<p>791. milenijska fotografija Šime Strikomana ”Tovar na Glavi porta”</p>
791. milenijska fotografija Šime Strikomana ”Tovar na Glavi porta”Šime Strikoman
StoryEditor

Tovar na milenijskoj fotografiji Šime Strikomana

Šime Strikoman je svoju 791. i 792. milenijsku fotografiju snimio u Sukošanu. Na njima je bilo 180 statista, uglavnom djece iz Dječjeg vrtića Zlatna luka ravnateljice Milice Ćoso i učenika Osnovne škole Sukošan ravnatelja Branimira Peričića.

- U znak sjećanja i uspomenu na ovaj fascinantni događaj svim sudionicima podijeljene su promidžbene majice s logom, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić, turistička promotorica.

Kako će se 51. trka tovara Memorijal kenje Viole nakon dvije godine korona pauze održati u noćnim satima 7. kolovoza 2022., legendarni Šime Strikoman snimio je 791. milenijsku fotografija pod nazivom “Tovar na Glavi porta” na Rivi, na Glavi porta.

- Milenijska fotografija koja prikazuje tovara, simbol dalmatinskih sela, trebala se snimiti protekle godine, ali je korona sve u dva navrata odgodila, kazala je Katarina Bebek, direktorica Komunalnog društva Zlatna luka.

U spomen na vrijeme koje je odavno prošlo i preko pola stoljeća održavanja spektakularnih trka tovarov Memorijal kenje Vijole na obali na Ruševcu prije godinu dana otkriven je spomenik, brončana statua tovara, od tada najslikanija turistička razglednica iz Sukošana.

- Snimanjem milenijske fotografije, osim što smo najavili 51. trku tovara Memorijal kenje Vjiole, odali smo počast tovaru ili magarcu, životinji koja simbolizira Dalmaciju, ponajviše težaka, naglasio je Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan.

Druga milenijska fotografija, 792. milenijska fotografija Šime Strikomana pod nazivom “Grb općine Sukošan”, također pomoću dizalice ovdašnjeg komunalnog poduzeća, snimljena je na mulu nasuprot Mrava.

- Grb općine Sukošan je plavi štit na kojem je prikazana ruka, u zlatnom rukavu, koja izlazi iz lijevog ruba grba i drži srebreno pisaće pero, a u desnom gornjem kutu je zlatno sidro. Ruka s perom atribut je sv. Kasijana Imolskog, zaštitnika općine. Zlatno sidro odnosi se na zaljev Zlatna luka, objašnjava načelnik Ante Martinac.

 

25.07.2022., 19:02h
17. svibanj 2024 10:29