N Š T MahalaGk Zd
StoryEditor
KNJIŽNIČARI PREDSTAVLJAJU ZD AUTORE

Nikola Šimić Tonin: Mahala

Bosansko-hercegovački književnik sa zadarskom adresom. Izrazito je plodan autor, višestruko nagrađivan, predsjednik Hrvatskog književnog društva, Ogranka Zadar. Svakako spada u najaktivnije zadarske književnike konstantno organizirajući, vodeći i potičući raznolike književne susrete, predstavljanja knjiga, i druge književne manifestacije...

Nikola Šimić Tonin bosansko-hercegovački je književnik sa zadarskom adresom. Izrazito je plodan autor, višestruko nagrađivan, predsjednik Hrvatskog književnog društva, Ogranka Zadar. Svakako spada u najaktivnije zadarske književnike konstantno organizirajući, vodeći i potičući raznolike književne susrete, predstavljanja knjiga, i druge književne manifestacije.

Od mnoštva djela koje je napisao, ovaj ćemo put predstaviti njegov najnoviji roman – Mahala. Riječ je o povijesnom romanu s ključem, što znači da je inspiracija za roman potekla iz stvarnih događaja, lokacija i likova, ali, da su neki ili svi od tih elemenata promijenjeni kako bi samo ona publika koja je upoznata sa stvarnim događajima mogla prepoznati o čemu je zapravo riječ i tko su zapravo likovi iz romana. Sam naziv “Mahala” je naziv koji se u Bosni koristi za stambenu četvrt, ono što bismo mi nazvali kvartom. S obzirom na temu romana, smjestiti radnju u jednu mahalu koja vrvi raznolikošću možda je najprirodnija stvar na svijetu.

Stil pisanja Nikole Šimića Tonina odlikuju pauze i isticanje detalja i dramatičnosti u nekim sitnim detaljima i trenucima koji nam inače promiču neopaženi. Njegov tekst je pejzažan, i slikovit, u funkciji poante koju često ističe upitnim i uskličnim rečenicama.

image

Nikola Šimić Tonin

Fb

Mahala je cijelo klupko emocija. Smijemo se međususjedskim, prijateljskim i svim drugim odnosima koji postoje u jednoj zajednici. Stječemo dojam da svatko svakoga poznaje, da su im sudbine vezane i da su međusobno važni čimbenici u životima. Sudbina jednoga neizostavno utječe na cijelu zajednicu. S druge strane, ovo ipak nije roman koji tematizira samo suživot ljudi u jednoj zajednici. Ovo je roman o ratu i o tome što on radi ljudima. Na primjeru možda i centralnog lika romana, fra Ambrozija, pokazuje nam suštinu sukoba, borbe i žrtve koju pojedinci podnose...

17.03.2023., 19:06h
ANTE KOLANOVIĆ
06. svibanj 2024 13:04