Branka Maroja, ravnateljica OŠ Novigrad
StoryEditor
OŠ NOVIGRAD JEDINA U ŽUPANIJI ZA CJELODNEVNU NASTAVU

“Učenici će imati vrijeme za sebe, obitelj i prijatelje”

Svaki učenik imat će osiguranu stručnu pomoć i potporu, istaknula je Maroja dodavši da imaju sve uvjete za cjelodnevnu nastavu, tek treba opremiti kuhinju te urediti blagovaonicu

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, na Javni poziv za cjelodnevne škole prijavilo se ukupno 68 škola, a u Zadarskoj županiji jedino OŠ Novigrad koja s područnom školom u Paljuvu broji tek 27 učenika.

- Ne bojimo se promjena, bili smo među prvima u našoj županiji koja se uključila u projekt e-škole i uvela e-dnevnik, kazala je Branka Maroja, ravnateljica OŠ Novigrad.

U Zadarskoj županiji je 41 osnovna škola, od čega je Županija osnivač 28 škola, dok je Grad Zadar osnivač 10 škola. Na području Grada Zadra djeluju još tri osnovne škole drugih osnivača: Privatna osnovna škola Nova, Katolička osnovna škola Ivo Mašina koju je osnovala Zadarska nadbiskupija te Osnovna glazbena škola svetog Benedikta koju su osnovale benediktinke Samostana svete Marije.

Za opremanje škole 300 tisuća eura

- Puno benefita se može ostvariti programom cjelodnevne škole. Iskreno, očekivali smo da će se u našoj županiji prijaviti barem još nekoliko škola jer ovo je ipak idealna prigoda da se škole opreme i da se poboljša razina nastavnih sadržaja, rekla je Maroja.

“Jedan od najvećih interesa za Općinu je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj. Sa željom da se zaustavi pad broja stanovnika našeg kraja, ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice”

Joso Klapan

Plan Ministarstva je da cjelodnevna nastava u svim školama zaživi od 2027./2028., a prethodi joj četverogodišnja eksperimentalna provedba za više od 50 škola u RH. Riječ je o projektu vrijednom preko milijardu eura, a škole uključene u eksperimentalnu provedbu u prosjeku će dobiti 300.000 eura.

- Kako neće biti domaćih zadaća, sve će se raditi u školi, jedan od ciljeva je i povećanje kvalitete obiteljskog života. Učenici će imati vrijeme za sebe, obitelj i prijatelje, navela je Maroja.

Nastavni dan za učenike bit će podjeljen u dva dijela, obvezni i izborni. Obvezni dio trajao bi do 14 sati, nakon čega, u drugom dijelu, slijede izborne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. Uvode se i novi predmeti, a učiteljima će plaća biti uvećana za 25%.

- Svaki učenik od 1. do 8. razreda imat će osiguranu jednaku količinu stručne pomoći i potpore tamo gdje je treba imati, a to su škole, istaknula je Maroja dodavši da imaju sve uvjete za cjelodnevnu nastavu, tek treba opremiti kuhinju te urediti blagovaonicu.

Poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice

OŠ Novigrad je jedna od najstarijih škola u Dalmaciji, osnovana je 1830. godine. Slikoviti, povijesni Novigrad je prije 100 godina imao 1.200 stanovnika, međutim danas ih je tek nekoliko stotina.

- Današnji demografski trendovi daleko su od dobrih, brakovi se raspadaju, ljudi odlaze, a mortalitet je daleko veći od nataliteta, rekao je Baždarić, jedan od sugovornika.

image

Novigradska škola podno povijesne Fortice

Da je tzv. bijela kuga, odnosno pad nataliteta vrlo ozbiljno nacionalno, strateško i gospodarsko pitanje, govori podatak da je i u Zadarskoj županiji od 34 lokalnih jedinica njih 24 u demografskom minusu. Depopulacija uzima sve više maha, Općina Novigrad je u posljednjih 10 godina izgubila čak 204 stanovnika: Novigrad 56, Paljuv 37 i Pridraga 111 stanovnika te umjesto 2.375 sad broji 2.171 stanovnika (Novigrad 478, Paljuv 334, Pridraga 1.359).

- Jedan od najvećih interesa za Općinu je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj. Sa željom da se zaustavi pad broja stanovnika našeg kraja, ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice, rekao je Joso Klapan, općinski načelnik.

Cilj - demografska obnova

I cjelodnevna nastava u OŠ Novigrad jedan je od faktora demografske obnove, pokušaja hvatanja posljednjeg vlaka, slamke spasa za opstojnost života u Novigradu i Paljuvu. U konačnici i Općine Novigrad.

image

Impozantna škola u Paljuvu sa svim sadržajima

- Izgradili smo dječji vrtić, imamo igraonice, a pred nama je i izgradnja još jednog dječjeg vrtića. Za svako novorođeno dijete dajemo financijsku potporu, pomažemo u raznih programima OŠ Braće Radić u Pridrazi i OŠ Novigrad, brinemo o srednjoškolcima, a studentima dajemo studentske stipendije, rekao je Joso Klapan istaknuvši da su komunalna i infrastrukturna izgradnja preduvjeti za zaustavljanje iseljavanja što će istovremeno omogućiti i demografsku obnovu ovog, kaže on, Bogom danog ravnokotarskog kraja naslonjenog na Novigradsko more.

24.05.2023., 09:32h
20. travanj 2024 11:19