Stanko SikirićVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
UZORNI POLJOPRIVREDNIK

Stanko Sikirić, pionir modernog maslinarstva u Dalmaciji

Maslina je rasla s mnom i ja s njom. Još od 1988. redovito se savjetujem sa Savjetodavnom službom, educiram se, upijam i učim, kaže Sikirić

Stanko Sikirić iz Bibinja nije samo pionir modernog maslinarstva u Dalmaciji s 300 stabala maslina, već je preko 250 maslina cijepio, navrnuo na drugu sortu maslina.

- Na početku bavljenjem maslinarstva od 300 stabala domaće orkule ili oblice imao sam 80 posto, a stranih 20 posto. Cijepljenjem sad su svih 300 maslina stranih sorti, objavio je 73-godišnji Stanko, sa sinom nositelj OPG-a Stanko i Dinko Sikirić.

image

Poziranje za Zadarski tjednik

VELIMIR BRKIĆ

Brdo odličja i diploma

Samo ove godine za ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojeno je brdo odličja i diploma među njima i po dva zlata na Danima mladog maslinovog ulja Dalmacije u Vodicama, na Noćnjaku 2023. u Tučepima te na Petim danima masline i ulja Peljuzica u Sukošanu, gdje su osvojena i dva srebra. Zlatna medalja osvojena je na Festivalu maslina u Zagrebu, ali i u dalekoj Sjevernoj Americi, u New Yorku.

- Masline su razasute na više lokacija: Gajce, Štrenjka, Podvornica, Drmanovica, Punta, Starine, Žužinka, Ograda. U Donjem polju na stablima nema gotovo nikakvog ploda. Razlog opadanju je napad maslinove muhe. Međutim, u maslinicima u Bibinjskom polju urod je iznad svih očekivanja, pohvalio se Stanko.

Maslinarstvo za Stanka Sikirića je ljubav od djetinjstva i u njemu uživa.

- Maslina je rasla s mnom i ja s njom. Još od 1988. godine uvijek sam se savjetovao sa Savjetodavnom službom, educirao, upijao i učio. Išao sam po maslinicima, na radionice i seminare po Hrvatskoj, Italiji i drugdje. Znanja nikad dosta, odrješit je Stanko, “vitez maslinarstva i vinarstva” te neokrunjeni “kralj kapule”.

Rad i trud, znoj i žuljevi

Svakodnevni veliki rad i trud, znoj i žuljevi, ogleda se i u tome što u Stankovim vrtovima, maslinicima, vinogradu i na plantaži smokava, nema ni travke. Sve je brižno izorano, frezano i sređeno.

- To su geni kameni, obiteljska tradicija obrade zemlje. Ma, neka nam naš dragi Gospodin podari još zdravlja, veselja i ljubavi prema bližnjem, bit će ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kvalitetnog vina, povrća i voća. I neka više prestanu ratovi i zavlada mir na ciloj kuguli zemaljskoj, poželio je Stanko, koji je svoju ljubav za poljoprivredom prenio na svog sina Dinka, domara u ovdašnjoj OŠ Stjepana Radića.

30.10.2023., 09:36h
VELIMIR BRKIĆ
17. svibanj 2024 01:31