Plakat izložbeArheološki Muzej Zadar
StoryEditor
Petak, 26. svibnja 2023.

Izložba "Arheološko blago Cetine" u Muzeju ninskih starina

Cilj izložbe je javnosti prezentirati nalaze koji proizlaze iz korita rijeke, a čuvaju se u fundusima muzeja u Trilju, Sinju i Splitu

Arheološki muzej Zadar, Muzej triljskog kraja i Muzej Cetinske krajine – Sinj pozivaju na otvorenje izložbe „Arheološko blago Cetine“ u petak, 26. svibnja 2023. u 12 sati u Muzeju ninskih starina, Trg Kraljevac 8 u Ninu.

Izložba „Arheološko blago Cetine“, autorica Sanje Budić Leto i Darije Domazet, zajednička je izložba Muzeja triljskog kraja i Muzeja Cetinske krajine – Sinj.

Cilj izložbe je javnosti prezentirati nalaze koji proizlaze iz korita rijeke, a čuvaju se u fundusima muzeja u Trilju, Sinju i Splitu. Navedeni pokretni nalazi samo su dio ‘blaga’ jer pravo bogatstvo leži u spoznajama i saznanjima o stanovnicima Cetinske krajine u kasnom brončanom i ranom željeznom dobu – Delmatima.

Izložba je podijeljena u nekoliko tema koje čine cjelinu te govore o načinu života prapovijesnih zajednica, delmatskom ratniku i sukobima s Rimom, njihovim vjerovanjima i običajima te bitnim geostrateškim odrednicama.

Eksponati su popraćeni suvremenim vizualnim pomagalima i fotorealističnim vizualizacijama koje je za potrebe izložbe izradila tvrtka Simpert iz Slavonskog Broda, temeljem rezultata podvodnih arheoloških istraživanja koja su navedeni muzeji proveli u suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru.

image

Plakat izložbe

Arheološki Muzej Zadar
23.05.2023., 12:55h
31. svibanj 2023 07:57