<p>Policija</p>
PolicijaLuka Jeličić
StoryEditor
Buran vikend u Zadru i okolici

Zbog tučnjave u Biogradu, u kojoj je smrtno stradao 54-godišnjak, uhićena četvorica muškaraca

Osim tučnjave zabilježena kaznena djela prisile prema službenoj osobi, krivotvorenje isprava, krađe i prometne nesreće

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave zadarske evidentirano je sudjelovanje u tučnjavi, prisila prema službenoj osobi, krivotvorenje isprave, 2 teške krađe, 3 krađe, 3 narušavanja javnog reda i mira te 14 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teže i dvije osobe lakše ozlijeđene

Zbog kaznenog djela Sudjelovanje u tučnjavi prijavljena četvorica hrvatskih državljanina

U svezi fizičkog sukoba od 21. svibnja 2023. godine u ugostiteljskom objektu u Biogradu u kojem je smrtno stradao 54-godišnji hrvatski državljanin te za sada provedenim kriminalističkim istraživanjem u sklopu kojeg su temeljem naloga nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zadru provedene hitne dokazne radnje, policija sumnjiči četiri hrvatska državljanina u dobi od  31, 30, 24 i 23 godine da su počinili kazneno djelo Sudjelovanje u tučnjavi iz čl. 122. st.1. Kaznenog zakona RH te se protiv njih podnosi kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe će se u zakonskom roku predati pritvorskom nadzorniku Policije uprave zadarske.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su dva hrvatska državljanina u dobi od 25 godina i jedan hrvatski državljanin u dobi od 22 godine počinili prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na naročito drzak i nepristojan način vikom, svađom i naguravanjem na koji način su narušavali mir drugih posjetitelja ugostiteljskog objekta. Nakon provedenog kriminalističkog  istraživanja uz Optužni prijedlog policija će ih danas prepratiti na  Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Policijski službenici nastavljaju s provođenjem kriminalističkog istraživanja s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja te identificiranja ostalih sudionika ovog događaja, a radnje i mjere iz svoje nadležnosti provode i djelatnici odjela inspekcije Ravnateljstva civilne zaštite i Državnog inspektorata.

Vozio automobil prije položenog vozačkog ispita i s nepripadajućim registarskim oznakama

Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su 18. svibnja u 19 sati u Zadru u Ulici akcije Maslenice u kontroli prometa zaustavili 19-godišnjeg vozača automobila zadarskih registracijskih oznaka. Postupanjem policije utvrđeno je kako je muškarac upravljao automobilom prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno prije položenog vozačkog ispita. Daljnjom kontrolom vozila utvrđeno je kako je na vozilo prethodno postavio nepripadajuće registracijske oznake te s vozilom  sudjelovao u prometu.

Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 19-godišnjak je isključen iz prometa te doveden u službene prostorije policije. Uz optužni prijedlog u petak, 19. svibnja je prepraćen na Kazneno- prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru. Protiv 19-godišnjaka policija će državnom odvjetništvu u Zadru u redovnom postupku podnijeti kaznenu prijava zbog kaznenog djela krivotvorenja isprava.

Osumnjičen za prisilu prema službenoj osobi

Policijski službenici Policijske postaje Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za prisilu prema službenoj osobi.

Naime, u nedjelju, 21. svibnja  u 02.45 sati u Zadru, u kontroli prometa u ulici Bartola Kašića, vozač automobila zadarskih registracijskih oznaka se oglušio na izdanu naredbu za zaustavljanje pomoću svjetlosne stop tablice, naglo ubrzao te nastavio vožnju gradskim ulicama. Policijski službenici su krenuli za njim te ga pokušali zaustaviti uz svjetlosne i zvučne signale, na koje naredbe se vozač oglušio nastavljajući vožnju, prolazeći kroz semaforizirano raskrižje na Obali kneza Branimira za vrijeme trajanja crvenog svjetla. Zaustavlja se u ulici Put Bokanjca, gdje odbija izići iz vozila vrijeđajući i omalovažavajući policijske službenike koji su postupali prema njemu te pružajući aktivni otpor udarajući ih rukama i nogama.

