<p>HNK Zadar</p>
HNK ZadarHnk Zadar
StoryEditor
KAVA S GLUMCIMA

Ususret premijeri "Lolite" 9. travnja

Dok nestrpljivo iščekujemo premijeru predstavu HNK Zadar "Lolita", književnog klasika koji dosad u Hrvatskoj nije nikad postavljen na kazališnu scenu pozivamo Vas na kavu s autorskim timom koja će se održati u utorak, 9. travnja u 11 sati u Maloj dvorani HNK Zadar. Predstavu je prema motivima romana Vladimira Nabokova dramatizirao Patrik Gregurec

Ovo je prilika da u opuštenoj atmosferi razgovarate s autorskim timom predstave te saznate više o njihovim vizijama i interpretacijama ovog književnog klasika. Na " Kavi s glumcima " imat ćete priliku upoznati se s redateljem Vinkom Radovčićem te glumcima Alenom Liverićem, Ivanom Gulin, Damir Orlić, Žanom Bumber, Dominikom Karakašićem i Radom Radolovićem. Moderator susreta bit će Jadranka Svaguša, dramska producentica HNK Zadar.

Kontroverzan roman Lolita (1955.), jedno od najvažnijih književnih djela druge polovice prošlog desetljeća, ponajprije je poznat po buri koju je izazvao na tadašnjoj relativno konzervativnoj književnoj sceni te po tome što je prvi u naše rječnike uveo pojam žene-djevojčice.

Iako je prošlo gotovo sedamdeset godina od njegovog objavljivanja, aktualnost ovog romana ne jenjava. Dapače, u današnjoj političkoj klimi, ona je važnija nego ikad.Priča o sredovječnom muškarcu (Humbert Humbert) koji gubi moralni kompas i pronalazi ljubav svog života u 12-godišnjoj djevojčici po imenu Lolita, prekršila je nebrojene konvencije i tabue. Njihov izopačeni odnos često se doživljava kao metafora za sudar starog i novog svijeta, oronule stare Europe i mlade i provokativne Amerike. Kultura otkazivanja, pitanje pristanka, autonomija djece i društvo koje pod krinkom slobode dvadeset prvog stoljeća opravdava svoje izrazito problematične težnje, samo su neke od teme koje problematizira ova predstava. Lolita nije predstava o grijehu, već saga o opsjednutosti, zaljubljenosti i samokažnjavanju.

Ulaz je slobodan, ali zbog ograničenog broja mjesta, molimo vas da osigurate svoje mjesto na vrijeme. Ne propustite premijeru "Lolite" u četvrtak, 11. travnja, te izvedbu u petak, 12. travnja, s početkom u 20:00 sati. Ulaznice za izvedbu su u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/lolita-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-638392/event.html

Vidimo se na kavi!

05.04.2024., 13:53h
20. svibanj 2024 12:42