<p>Pod zrnom pijeska</p>
Pod zrnom pijeskaAm Zd
StoryEditor
ZADAR ČITA

U petak u Arheološkom muzeju radionica "Pod zrnom pijeska" za gimnazijalce

Po završetku radionice, učenici će pisati dnevnik istraživanja i na trenutak postati podvodni arheolozi

Arheološki muzej Zadar i Klasična gimnazija Ivana Pavla II. s pravom javnosti pozivaju vas na radionicu pod nazivom "Pod zrnom pijeska" koja će se održati u petak, 22. ožujka 2024. u 12 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Radionica se održava u sklopu manifestacije "Zadar Čita", namijenjena je učenicima Klasične gimnazije Ivana Pavla II., a vodit će je viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar Dušanka Romanović te viši kustos Arheološkog muzeja Dino Taras.

Koordinatorice programa su: Marina Maruna, knjižničarska savjetnica (Arheološki muzej Zadar), Ana Gambiraža, stručna suradnica knjižničarka (Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Zadar)

O radionici "Pod zrnom pijeska"

Jadransko more krije brojne tajne koje arheolozi pokušavaju otkriti. Podvodna arheologija je specijalizirana grana arheologije koja istražuje i proučava arheološke nalaze i nalazišta ispod površine vodâ. More oko silbenskih Grebena puno je olupina iz raznih razdoblja, a antički brod na 30-ak metara dubine koji se istražuje od 2000. godine, vjerojatno je jedan od najvećih otkrivenih na Jadranu. Riječ je o velikom trgovačkom brodu s bogatim teretom.

Podvodna arheologija zainteresirala je i učenike Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru koji su u želji da je bolje upoznaju, u knjižnicama Arheološkoga muzeja Zadar i Klasične gimnazije istražili literaturu o arheološkim nalazištima Jadrana i na taj se način pripremili za sudjelovanje u programu.

Radionica "Pod zrnom pijeska", namijenjena učenicima Gimnazije, na praktičnom će primjeru pokazati što je sve potrebno za provođenje jednog podvodnog arheološkog istraživanja. Također, učenike će upoznati s opremom koja se koristi za rad pod morem, načinom dokumentiranja nalaza i njihovim adekvatnim zbrinjavanjem.

Po završetku radionice, učenici će pisati dnevnik istraživanja i na trenutak postati podvodni arheolozi.

20.03.2024., 13:15h
28. travanj 2024 15:10