<p>Koštičasto voće</p>
Koštičasto voćeIzvor Pixabay
StoryEditor
Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Savjeti za tretiranje koštičavih voćnih vrsta protiv uzročnika gljivičnih i bakterijskih bolesti

To je najbolje učiniti netom kada se prosuše nasadi od zadnjih oborina, kada otpadne oko 30 do 50 % lišća te drugi puta nakon što otpadne sve lišće

Koštičave voćne vrste (breskva, nektarina, trešnja, višnja, šljiva, marelica) valja u stadiju opadanja lišća tretirati protiv različitih uzročnika gljivičnih i bakterijskih bolesti - kovrčavost lista breskve i nektarine (Taphrina deformans), rogač šljive (Taphrina pruni), šupljikavost lista koštičavoga voća (Stigmina carpophilla), bakterijski rak koštičavog voća (Pseudomonas mors-prunorum)…

Stoga je to najbolje učiniti netom kada se prosuše nasadi od zadnjih oborina, kada otpadne oko 30 do 50 % lišća, te drugi puta nakon što otpadne sve lišće. Uporabiti se može jedan od dozvoljenih bakrenih pripravaka: NORDOX WG ili NEORAM WG ili neki drugi prema Fitosanitarnome informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na Web adresi.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja.

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe.

Ponovno skupljanje ambalažnoga otpada SZB provest će se dana 10.11.2023. (petak), u Nadinskome blatu - Zagrad (maslinik OPG Ivan Atelj, 200 m južno od rampe za utovar grožđa, parcela Vickouša), u vremenu od 09:00 -11:00 sati.

25.10.2023., 09:13h
20. svibanj 2024 13:44