Anita Rudić, Petra Marušić, Marin Franić i Frane HerendaLinda Vidović
StoryEditor
‘Kako su slova stvorila riječi‘

Kreativna ekipa ukazuje na važnost razvijanja predvještina čitanja i pisanja

Ne treba dijete pustiti i samo mu dati slikovnicu u ruke, treba zajedno s njime čitati, pričati o njezinu sadržaju, tražiti od djeteta da objašnjava i pokazuje slike u slikovnici, kaže Rudić

Upovodu promocije i izdavanja slikovnice Kako su slova stvorila riječi imali smo priliku razgovarati s onima koji su za stvaranje iste zaslužni. Na kavi smo se družili s Petrom Marušić, autoricom slikovnice i logopetkinjom DV Latica, Marinom Franićem, ilustratorom i glavešinom Tvornice Mašte i Anitom Rudić, ravnateljicom DV Latica.

image

Marin Franić, autor i ilustrator

Linda Vidović

Začetak ideje

Petra Marušić krasna je mlada žena za koju s može kazati kako je, izuzev svog impozantnog rada u području logopedije, umjetnička duša koja često djeci izmišlja priče i pjesmice, a i inače, govori nam, često piše.

- Slikovnica je nastala tijekom mog drugog porodiljnog. Dosta sam često djeci iz glave izmišljala priče i pjesmice, inače svašta pišem u slobodno vrijeme, no prvo što sam zapravo zapisala bila je upravo ova slikovnica. Dugo mi je trebalo da napravim taj korak i pokažem što sam napravila. Anita je bila među prvima i tako je to sve krenulo, kazuje Petra.

Slikovnica ipak nije jedini Petrin rad koji je ugledao svjetlo dana, a s obzirom na njezinu umjetničku crtu, ravnateljica Anita Rudić ne sumnja da će u budućnosti biti još toga.

- Osim ove slikovnice napisala je i jednu prekrasnu predstavu koju su radnici vrtića izvodili za Božić i tijekom Ljetne akademije. Osim toga, inače je vrlo kreativna, tako da je ovo samo jedan segment njezina rada koji je poznat javnosti i vjerujem da joj je ovo prva slikovnica te da će ih biti još, nadovezala se ravnateljica Rudić.

Rudić je istaknula i problem porasta broja djece koja imaju odgodu upisa u školu, stoga je upravo to i bio kamen temeljac za osnovnu ideju slikovnice.

- Stručnjaci u našem vrtiću rade na pripremi djece za odlazak u školu. S obzirom da se broj djece koja imaju odgodu upisa u prvi razred s godinama zabrinjavajuće povećava, odlučili smo malo podsjetiti i osvijestiti roditelje, stručnjake koje rade s djecom, bake i djedove i sve ostale na važnost razvijanja predvještina čitanja i pisanja, objašnjava Anita.

image

Petra Marušić, autorica slikovnice i logopetkinja DV Latica

Linda Vidović

Početak jedne divne suradnje

Nakon što je Petra Aniti pokazala što je napisala, odmah su krenule u realizaciju. Srećom, upoznale su i više nego nadarenog Marina koji je pomogao da se tekst uprizori ilustracijama. Ipak, trebala im je i zvijezda vodilja u čitavom tom procesu.

- Jednom smo prilikom upoznali i Marina koji je slučajno došao kod nas u vrtić. Bile smo uvjerene da će napraviti prekrasne ilustracije, kao što i je. Potom smo tražili čvrstu osobu koja bi nas vodila kroz čitav proces izrade pa smo Petra i ja odlučile zamoliti Franu Herendu koji je na to pristao iako i sam ima pregršt obaveza, otkriva nam Anita.

Tko je imalo upoznat s radom Marina Franića, zna da je za njega samo nebo granica i da će svojim ilustracijama zapanjiti i razveseliti i djecu i odrasle, no naš zadarski Petar Pan priznao je kako mu je ovo bio velik izazov.

- Stvarno sam zahvalan Aniti i Petri što su mi ukazale povjerenje da radim na slikovnici. Bilo mi je zanimljivo, inače se bavim crtanjem i pisanjem pa je ovo bila samo nadogradnja. Ipak, bilo je izazovno zato što su slova nekako jednostavna, a opet su različita. Baš sam dan prije toga razmišljao o različitosti i to je nešto najljepše. Ako sva ta slova spojimo u rečenicu, onda je to potpuno čvrsto i može odjeknuti. Nadam se da će odjeknuti i ova slikovnica. Jednostavna je forma slova, ali pokušali smo je oživiti da budu kao likovi koji gestikuliraju, pričaju Petrine priče, nadovezuje se Marin.

image

Frane Herenda, urednik slikovnice

Linda Vidović

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni, kako nam Marin kaže, njihovo kormilo, Franu Herendu.

- Meni je iznimno drago što me ravnateljica Anita Rudić kontaktirala jer mi je prekasno surađivati s Marinom Franićem još od slikovnice Optimist oko Zadra. Imao sam prilike upoznati i autoricu Petru Marušić i nadam se da ovo neće biti naša posljednja suradnja nego da će toga biti još, govori nam Frane.

