Fešta od sira u Kolanu počinje u petak, 25. kolovoza u 19 satiTz Kolan
StoryEditor
Za sve ljubitelje sira

Tradicionalna 7. Fešta od sira održava se danas u Kolanu

Fešta od sira održat će se u centru Kolana, ispred zgrade općine. Službeno otvaranje Fešte je u 19:00 sati, a svoj dolazak potvrdili su brojni uzvanici, predstavnici državnih institucija i agencija, predstavnici lokalne i područne samouprave, stručnih udruga te suradnici s Agronomskog fakulteta

U organizaciji Turističke zajednice Općine Kolan, Općine Kolan i Udruge proizvođača paškog sira u Kolanu će se 25. kolovoza održati 7. Fešta od sira. Nakon Fešte od skute, Fešte od janjetine i Fešte od mora na redu je najveća i najposjećenija Fešta od sira koja se ove godine vraća u centar Kolana. Fešta slavi simbol otoka Paga - paški sir, a Kolan je na karti svijeta već odavno priznat i prepoznat po paškom siru o čemu svjedoče brojna priznanja i nagrade s domaćih i međunarodnih natjecanja. Bit će tu vrhunskih sireva najpoznatijih sirana s otoka Paga te sireva obiteljskih gospodarstava koji ga već godinama proizvode po tradicionalnoj recepturi.

- Fešta od sira održava se zadnji petak u kolovozu i okuplja najbolje proizvođače sira sa otoka Paga i zaljubljenike u sir. Na ovogodišnju feštu dolazi preko 35 izlagača, a brojni posjetitelji će pored paškog sira izvrsne kvalitete moći degustirati i ostale domaće proizvode poput pršuta, vina, meda, ulja i raznih slastica i delicija. Poznati zadarski chef Renato Kraljev spremat će nekoliko vrsta jela s autohtonim namirnicama, dakle spoj tradicije i modernog zasigurno će oduševiti vaša nepca. Bit će tu prirodne kozmetike, suvenira te proizvoda iz ostalih krajeva Hrvatske. Osim vrhunske gastro ponude, predstavit ćemo i bogatu kulturnu i tradicijsku baštinu, rekla je Sabina Gligora Sabalić, direktorica TZ Općine Kolan.

Fešta od sira održat će se u centru Kolana, ispred zgrade općine. Službeno otvaranje Fešte je u 19:00 sati, a svoj dolazak potvrdili su brojni uzvanici, predstavnici državnih institucija i agencija, predstavnici lokalne i područne samouprave, stručnih udruga te suradnici s Agronomskog fakulteta. Feštu od sira folklornim nastupom otvorit će KUD Bartul Kašić, a u zabavnom programu nastupit će Dražen Zečić i Mate Grgat.

Organizatori su uz Feštu od sira za nadolazeći vikend i sve uzraste pripremili bogat program i popratna događanja. U petak, 25. kolovoza u poslijepodnevnim satima u vremenu od 15:00 do 17:00 sati svoja vrata za sve posjetitelje u Kolanu otvorit će sirane Gligora, Mih, OPG Emil Oštarić te OPG Branimir Čemeljić u Mandrama gdje će moći degustirati paški sir te saznati koliko je mlijeka, truda i vremena potrebno za izradu sira. Istog dana u Kolanu, pored crkve Sv. Luke s početkom u 20:30 sati održat će se dječja radionica filcanja vune koju će voditi Nikol Jakopic Donadić.

U subotu, 26. kolovoza održat će se radionica sljubljivanja sira i vina pod nazivom „Vinska priča“, na kojoj će se degustirati sirevi Paške sirane, sirane MIH i Gligora iz Kolana te OPG Vidas iz Novalje uz vina vinarije Jagunić, Benvenuti iz Istre, Galić iz Kutjeva (Slavonija), Grabovac iz Prološca kod Imotskog (Dalmacija), vinarija Fiolić iz Zadra te Vina otoka Paga i Boškinac (Novalja). Radionica počinje u 20:00 sati u svečanoj dvorani Općine Kolan i namijenjena je svim ljubiteljima sira i vina.

Broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Ukoliko ste ljubitelji sira i želite ih probati sve na jednom mjestu – dođite u Kolan na Feštu od sira i uvjerite se sami!

image

Fešta od sira u Kolanu počinje u petak, 25. kolovoza u 19 sati

Tz Kolan
21.08.2023., 12:10h
28. travanj 2024 14:54