Plaža za pse u PrivlakiVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
GODIŠNJI ODMOR S KUĆNIM LJUBIMCEM

Sve više turističkih mjesta ima plažu za pse

Gosti posljednjih godina sve više traže da se i njihovi ljubimci imaju gdje okupati. No plaže za pse u nas su prava rijetkost i tu počinju problemi za vlasnike pasa, ali i kupače

U danima kad je živa u termometru iznad 30 stupnjeva Celzijevih i četvertonožni lajavi ljubimci vole se okupati u moru. Međutim, zbog krznenog prijatelja mogao bi se njegov vlasnik naći u problemu, jer se mnogi kupači često bune i protestiraju, osobito jer su se psi ponekad dovodili među djecu. Ipak, polako ali sigurno promjene su vidljive i u tom smjeru.

-Privlaka kao turističko mjesto za svoj prioritet je odabrala turizam i sve one trendove koje prate turističku ponudu. Sve veći interes za odmor su i gosti koji sa sobom dovode svoje kućne ljubimce. Želeći pratiti taj trend i dodatno upotpuniti turističku ponudu Privlake još smo prije pet godina uredili plažu za pse. Vlasnici pasa i njihove obitelji uvijek su dobrodošli u Privlaku, pozvao je Gašpar Begonja – Gajo, načelnik Privlake.

Plaža za pse/Dog’s beach

Službenom oznakom “Plaža za pse/Dog’s beach” plaža se nalazi na izlazu iz Privlake prema Viru, prije Virskog mosta na plaži sjeveroistočno od ceste Nin - Vir.

image

I psi se vole kupati

Denis Peros
-Svemu je prethodila ranojutarnja svađa i fizički sukob dvoje turista iz Njemačke u ovdašnjem autokampu Mostina i to sve zbog psa koji je s vlasnikom došao na plažu. Uredovala je tada i policija. To je i bio povod da Općina Privlaka, ja kao načelnik, i Iva Zorić Sarađen, direktorica Turističke zajednice, odlučimo da uz pomoć naših komunalaca uredimo plažu za pse. I nismo pogriješili, dapače, reći će Begonja.

Zadarska županija, kao i Dalmacija, i nije baš poznata po svojim psećim plažama budući je vrlo malo službeno označenih plaža za pse.

-Turisti s psima nisu poželjni na javnim plažama. Tu su djeca i nedaj bože da se nešto nepredviđeno dogodi, ulijevaju strah i nelagodu. Nije li to grozno. A i psi mokre u more i linjaju dlake koje netko može i progutati. Da me ne bi krivo shvatili, nemam ništa protiv pasa i životinja općenito. I sam sam bio vlasnikom nekoliko pasa, ali nisam im dopuštao da ikome smetaju i ometaju. Volim životinje, ali reda mora biti, njima je mjesto na posebnoj, njihovoj plaži i svi su sretni i zadovoljni, odrješito nam kaže jedan od sugovornika, Povljanac Tičić.

Sve više gostiju s kućnim ljubimcem

Plaža za pse u Sv. Filip i Jakovu je na glavnoj plaži Iza banja, kod trećeg plažnog poluotoka prema Biogradu na Moru, između Artića i Miluške. Komunalno je uređena i jedna je od brendova Sv. Filip i Jakova.

-To nam je nedostajalo jer imamo sve više gostiju sa svojim kućnim ljubimcima, reći će Ana Barbaroša, direktorica TZO Sv. Filip i Jakov, kojoj zbog uključivanja u promet nismo uspjeli postaviti pitanje: “Je li je plaža za pse primjerenija, primjerice u Tustici nego Iza banja”.

Naime, Općina Sukošan i TZO Sukošan za plažu za pse odredili su upravo Tusticu, dio nedaleko glavnog, istočnog ulaza u borovu šumu i prirodnu plažu.

-Plaža za pse je dodatni turistički sadržaj. U turističkoj je ponudi, međutim do početka sezone zbog tehničkih problema nije se uspjela staviti u funkciju, rekla je Mirjana Veleslavić – Nadinić iz TZO Sukošan.

Većina pasa obožava kupanje i morske radosti, ali za razliku od ljudi teško podnose sunce. Najvažnije je na plaži imati vode za piti i zdjelicu za psa.

Čovik je čovik a pas je pas

image

Šetnja psa da, kupanje ne

VELIMIR BRKIĆ
-Buduća plaža za pse u Tustici bit će ograđena, čvrstom ogradom na kopnu i plutačama na moru. Imat će vodu i pseće zdjelice te koševe za otpad. Psima je potrebna hladovina, kao i nama ljudima, a imat će je u borovoj šumi na dijelu Tustice. Voljeli to ili ne, mnogim vlasnicima kućnih ljubimaca psi su neodvojivi članovi obitelji i žele ih svuda voditi sa sobom, objašnjava gospođa Mirjana.

U realnom životu vlasnici kućnih ljubimaca još uvijek prolaze ježeve muke dok za svoju obitelj i svog četveronožnog prijatelja, pronađu smještaj.

-Iznajmljivači se boje da će im izgristi interijer, iznerediti tepih, “posijati” dlake. Situacija se ipak malo po malo ipak mijenja na bolje, kazao je Josip Horvat, vlasnik psa iz Zagorja.

Vaš pas može biti miran i umiljat ali i uzbuđen i lajati na “čudne” stvari ili ljude na plaži.

-Pas je zaista krasno Božje stvorenje, veliki čovikov prijatelj ali kako bi moj pokojni dida reka: “Čovik je čovik a pas je pas”. Tako bi barem tribalo biti. A i ako vodite psa na plažu za pse, nema opuštanja, mišljenja je sugovornik Peša iz Zatona.

11.07.2023., 10:39h

VELIMIR BRKIĆ
18. svibanj 2024 12:59