Dani Gospe LoretskeLinda Vidović
StoryEditor
Dani Gospe Loretske 2023.

GALERIJA: Novi broj glasnika "Arbanaški librić" otkriva brojne zanimljivosti o kulturi Arbanasa

Dani Gospe Loretske 2023. u organizaciji Društva zadarskih Arbanasa

U utorak, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u Ogranku "Aleksandar Stipčević" Arbanasi, održano je predavanje uz prezentaciju dipl. ing. Doriana Perovića o djelovanju DZA odjela za arbanaški govor "folum" pod nazivom "KO ZAN ŠUŠURI TË FOLUMAŠ". Jučer, 10. svibnja, tradicionalno se proslavio blagdan Gospe Loretske u Župi Gospe Loretske u Arbanasima. Svečano sveto misno slavlje u župnoj je crkvi predvodio zadarski nadbiskup, msgr. Milan Zgrablić. Nakon svete mise, održana je procesija s Gospinim kipom kroz arbanaške ulice, koja već tradicijski predstavlja izuzetno emotivan trenutak koji ujedinjuje vjernike i lokalnu zajednicu u molitvi.

Novi broj glasnika "Arbanaški librić"

U novom broju ovoga glasnika na 28 stranica možete pronaći mnoštvo korisnih informacija i zanimljivosti iz bogate arbanaške kulture. Ovaj broj poseban je i jedinstven iz razloga što Društvo zadarskih Arbanasa slavi svoju 30. obljetnicu djelovanja, a ujedno i jer se obilježava 270 godina Arbanaške glagoljske matice krštenih.

Nakon predavanja predstavljen je novi, peti broj glasnika Društva zadarskih Arbanasa "Arbanaški librić", uz osvrt Daria Tikulina Stipčevića na ime povijesne dvojne pokrajine Dalmacije - Arbanije s glavnim gradom Zadrom. U novom broju ovoga glasnika na 28 stranica možete pronaći mnoštvo korisnih informacija i zanimljivosti iz bogate arbanaške kulture. Ovaj broj poseban je i jedinstven iz razloga što Društvo zadarskih Arbanasa slavi svoju 30. obljetnicu djelovanja, a ujedno i jer se obilježava 270 godina Arbanaške glagoljske matice krštenih. U glasniku su predstavljeni brojni pjesnički i umjetnički radovi, knjige o Arbanasima, arbanaški glagoljaši i još mnoštvo drugih tema.

Glasnik na temeljit i interesantan način prikazuje brojne arbanaške kulturološke i tradicijske vrijednosti. Sigurni smo da će ovaj novi broj zadovoljiti apetite svih ljubitelja arbanaške kulture, kao i sve one koji žele upoznati nešto novo i zanimljivo o ovome kraju i njegovim talentiranim i kreativnim ljudima.

Izložba i dalje otvorena

Podsjećamo da do 19. svibnja i dalje možete pogledati izložbu fotografija "Otvoren objektiv" troje Arbanasa - Andreja Perovića, Đena Petanija i Andree Perović, u Ogranku GK Zadar "Aleksandar Stipčević" Arbanasi. U galeriji ispod naslova možete pogledati kako je izgledalo otvorenje. 

11.05.2023., 13:30h
17. svibanj 2024 01:35