<p>Književne nagrade</p>
Književne nagradePixabay
StoryEditor
HKD Zadarski ogranak organizira devetu dodjelu

Lauerati književne nagrade “Goran Bujić - književnici novinari” i “Donat” 2023.

Nagrada se sastoji od diplome, medaljona s likom Gorana Bujića i umjetničke slike/fotografije eminentnih zadarskih umjetnika. Prijedlozi su stizali iz svih pet ogranaka HKD: Zadra, Rijeke, Splita, Zagreba, Osijeka

Hrvatsko književno društvo, Zadarski Ogranak, pokrenulo je projekt dodjele nagrade koja nosi ime Gorana Bujića, novinara, pisca i urednika koji nas je prerano napustio nakon teške bolesti. Uz Dane HKD, dodjeljuje se i nagrada Donat za životno djelo i Donat za kulturno djelovanje i suradnju udrugama.

Ove su godine žiri činili: Nikola Šimić Tonin, Žaklina Kutija, dr. sc. Erni Gigante Dešković, Valerio Orlić, Ante Gregov Jurin, dr. sc. Dragan Gligora, akademik Vasil Tocinovski, Davor Jašek, Žarko Milenić, Nikica Simić, Mićo Marić, Miljenko Milko Dujela, Ante Nadomir Tadić Šutra, Igor Maštruko, Goran Mrnjavac, Mirjana Majić, Julije Jelaska, Velimir Žigo, dr. med Denis Bruketa, Ivana Kutija i Andreja Malta.

Na Goranov rođendan

- Potaknut izvornom idejom profesorice i književnice, Žakline Kutija, zajedno s njom i uz nesebičnu pomoć i podršku Hrvatskoga književnoga društva, Hrvatskoga književnoga društva Ogranak Zadar kojem sam na čelu, odlučili smo pokrenuti književnu nagradu u sjećanje na Gorana Bujića: ‘Goran Bujić - Književna nagrada - Književnici novinari’ i nagrade ‘Donat’ za književni i kulturni doprinos uz Dane HKD te ‘Nagrade za životno djelo’ ispravljajući nanesenu nepravdu prema nekima od autora koji su nepravedno zaobilaženi, a svojim su radom ostavili neizbrisiv i značajan trag u kulturi, kulturnome životu RH i izvan njenih granica, ističe Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar, koji je uz HKD, HKD Ogranak Zadar, organizator dodjele nagrada.

Nagrade se dodjeljuju godišnje, 28. studenog na Goranov rođendan. Nagrada se sastoji od diplome, medaljona s likom Gorana Bujića i umjetničke slike/fotografije eminentnih zadarskih umjetnika. Prijedlozi su stizali iz svih pet ogranaka HKD: Zadra, Rijeke, Splita, Zagreba, Osijeka.

Književnu nagradu “Goran Bujić” književnici novinari dobio je Marjan Pungartnik koji je rođen u Legnu kod Slovenj Gradca u Sloveniji. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu za sociologiju, politologiju i novinarstvo u Ljubljani (danas Fakultet za društvene vede) i za diplomu dobio studentsku Prešernovu nagradu.

Tijekom studentskih godina bio je urednik za kulturu na Radiju Študent, zatim glavni urednik Radio Študenta te urednik i glavni urednik Tribine. Sudjelovao je u redakcijama Problema, Časopisa za kritiku znanosti, Nove antropologije i Imaginacije, Krta, Mentora, a bio i glavni urednik Dijaloga.

Zaslužni izvan RH

Književna nagrada “Goran Bujić” književnici novinari izvan RH pripala je Marini Mijakovskoj, pjesnikinji, esejistici, prozaistica i književna kritičarka. Doktorica je filoloških znanosti na Filološkom fakultetu “Blaže Koneski” u Skopju. Radi u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci “Sv. Kliment Ohridski” u Skopju. Dio pjesničkih radova (pjesama), esejistike i pripovijedaka objavljeno je u antologijama i u periodici u prijevodu na: engleski, hrvatski, srpski, albanski, rumunjski, češki, itd. Sudjelovala je na mnogim književnim festivalima u Makedoniji i inozemstvu.

Književna nagrada “Goran Bujić” književnici novinari – mladi dodijelit će se Ani Čagalj koja je u rodnoj kući u Trogiru provodila sretno i bezbrižno djetinjstvo, a u svojim ranim školskim danima isticala se kreativnošću u pisanju. Aktivno se počinje baviti pisanjem tek od svoje tridesete godine.

Donat za životno djelo uručit će se Tomislavu Osmanliju, makedonskom piscu, scenaristu, dramaturgu, teoretičaru medija, filmskom i kazališnom kritičaru, novinaru i esejistu.

Autor je 28 knjiga, publicistike, dramskih tekstova, scenarija, proze. Njegova teorijska studija Film i političko (1981) je prva knjiga u Makedoniji posvećena sedmoj umetnosti, kao što je Strip, zapis čovečjeg lika (2002) prva knjiga posvećena devetoj umetnosti u toj zemlji.

Donat za književni doprinos

Donat za književni doprinos dobili su Daniela Andonovska-Trajkovska i Borče Panov.

Daniela Andonovska-Trajkovska je makedonska pjesnikinja, prozaistica, književna kritičarka, doktor pedagoških znanosti iz područja metodike i redovna profesorica na Pedagoškom fakultetu - Bitola, gdje također aktivno radi u Centru za Književnost, umjetnost, kulturu, govorništvo i jezik koji je nastao na njezinu inicijativu.

Borče Panov je suvremeni pjesnik, dramski pisac i esejist. Rođen je u Radovišu, R. Makedonija. Diplomirao je na Filološkom fakultetu makedonski jezik i književnost u Skoplju 1986. Član je Udruženja pisaca Makedonije od 1998. godine, kao i predsjednik međunarodne pjesničke manifestacije “Karamanovi pesnički susreti”. Član je Slavenske književne i umjetničke akademije sa sjedištem u Varni.

Nevladina udruga Hrvatsko-makedonska tangenta

Donat za kulturni doprinos, udruge dobiva nevladina udruga Hrvatsko-makedonska tangenta.

Hrvatsko-makedonska tangenta je nevladina udruga sa sjedištem u Šibeniku. Prema programskim dokumentima i dosadašnjem dugogodišnjem angažmanu, organizacija je u potpunosti usmjerena na njegovanje, zbližavanje i razvoj odnosa između prijateljskih naroda i država Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije u sferi kulture, umjetnosti, gospodarstva, politike, turizma, medija ...

Posebno mjesto u inicijativi za osnivanje udruge imaju književnik prof. dr. Predrag Matvejević i treći hrvatski predsjednik prof. dr. Ivo Josipović. Do sada je realiziran veliki broj projekata, među kojima su gostovanja i razmjene novinara-urednika, književnika, kulturna događanja, koncerti, izložbe, okrugli stolovi, poslovni susreti...

13.10.2023., 10:24h
Nikola Šimić-Tonin
07. svibanj 2024 01:03