Nad vozačem su uporabljena sredstva prisile, a pri savladavanju je pokušao vratima automobila ozlijediti policajce, nakon čega je uhićen te priveden u prostorije policije, gdje je odbio test na prisutnost alkohola i droga u organizmu. Prilikom postupanja, lake tjelesne ozljede su zadobila  trojica policijskih službenika te osumnjičeni 39-godišnjak.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je uz kaznenu prijavu zbog prisile prema službenim osobama predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske. Nadalje, zbog počinjenih prometnih prekršaja je prekršajno sankcioniran temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Teška krađa

Prošlog tjedna u Tkonu nepoznati počinitelj je provalio u kuću 49- godišnjeg vlasnika odakle je otuđio razne električne uređaje. Materijalna šteta je nekoliko tisuća eura, a protiv nepoznatog počinitelja se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog teške krađe.

Sa petka na subotu, 19./20. svibnja u Lukoranu na Ugljanu nepoznati počinitelj je provalio u trgovinu trgovačkog društva odakle je otuđio cigarete, alkoholna pića te druge razne proizvode. Materijalna šteta biti će naknadno utvrđena, a protiv nepoznatog počinitelja se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog teške krađe.

Krađa

U subotu, 20. svibnja u Škabrnji nepoznati počinitelj je otuđio hidrauličnu pumpu i pripadajuće crijevo, vrijednosti nekoliko stotina eura, u vlasništvu 44-godišnjaka.

U vremenu od 13. do 15. svibnja u Privlaci nepoznati počinitelj je otuđio paletu s kamenim pločama u vlasništvu 56-godišnjaka, čime ga je oštetio za nekoliko tisuća eura.

U nedjelju, 21. svibnja u Zatonu nepoznati počinitelj je otuđio novčanik 47-godišnjeg državljanina Njemačke. Materijalna šteta je nekoliko stotina eura. Protiv nepoznatih počinitelja se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog krađe.

Ostali događaji

Noćas, 22. svibnja 2023. godine oko 02.55 sati policija je zaprimila dojavu kako je u Zadru u Ulici Hrvatskog sabora došlo do narušavanja javnog reda i mira kojom prilikom je oštećen automobil 27-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Policija poduzima mjere i radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.

Dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe teže ozlijeđene

Jučer, 21. svibnja oko 21.15 sati u Ninu dogodila se prometna nesreća u kojoj je teže ozlijeđen vozač, 40-godišnji državljanin Kosova. Prema rezultatima očevida, sumnja se da je do nesreće došlo na način da vozač automobila zadarskih registracijskih oznaka, upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 0,79 g/kg te brzinu kretanja automobila nije prilagodio stanju i uvjetima na kolniku uslijed čega je ulaskom u zavoj izgubio kontrolu nad vozilom te prešao na suprotni prometni trak, a potom sletio van kolnika te se prevrće na krov vozila i pada u more.

Ozlijeđenom vozaču  pružena je liječnička pomoć u Općoj bolnici Zadar gdje su mu utvrđene teže tjelesne ozljede. Policija je o prometnoj nesreći izvijestila državno odvjetništvo u Zadru. 

Jučer, 21. svibnja oko 08.30 sati u Privlaci na državnoj cesti DC-306 dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena. Prema rezultatima očevida, sumnja se da je do nesreće došlo na način da 21-godišnji vozač automobila osječkih registracijskih oznaka, upravljao automobilom te dolaskom do križanja brzinu kretanja automobila nije prilagodio stanju i uvjetima na kolniku te udara u automobil austrijskih registarskih oznaka koje se kretalo ispred njega, a kojim je upravljala 47- godišnja državljanka Njemačke, nakon čega su se oba vozila zaustavila van kolnika.

Vozačici automobila austrijskih registarskih oznaka pružena je liječnička pomoć u Općoj bolnici Zadar gdje su joj utvrđene teže tjelesne ozljede.

Policija provodi kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

22.05.2023., 10:39h
20. travanj 2024 00:28