Šumska ljepoticaZadarski tjednik arhiva
StoryEditor
OSJEĆAJ POVIJESTI

U Kličevici pronađeni ostatci trocijevnog brončanog topa koji je dizajnirao Leonardo da Vinci

Iz Zadra se do Kličevice stiže jednostavno, cestom za Benkovac s koje treba skrenuti za Raštević, a gdje je postavljena pregledna turistička signalizacija

Hrvatska plemićka obitelj Kurjaković dala je izgraditi utvrdu Kličevica koja je dovršena 1454. godine. Bio je to vrijeme nakon Ladislavove prodaje Dalmacije, no treba znati da se tada tim imenom nazivalo puno manje teritorija nego dabas te je većina današnjeg prostora Zadarske županije i dalje bila u hrvatskim rukama. Granica između Mletačke Republike i Hrvatsko-ugarskog Kraljevstva bila je upravo u blizini ove tvrđave koja je nadzirala i tada veoma važne mlinice za žito, podignute uz istoimenu rijeku koja se ulijeva u Nadinsko blato.

Utvrda je bila predmetom dugih prijepora između Kurjakovića i Mlečana koji su se čak bili žalili i kralju Matijašu Korvinu, kada se utvrdu dograđivalo.

Kličevica je dobila na još većoj važnosti nakon početka otomanskih osvajanja hrvatskih zemalja. Tada se utvrda još dodatno nadograđuje i preuređuje te je se prilagođava uporabi vatrenog oružja. Upravo su u Kličevici pronađeni ostatci trocijevnog brončanog topa koji je dizajnirao Leonardo da Vinci i jedini je takav sačuvan na svijetu.

image

Ulaz u utvrdu

Luka Jeličić

Iz Zadra se do Kličevice stiže jednostavno, cestom za Benkovac s koje treba skrenuti za Raštević, a gdje je postavljena pregledna turistička signalizacija.

Kličevica je našla svoje mjesto i na servisu Google Maps gdje je ocijenjena visokom ocjenom 4,8, a svoje dojmove su s drugima podijelila 152 korisnika.

“Prekrasno mjesto okruženo prirodom usred, ničega. Mjesto je za posjetiti ako ste ljubitelje arhitekture i povijest,” piše Sarin Marika.

“Sjajan ostatak ljudske povijesti. Šetnja borovom šumom i stazom do tvrđave je pravi ugođaj. Odlično mjesto za izlete,piknike,sportske aktivnosti i razno,” mišljenja je Mario Vrkić, a Anđela Crljenko piše sljedeće:”Skriveni kutak prirode u blizini Zadra koji se definitivno isplati otići posjetiti, usput smo se nabrali i šparoga i imali piknik na velikom kamenom stolu:).”

Idealno mjesto za osjetiti povijest.

26.03.2024., 14:18h

IVAN STAGLIČIĆ
29. travanj 2024 08:55