Fotografija za uspomenuTz Ravni Kotari
StoryEditor
nezaobilazno mjesto

Učenici OŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Lišana Ostrovičkih posjetili Zavičajni muzej Benkovac

U Zavičajnom muzeju Benkovac trenutno gostuje izložba Muzeja antičkog stakla iz Zadra „Kocka je bačena“

U organizaciji Zavičajnog muzeja Benkovac, Općine Lišane Ostrovičke  i Turističke zajednice Ravni kotari učenici osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Lišana Ostrovičkih u  petak 12. travnja 2024. posjetili su Benkovac te Zavičajni muzej Benkovac, nezaobilazno mjesto koje pruža neprocjenjivo iskustvo i informacije o povijesti ovog kraja gdje im je uz vođeni obilazak muzeja prezentirana bogata i kompleksna povijest ovoga kraja te su učenici uz stručno vodstvo uživali u zanimljivoj postavi muzeja.

U zavičajnom muzeju učenike su dočekali ravnatelj muzeja g. Marin Ćurković sa svojim suradnicima g. Matom Ćurkovićem i gđom. Martom Bulić koji su ih proveli kroz interaktivni postav muzeja gdje su učenici imali priliku naučiti mnogo o povijesti našeg zavičaja.

image

Posjet muzeju

Tz Ravni Kotari

U Zavičajnom muzeju Benkovac trenutno gostuje izložba Muzeja antičkog stakla iz Zadra „Kocka je bačena“. Izložba je to o društvenim igrama starog vijeka koje je moguće i zaigrati. Da bi sve bilo po pravilima pobrinuli su se ravnatelj Muzeja antičkog stakla dr. sc. Hrvoje Manenica te muzejski savjetnik dr. sc. Berislav Štefanac i muzejska pedagoginja gđa. Petra Govorčin. Oni su učenicima  objasnili pravila igara, a onda naravno i pazili da se ista poštuju.

Nakon obilaska Zavičajnog muzeja učenici su posjetili arheološko nalazište Asseria također uz stručno vodstvo ravnatelja muzeja g. Marina Ćurkovića, bila je ovo posebna prilika za prošetati  ulicama liburnskog i rimskog grada, odmoriti se u rimskoj kući, pjevati na rimskom forumu, zaviriti u rimske trgovine i slavodobitno proći ispod Trajanovog slavoluka.

„Kocka je bačena“ slavna je rečenica rimskog vojskovođe Cezara nakon njegovog prijelaza preko rijeke Rubikon. Nakon toga nije bilo povratka na staro. „Kocka je bačena „ i nema povratka na staro! „Kocka je bačena“ te se svi vesele novom druženju.

16.04.2024., 14:10h
29. travanj 2024 13:58