katastarske izmjere i izrade elaborata katastarske izmjere za potrebe osnivanja katastra nekretnina obavlja trgovačko društvo ACES d.o.o. iz Zadra, kazao je Mile Marić, viši savjetnik za društvene djelatnosti Grada Benkovca.

Nekretnine postaju 1/1

Izmjera je kao temelj kuće koji se ne vidi ali bez dobrih temelja nema ni kuće, pa tako i nema dobrog razvoja općine ili grada bez sređenih evidencija. Kroz postupak katastarske izmjere uskladit će se stanje na terenu sa stanjem u katastru i zemljišnim knjigama.

- Kako bismo u narodu rekli, dobit ćete nekretninu 1/1. Kada riješimo zemljišne knjige, to će donijeti vrijednost kako obiteljskim domaćinstvima, tako i gospodarstvu, naglasio je Tomislav Bulić, benkovački gradonačelnik, pozvavši pritom vlasnike nekretnina na suradnju.

Za građane je važno da će i oni razriješiti eventualne probleme i dobiti sređenu dokumentaciju kako bi bez problema upravljali svojom imovinom

- Ovo je najveći pojedinačni dar Vlade RH svim vlasnicima nekretnina na području katastarskih općina Benkovac i Buković. Početak i kraj svake investicije su zemljišne knjige, a većina investicija koje su zaustavljene, zaustavljene su upravo u toj točki. Bez pravog registra teško je upravljati nekretninama, riješiti pitanja upisa i konačno realizirati ulaganje, kazao je Bulić.

Sređivanje imovinsko-pravnih odnosa

Izmjerom će se urediti stanje ukupnog vlasništva, što znači da će se obraditi sve katastarske čestice, bilo da su u vlasništvu privatnih osoba, jedinica lokalne samouprave, države ili bilo koga tko ima upisano vlasništvo.

- Cilj je dobiti nove zemljišne knjige koje će raščistiti imovinskopravne odnose i odgovarati stvarnom stanju te ujednačiti podatke u katastru i zemljišne knjige. Za građane je važno da će i oni razriješiti eventualne probleme i dobiti sređenu dokumentaciju kako bi bez problema upravljali svojom imovinom, objasnio je Bulić.

Prema dosadašnjim iskustvima, prosječno trajanje ovakvog postupka je oko sedam godina, ali izmjenama Zakona o zemljišnim knjigama napravljeni su, moglo bi se reći, povijesni iskoraci kojima je izvršavanje postupka doveden na najkraći mogući rok.

image

Zdravko Zorić, direktor tvrtke ACES iz Zadra

02.05.2023., 16:19h
26. travanj 2024 21:56