Stoljetni fenomen koji trajeVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
ODUŽILI SE RADOVI

Za tisuće posjetitelja Benkovačkog sajma tek dva kemijska WC-a

Radovi će biti gotovi do kraja godine, a potom slijedi tehnički pregled i ishođenje uporabne dozvole, rekla je Davorka Krnčević

Deseti u mjesecu na vratima Ravnih kotara i Bukovice znače samo jedno, svi putovi vode na daleko čuveni Benkovački sajam. Ni inflacija, ni euri, a ni radni dan ovog desetoga nisu mogli poremetiti oko 10.000 posjetitelja da se na jednom mjestu opskrbe tradicionalnim, autohtonim i domaćim proizvodima iz Ravnih kotara i Bukovice pa i iz cijele Lijepe Naše.

Trgovalo se uz pjesmu folklorašica iz Medviđe i folkloraša iz Raštana, kao i uz janjeninu za koju se čekalo u redovima. Za cijenu se nije pitalo.

- U Benkovcu smo, moramo se počastiti janjetinom, zato smo i došli tu, kažu Nediljko Pavičić Bili i Ivica Jurić iz Škabrnje, koji su svakog desetog na sajmu.

image

"Biograde s tobom se ponosim, a Medviđu u srcu nosim..."

VELIMIR BRKIĆ

Janjetina i pule Roko

Na istinskom dašku tradicije, mjestu ponude i potražnje "gužva neviđena", zakrčene ceste, parkirališnog mjesta ni za lijek.

-Rijetki su oni koji ostanu ravnodušni tom mirisu na ovom sajmu s dušom, govori bivši "gajstajbajter" Tome Pavić iz Sukošana koji je u društvu s dobro znanim Jürgenom Amesom iz Njemačke "pazario" te sjeo na "kilo, dvi janjetine s ražnja".

Tu je i Paško Perić Pajica iz Knina bez kojeg ne može proći niti jedna fešta u Zagori ali i Zadarskoj županiji. Paica iznajmljuje tovare za fešte i utrke, pogotovo u turističkoj sezoni, a sad bi htio i kojeg prodati.

-Pule Roko ima dva mjeseca, a njegova majka Rajkalina 5 godina. Ona je kći pokojnog svjetskog šampiona Rajka, s vidnim emocijama, ali s poduzetničkim duhom će legendarni Pajica.

Vijenac ili rešta luka zavisno od veličune prodavala se po 5, 10 i 15 eura. Za kući sam kupio onu od 10 eura kod Danice Budimir iz šibenskog naselja Vrsno kod Boraje jer štandove gospođe Stane i Vesne iz Rodaljica te Rosande Bašić iz Radašinovca u onoj gužvi više nisam uspio pronaći. Zato sam našao jabuke kod Martina Žuže iz Podgradine i Marka Kolčega iz Islama Latinskog.

image

Tome Pavić s Jurgenom Amesom

VELIMIR BRKIĆ

Bogatstvo i radost susreta i druženja

-Povoljno su čičvarda, bob i gra, za veću količinu ima i veliki popust, nudi Ratko Perak iz Lađevca kod Skradina.

Petar Vukšić iz Šibenika svira harmoniku koju prodaje za 550 eura. U pjesmi mu se pridružuje i stari poznanik Živko Baković iz Banjevaca.

-Narode svita. Ma, nema većeg bogatstva nego kada susretneš poznanika, rekao je Bore Bralić iz Bibinja.

Pričao sam i s Draganom Čerinom, Markom Grdovićem, Jerom Zurkom, Milanom Jurlinom, Marijom Zrilić, Nadom Kovačević, Ljubicom Horvat, Milicom Adžić, Ivom Novak, Jozom Bilokapićem, Markom Mitrovićem, Tinom Žigom, Vlatkom Prtenjačom, Antom Kneževićem, Petrom Vukšićem, Nikolom Bošnjakom, Šimom Lončarom, Tomislavom Palekom i drugima.

Svjedočio sam i romantičnom činu kad je Zdravko darovao Branku za 60. rođendan.

- I mali znak pažnje oplemenjuje i donosi dobru energiju, poručio je ponosni Zdravko.

U ovom trenutku življenja ipak nije sve tako bajno i sjajno. Benkovački sajam, najveći dućan na otvorenom u Hrvatskoj još uvijek je na privremenoj lokaciji. Stoljetni Benkovački sajam koji se prije dvije godine, u listopadu 2021., preselio južnije u borovu šumu gdje tisuće posjetitelja dočeka tek dva kemijska WC-a i jedan u gostionici.

Naime, radovi na obnovi i rekonstrukciji kasne, jer je jedan od dvaju izvođača radova sporazumno raskinuo ugovor. Izabrani su novi izvođači, a projekt je zbog povećanja cijena i kašnjenja otišao u nebo, na preko 30 milijuna kuna (4 milijuna eura).

-Radovi će biti gotovi do kraja godine, a potom slijedi tehnički pregled i ishođenje uporabne dozvole, rekla je Davorka Krnčević, ravnateljica benkovačke Razvojne agencije i voditeljica projekta Intervencijskog plana Grada Benkovca.

image

Biogradske gracije, u pozadini novi objekti

VELIMIR BRKIĆ

Ostanak stoljetne patine

Prve tri grupe radova odnose na izgradnju komunalne infrastrukture, izgradnju objekta za kontrolu ulaza na Benkovački sajam i izgradnju objekta za izolaciju bolesnih životinja, dok je četvrta grupa radova u završnoj fazi. Riječ je o izgradnji aukcijske dvorane, najvećeg i najskupljeg objekta na Benkovačkom sajmu koja će sajam oplemeniti novim manifestacijama i sadržajima, osobito ljeti, poglavito zbog sve većeg broja turista, stranih i domaćih.

- Druga faza obnove bit će izgradnja eko-etno Dalmatinske kuće, koja bi trebala biti podsjetnik na prošla vremena i običaje na ovim područjima te u potpunosti uređenje parkirališta i okoliša, objašnjava Krnčević.

Benkovački sajam je najkompleksniji projekt Intervencijskog plana, treba ga komunalno i higijenski opremiti, a da na njemu ostane stoljetna patina ovog najvećeg i najposjećenijeg sajma u Hrvatskoj.

-U funkciji sajma ostat će i dislociran prostor u sjeni borova koji je uređen selidbom, bilo da se koristi za prodaju ili za parking, objavila je Krnčević.

11.10.2023., 13:11h
VELIMIR BRKIĆ
17. svibanj 2024 12:12