<p>Jure Zubčić i Sara Medved</p>
Jure Zubčić i Sara MedvedAndrea Kršlović
StoryEditor
REORGANIZACIJA SDP-A

U našoj je županiji velika starosna dob liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

SDP želi osigurati da svi stanovnici Zadarske županije, bez obzira na svoj status i zdravstveno stanje, imaju pristup visokokvalitetnoj zdravstvenoj skrbi unutar okvira Doma zdravlja

Danas je održana konferencija za medije SDP-a o programu primarne zdravstvene zaštite za Zadarsku županiju. Na konferenciji su istaknuti koraci koje SDP planira poduzeti u reorganizaciji primarne zaštite i domova zdravlja u čitavoj Hrvatskoj. S tom inicijativom započeli su u Gradu Zagrebu, a sada su odlučili ovaj program proširiti i na ostale županije, kako bi poboljšali kvalitetu zdravstvene skrbi diljem Hrvatske.

- Neki imaju dobra iskustva s liječnicima obiteljske medicine, a vjerujem da neki imaju i iznimno loša - da teško dođu do njih i do informacija putem telefona, da za sve budu upućeni dalje u bolnicu. To je upravo ono što moramo promijeniti, naglasila je Sara Medved, dr.med., spec. psihijatar, članica predsjedništva SDP-a.

Planiraju znatno poboljšati komunikaciju i suradnju među različitim zdravstvenim institucijama, uključujući Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu, ustanove za njegu u kući, Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu na moru, Psihijatrijsku bolnicu na otoku Ugljanu i bolnice na području grada.

- Domovi zdravlja su iznimno važni za zdravlje populacije, a njima upravlja Županija, zato ona i je odgovorna kako oni rade. U Zadarskoj županiji je iznimno velika starosna dob liječnika koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U prosjeku hrvatski građanin između jedan do tri puta mjesečno posjeti liječnika obiteljske medicine, kazala je Medved.

Iako su prihodi HZZO-a u porastu, potrebno je pažljivo razmotriti razloge za smanjenje broja pruženih usluga kako bi se osigurala kvalitetna i dostupna zdravstvena skrb za sve građane.

- Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti uvodi mnoge promjene, ali na gore. Jasno nam daje poruku da Ministarstvo uopće ne planira adekvatno kontrolirati financije u zdravstvu niti liste čekanje. Ukoliko će se na neku pretragu čekati iznimno dugo, HZZO može sklopiti ugovor s privatnikom da se ta ista usluga obavi kod privatnika. Dakle, definira sanaciju što bi trebala biti izvanredna mjera menadžmenta u zdravstvu, naglasila je Medved.

Cilj im je osigurati bolju i dostupniju zdravstvenu uslugu za sve građane te postaviti temelje za dugoročno unapređenje zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj.

- Zbog teškoća pristupa zdravstvenim uslugama, dio građana izbjegava ići liječniku obiteljske medicine i zdravstvene usluge traže direktno u bolničkom hitnom prijemu ili privatnom sustavu zdravstva. Međutim, i u privatnom sektoru postoji nesrazmjer u pokrivenosti zdravstvene zaštite, time ne pokrivaju potrebe ostalog stanovništva i dalje produbljuju nejednakosti, istaknuo je Jure Zubčić, predsjednik ŽO-a SDP-a.

SDP želi osigurati da svi stanovnici Zadarske županije, bez obzira na svoj status i zdravstveno stanje, imaju pristup visokokvalitetnoj zdravstvenoj skrbi unutar okvira Doma zdravlja.

- To ćemo ostvariti povećanjem funkcionalnosti domova (uvođenjem administratora, nagrađivanjem timova koji provode preventivne programe i uspješno zbrinjavaju medicinske potrebe na primarnoj razini, uvođenjem novih usluga i specijaliziranih savjetovališta, povećanjem broja medicinskog osoblja...), većim izdvajanjem za domove zdravlja i povezivanjem domova zdravlja s drugim sektorima poput socijalne skrbi i obrazovnog sustava, zaključio je Zubčić.

18.09.2023., 13:16h
15. svibanj 2024 13:00