3255
Zadarski tjednik arhiva
StoryEditor
Od 19. do 21. travnja

Nadzorom prometa za vikend utvrđeno 198 prekršaja

Tijekom vikenda najveća koncentracija alkohola od 1,71 promila izmjerena je kod 44-godišnjeg vozača

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:

  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 19. travnja do 21. travnja 2024. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 198 prekršaja od čega izdvajamo:

  • 8 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola,
  • 82 prekršaja zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja
  • 16 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 7 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Evidentirano je 6 prekršaja zbog upravljanja prije položnog vozačkog ispita te 3 prekršaja zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda.

U tom vremenu dogodilo se 15 prometnih nesreća u kojima su jedna osoba teže te dvije osobe lakše ozlijeđene.

Najveća koncentracija alkohola od 1,71 promila izmjerena je kod 44-godišnjeg vozača kojeg su policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar zaustavili u nedjelju, 21. travnja u 4 sata u mjestu Kali dok je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka.

Daljnjom kontrolom utvrđeno je kako vozač kod sebe ne posjeduje vozačku dozvolu. Zbog počinjenih prometnih prekršaja, 44-godišnjak je isključen iz prometa te je prekršajno sankcioniran sukladno odredbama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.

U subotu u Zadru, u Ulici Put Nina u noćnim satima upravljao vozilom bez upaljenih svjetala, a u Vinkovačkoj ulici upravljao motociklom bez zaštitne kacije

Također, tijekom nadzora prometa u subotu, 20. travnja u 23.45 sati u Zadru u Ulici Put Nina, policijski službenici Policijske postaje Zadar zaustavili su automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 29-godišnji hrvatski državljanin.

Utvrđeno je kako vozač upravlja bez upaljenih svjetala na vozilu, a tijekom daljnjeg postupanja vozač je odbio testiranje na prisutnost alkohola i droga u organizmu te kod sebe nije posjedovao vozačku dozvolu.

Vozač je uhićen te je uz optužni prijedlog zbog počinjenih prometnih prekršaja, u nedjelju, 21. travnja doveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

- - -

U subotu, 20. travnja u 21.40 sati u Vinkovačkoj ulici u Zadru, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su svjetlosnim i zvučnim signalima pokušali zaustavili vozača motocikla zadarskih registarskih oznaka koji tijekom vožnje nije koristio zaštitnu kacigu. Muškarac se oglušio na izdane naredbe te se udaljio naglo povećavajući brzinu kretanja.

Vozač u dobi od 19 godinu je ubrzo pronađen te je daljnjom kontrolom utvrđeno kako je vozilom upravljao prije stjecanja prava na upravljanje.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 19-godišnjak je prekršajno sankcioniran.

22.04.2024., 13:29h
19. svibanj 2024 22:16