Iako pretrpan poslom i obavezama, Frane je pristao na suradnju.

- Urednički rad me ispunjava, a i ljepše je biti kum, kroz smijeh dodaje Frane.

Iako različiti, svi su se kroz te različitosti nadopunjavali, u tome i jest čar čitavog ovog projekta. Marin je kazao kako mu je super to što su svi različiti, a opet svi dobro funkcioniraju.

- Kao ilustrator moraš se držati teksta, neke osnovne ideje autorice, ali kako sam ja Tvornica Mašte pa sve to volim okrenuti naglavačke, pogurati svoj stil. Na prvu je lako crtati slova, ali kad uzmeš nešto tako jednostavno, onda i nije baš lako, moraš ih oživiti. Ako je kao likić napravljen, dijete mora skužiti da je to primjerice slovo “s”. Mislim da smo se Petra i ja dobro nadogradili uz pomoć Frane i Anite. Malo mi je tužno što je kraj putovanja, ali nadam se da nije skroz kraj. Frane govori da nije, ali nekako kad to završi, osjećaš se i sretno i tužno, priznaje nam.

U čitavom procesu imali su i još jednu članicu tima.

- Imamo još jednog člana posade, to je Petra Kuzmić. Ona je u Zagrebu, dizajner je i inače s njom često surađujem. Zaslužna je za završni premaz i općenito taj neki touch. Nadam se da će doći na jednu promociju, ističe Marin.

Naravno, ništa ne bi bilo ostvarivo bez financijske pomoći.

- Ono što ne smijem zaboraviti reći jest da je financijska sredstva za ovu slikovnicu osigurao Teniski klub Zara, odnosno gospodin Tomislav Paleka i njihov humanitarni turnir “Tenisom do zdravlja” i tako je zapravo uvelike zaslužan za izdavanje ove slikovnice, napominje Anita.

Kvalitetu ove slikovnice potvrđuje i recenzija s dviju različitih perspektiva, tako se na još jedan od načina spajaju logopedija i književnost.

- Imamo dvije recenzije, jedna je od moje profesorice s fakulteta, izv. prof. dr. sc. Jasmine Ivšac Pavliša, a druga od profesorice sa zadarskog sveučilišta, prof. dr. sc. Kornelije Kuvač-Levačić, nadodaje Petra.

image

Anita Rudić, ravnateljica DV Latica

Linda Vidović

Misija i vizija

Glavna misija i vizija ove slikovnice jest ukazati na važnost razvijanja predvještina čitanja i pisanja.

- Mi smo svoje postigli ako uspijemo da barem jedan roditelj odgojitelj na temelju ove slikovnice prepozna da treba s djetetom poticati predvještine čitanja i pisanja. Ne radi se uvijek ni o teškoći nego naprosto neka djeca nisu izlagana takvim sadržajima i samim time ne razviju te vještine, a važne su jer već kad se krene u školu očekuje se da su razvijene pa dijete automatski kaska, priča nam Petra.

Istaknuli su i kako je važno da se slikovnica čita zajedno s djecom, a ne da budu prepuštena sama sebi.

- Ne treba dijete pustiti i samo mu dati slikovnicu u ruke, treba zajedno s njime čitati, pričati o njezinu sadržaju, tražiti od djeteta da objašnjava i pokazuje slike u slikovnici, to je poanta, ukazuje Rudić.

Sve je pomno planirano i prilagođeno upravo djeci.

S obzirom da je Petra logoped, htjela je da to bude upravo onako kako djeca uče, koje slovo dolazi prvo, kako ga treba spajati, tako da je tu puno i Marinova rada, kaže nam Anita.

Slikovnica je prvenstveno namijenjena djeci predškolske dobi, stoga je bilo važno da sve bude razigrano, a opet jasno i razumljivo.

- Marin je super uspio ostvariti moju želju da slova ostanu jasna jer je to važno za djecu koja imaju problem s percepcijom pa da to bude jasno, a opet maštovito, da je veselo, priznaje Petra.

U izradi slikovnice sudjelovala su i djeca.

- I ja i Marin imamo Paška pa u oni svojim dječjim slovima napisali naslov, otkriva nam Marušić.

Marinu su djeca njegova desna ruka.

- Ja prvenstveno radim sa svojom djecom i ako im pokažem, a oni ne kuže, onda nije dobro. Ako oni kažu da nešto promijenim, onda to i promijenim. Moja djeca stalno rade u Tvornici Mašte, sad zajedno i pripremamo jednu slikovnicu, ali na proljeće ćemo vidjeti što će biti od toga, dodaje Marin.

U konačnici su nam kazali kako su već stigle prve pozitivne reakcije, a ova promocija je zapravo samo početak jer se kuje još mnogo planova.

image

Naslovnica

Linda Vidović
10.11.2023., 10:55h
LARISA KRIZMANIĆ
12. svibanj 2024 01:55