Kesten je namirnica visoke energetske vrijednostiPixabay
StoryEditor
MIRIŠU NA DJETINJSTVO

Zdrava namirnica čije cijene na tržnicama lete u nebo

Kesten je odličan u prehrani bez glutena. Više od četrdeset posto kestena čini škrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha, te drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da ne sadrži gluten, preporučuje se osobama koje boluju od celijakije ili oninma koji gluten izbjegavaju u svojoj prehrani

Pitomi kesten (pitomi kostanj, domaći kostanj, lat. Castanea), biljni je rod od 9 vrsta korisnog, ljekovitog grmlja i drveća iz porodice Fagaceae. Pitomi kesten rasprostranjen je najviše po južnoj Europi, i to od Španjolske i Francuske preko Italije, i dalje preko Balkanskog poluotoka i Male Azije, do Kaspijskog mora. Druge vrste rastu u Aziji, Sjevernoj Americi i sjeverozapadnoj Africi, a među njima najpoznatiji su američki kesten (C. dentata), kineski kesten (C. mollissima) i japanski kesten (C. crenata). Plod kestena od pradavnih vremena koristi se u ljudskoj prehrani. Nije srodan divljem kestenu koji pripada porodici sapindovki.

Zašto jesti kestene?

To je namirnica koja zasićuje.Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa ima visoku energetsku vrijednost. Kalorijska vrijednost se udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu.

Kesten je odličan u prehrani bez glutena. Više od četrdeset posto kestena čini škrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha, te drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da ne sadrži gluten, preporučuje se osobama koje boluju od celijakije ili oninma koji gluten izbjegavaju u svojoj prehrani.

Bogat je kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija.

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

Kesteni su odlični izvori prehrambenih vlakana koji smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva, odnosno jamče bolju i redovitiju stolicu. U nastavku donosimo nekoliko prefinih recepata s kestenima.

image

S obzirom na to da ne sadrži gluten, preporučuje se osobama koje boluju od celijakije ili oninma koji gluten izbjegavaju u svojoj prehrani

Pixabay
image

Kestene se na našim ulicama najčešće može kupiti pečene

Pixabay

Kesten pire u omotaču od čokolade

Sastojci:

Kesten pire:

200-300 g kuhanih očišćenih kestena ili smrznute kesten pire mase

3-5 žlica šećera u prahu (prema ukusu)

1-2 žlice ruma ili arome ruma

vanili šećer

oko 150 ml slatkog vrhnja

Za preljev:

200-300 g čokolade

žlica maslaca

Priprema:

Pripremiti kesten pire od kuhanih kestena ili kupovne smrznute kesten pire mase, koju ste prethodno potpuno odmrznuli. Usitniti dobro vilicom ili protisnuti kroz sito za krumpir pire. Dodati rum ili aromu ruma (rum ne dodavati ako će i djeca jesti), i šećer u prahu. Količinu šećera svakako provjerite i odredite prema ukusu te dodajte još ako vam je navedena količina premala. Slatko vrhnje dodati polako, pomiješati sve i pričekati neka se dobro upije u masu. Pripazite da ne ispadne prerijetko, smjesa bi morala biti vrlo gusta i čvrsta. Oblikujte od ove mase tuljce, srca ili kuglice. Čokoladu s maslacem otopite na srednje jakoj vatri, umočite svaki komad u rastopljenu čokoladu i dobro ocijedite. Čokoladu je naravno moguće i oprezno preliti. Dobro osušiti, staviti u košarice od papira i tako poslužiti.

Juha od bundeve i kestena

Sastojci:

oko 200 g oguljenih kuhanih kestena

1 manja tikva: kabocha ili hokaido, od oko 500 g

4-5 stabljika mladog luka

oko 1 dl kokosovog mlijeka ili slatkog vrhnja

1-2 žlice maslaca

po želji 1 dl bijelog vina ili konjaka

povrtni temeljac

Priprema:

Tikvu narezati na kockice. Otopiti maslac i dodati mladi luk narezan na kolutove, kratko popržiti i odmah dodati tikvu te popržiti oko pola minute do minutu. Dodati bijelo vino, kratko kuhati (minutu) uz miješanje pa dodati biljni temeljac i kestene. Ostavite nekoliko kestena sa strane za posluživanje. Količinu temeljca odredite sami, prema vlastitom ukusu. Nemojte u početku dodati previše. Kad je tikva kuhana odnosno omekšala, usitniti štapnim mikserom, dodati vrlo malo kokosovog mlijeka ili slatkog vrhnja. Kušati i po želji dodati još. Ne pretjerivati kako se ne bi nadjačao okus ostalih sastojaka. Kao varijantu je moguće kokosovo mlijeko dodati samo pri posluživanju, kao dio dekoracije. Ako vam se juha čini pregustom, dodajte još temeljca. U svaku zdjelicu dodati razmrvljene kestene, preliti juhom i poslužiti. Po želji dodati par listova svježe rukola salate.

Njoki od kestena

Sastojci:

150 gr kuhanog krumpira

350 gr očišćenog kuhanog kestena

30 gr oštrog brašna (+ brašna za posipanje njoka)

2 žumanjka

naribani muškatni oraščić

sol

Priprema:

Kuhati kesten 20 minuta i oguliti mu koru i tanku kožicu ga dok je još topao (lakše se guli). Oprati krumpir i skuhati ga s ljuskom. Oguliti kuhani krompir dok je topao. Propasirati krumpir i kesten ručnom pasirkom ili ih usitniti mikserom. Ako se odlučite za mikser, dodajte u posudu miksera i brašno, lagano razmućene žumanjke, naribani muškatni oraščić i sol, te sve zajedno umijesiti. Ako ručno mijesite, zamijesite mekano glatko tijesto bez grudica. Dobro pobrašnite radnu površinu, uzmite dio tijesta i od njega napravite dugački cilindar. Režite njoke dugačke oko 1 cm, pospite ih brašnom i ponovite ovaj korak dok ne potrošite svo tijesto. Zagrijte vodu u velikom loncu, posolite i dodajte kap ulja u vodu. Kad voda zavrije ubacite njoke. Njoki su gotovi kad isplivaju na površinu. Njoki brzo isplivaju na površinu, trebat će vam par minuta kuhanja. Prelijte otopljeni maslac u kojem ste pržili listove žalfije, preko kuhanih njoka, pospite ih naribanim parmezanom i poslužite. (ZT)

03.11.2025., 08:53h
:
Zadarski tjednik
03. studeni 2025 08:55