gradonačelnik Zadra Branko DukićLinda Vidović
StoryEditor
Gradonačelnik Branko Dukić o realizaciji projekata

Svi gradski odjeli spremni su za utrku s vremenom

Ovaj proračun pokazuje put i način kako raditi, makar još ove dvije godine. Ljeto je pred vrati­ma, već za nekoliko mjeseci tre­ba­mo ponovno sjesti za stol i započeti s razgovorima o proračunu za 2024., kaže Dukić

Nakon što je na prošloj sjednici GV usvojen ovogodišnji proračun, gradonačelnik Branko Dukić ima pune ruke posla i optimizam provesti ga prema zacrtanom planu. Kako je već ranije izjavljivao da ne sumnja da će doći do izglasavanja ovog proračuna, Gradska uprava iskoristila je vrijeme čekanja u kojem su se obavile nužne pripreme za provedbu projekata.

Smatra da je ova situacija pomogla da se razvija dijalog među političkim strankama i poslože prioriteti u interesu zajednice i razvoja grada.

HDZ je i u ovim pregovorima pokazao da su mu zajednički interesi ispred dnevno prolaznih političko-stranačkih nadmudrivanja.

Vrtići, škole, ceste...

Proračun je izglasan gotovo pola godine od “blokade”. Postoji li način da se barem djelomično nadoknadi potrošeno vrijeme i uhvatiti korak sa zacrtanim projektima?

“Što se tiče raspuštanja Gradskog vijeća, već sam puno puta kazao kako imamo odgovornost svi zajedno poštivati odluku građana i pokazati odgovornost prema toj odluci. Upravo postizanje suglasnosti velike većine oko ovog proračuna dokazalo je tu odgovornost”

Branko Dukić

- Proračunska godina nam sada traje još sedam mjeseci i ulazimo u utrku s vremenom. Nismo mirovali ova četiri mjeseca iako smo smjeli raspolagati sredstvima tek za nužno financiranje. Pripremali smo dokumentaciju, projektnu ili onu potrebnu za postupke javne nabave. Sada nam je fokus na provedbi postupaka natječaja i nabave kako ne bi dolazilo do zastoja. Imamo plan i za to, ali nam je potrebna potpuna koncentracija i maksimalna efikasnost. Svi gradski odjeli spremni su za tu utrku s vremenom. Ipak, svaki postupak javne nabave i natječaja ima svoj slijed, svoje rokove… Radit ćemo, ne bojim se tim više što je riječ o stvarno “jakim” projektima od neposrednog interesa za naš grad i građane. Vrtići i škole, parkovi i igrališta, ceste i javne površine, da ne nabrajam dalje, daju poticaj svakom od djelatnika Gradske uprave za maksimalne napore.

Hoće li se u skoroj budućnosti moći započeti energetska obnova OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Stanovi i OŠ Petar Preradović, igrališta Plovanija i Sinjoretovo, park uz prometnicu Kažimira Zankija od Puta Bokanjca do Žmirića, park na Plovaniji, parterno uređenje rive...?

- Nabrojali ste tek manji dio planiranih aktivnosti u ovoj godini, a već ovako zvuči puno. Gotova je projektna dokumentacija i riješeni su svi imovinsko-pravni odnosi za sve što ste naveli, a za dio njih osigurana su i sredstva, bila ona iz nacionalnih ili EU izvora.

Centar za mlade

Odustaje li se dugoročno od nekog bitnog projekta za standard građana?

- Nema odustajanja! Možda budu pomaknuti rokovi realizacije, ali pokrenut će se svi planirani projekti.

Idućeg mjeseca bi Centar za mlade trebao biti u funkciji, a još nije dogovoreno tko će ga i na koji način voditi. Očekujete li da će se u zadanom roku pronaći model upravljanja?

image

gradsko vijece - sjednica
10.05.2023.

Filip Brala
- Vjerujem kako ćemo već idući tjedan sjesti s predstavnicima vijećničkih klubova, odnosno vijećnicima DP Biloglava i nezavisnog Burčula kako bismo čim prije otvorili vrata Centra mladima. U njega je uloženo više od 40 milijuna kuna koji su utrošeni za stavljanje u funkciju skoro 5 000 kvadrata javno-društvenog i kulturnog prostora namijenjenog najširem spektru aktivnosti mladih. Osim toga, u tijeku su i radovi na uređenju okoliša koji će objediniti jedinstvenu priču. Siguran sam kako svi politički dionici u Vijeću imaju zajednički cilj da ovaj prostor napokon oživi, a isto tako da odlukom o modelu upravljanja zadovoljimo sve potrebe i želje budućih korisnika.

Često destruktivno ponašanje Akcije mladih

Kako komentirate zahtjev Akcije mladih za ostavkom predsjednika Gradskog vijeća. Smatrate li to tek političkom predstavom ili korakom ka raspuštanju Vijeća?

- Puno odluka Akcije mladih ne mogu, a i ne želim komentirati jer mogu samo nagađati meni često iracionalno i destruktivno ponašanje. Ne želim niti ulaziti u njihove odnose prema predsjedniku Vijeća ili pojedinim političkim opcijama.

Što se tiče raspuštanja Gradskog vijeća, već sam puno puta kazao kako imamo odgovornost svi zajedno poštivati odluku građana i pokazati odgovornost prema toj odluci. Upravo postizanje suglasnosti velike većine oko ovog proračuna dokazalo je tu odgovornost.

Kako planirate izbjeći sličan scenarij s proračunom za iduću godinu?

- Ovaj proračun pokazuje put i način kako raditi, makar još ove dvije godine. Ljeto je pred vratima, već za nekoliko mjeseci trebamo ponovno sjesti za stol i započeti s razgovorima o proračunu za 2024.

24.05.2023., 12:59h
26. travanj 2024 17:00