Maketa crkve svetog DonataLinda Vidović
StoryEditor
Bacili smo đir u posezoni

Malo je suvenira koji su karakteristični isključivo za Zadar

Možda se misli da će nekome privlačnije i atraktivnije izgledati keramička riba nego naš gradski most ili nešto drugo po čemu će se pojedinci rado sjetiti Zadra

Ovaj smo tjedan odlučili zaviriti u zadarske suvenirnice kako bismo istražili njihovu raznolikost, bogatstvo, ali i ulogu u očuvanju naše kulturne baštine. Provjerili smo kako se spajaju tradicija i kreativnost omogućujući turistima u konačnici da komadić Hrvatske i Zadra ponesu sa sobom i na drugi kraj svijeta.

image

Prehrambeni proizvodi

Linda Vidović

Maraskini proizvodi

Posjetili smo Bambolu, Zaru i Groficu. Iako na prvi pogled slične, svaka od njih imala je nešto karakteristično i posebno. Već je kraj sezone, stoga smo ponegdje naišli na zatvorena vrata pa tako nismo imali prilike zaviriti u galeriju Liliput, kao ni u LikArt. Ipak, LikArt nas je svojim šarmom uspio osvojiti i zaključanih vrata, i to šaljivim natpisom “Radno vrime po potribi, a fala Bogu ni potriba”, kojim su uspjeli na sebi svojstven način dočarati Zadar.

U svakoj od suvenirnica mogu se pronaći Maraskini ili pak proizvodi iz nekog drugog kraja Lijepe Naše koji će turistima zagolicati okusne pupoljke i tako ih bar nakratko vratiti na suncem umivenu jadransku obalu. Uz Maraskine proizvode, najčešći su oni s područja Istre. Također, tu su i razni kozmetički proizvodi, keramičke rukotvorine, a pronaći se i pokoja slika. Iako nisu svi predmeti i proizvodi iz Zadra, ipak nam je drago vidjeti da se podržavaju mali hrvatski poduzetnici i umjetnici.

image

Rukotvorine domaćih umjetnika

Linda Vidović

Crkva sv. Donata

Obilaskom suvenirnica htjeli smo istražiti i koliko njih nudi slike ili suvenire specifične za naš grad, a sudeći po onome što je u ponudi, većina smatra da je crkva svetog Donata ono po čemu svi prepoznaju Zadar i po čemu će ga se rado sjećati pa tako police suvenirnica najčešće krase makete ili neke druge umjetnine koje ju prikazuju. Ipak, turisti preferiraju što manje suvenire jer im je one veće teže nositi, a tu je i strah od lomljenja ukoliko je riječ o keramici ili nekom sličnom materijalu.

Nažalost, malo je suvenira koji su karakteristični isključivo za Zadar. Više su to prehrambeni proizvodi ili alkohol, a ako je pak riječ o umjetninama, tu se mogu naći razne makete brodića, riba i sl. Možda svemu tome kumuje razdoblje godine, a samim time i kraj rada suvenirnica pa su turisti većinu toga pokupovali, a možda se i misli da će nekome privlačnije i atraktivnije izgledati keramička riba nego npr. privjesak u obliku našeg gradskog mosta, Pozdrava Suncu, orgulja, bunara, košarkaške dvorane ili nešto drugo po čemu će se pojedinci rado sjetiti Zadra.

image

Proizvodi od lavande

Linda Vidović
24.10.2023., 09:00h
Larisa Krizmanić
19. svibanj 2024 17:35