<p>14.10 Svježe domaće voće i povrće Zadarske tržnice - Crno grožđe</p>
14.10 Svježe domaće voće i povrće Zadarske tržnice - Crno grožđeLuka Jeličić
StoryEditor
ŠTO SE PILO NA OVOGODIŠNJOJ DODJELI OSCARA

Vina kolega po struci, princa - scenarista i Brada Pitta...

Princ Robert od Luksemburga upravlja iznimnim vinskom portfeljom, Domaine Clarence Dillon. Njegovo vino je odabrano kao ekskluzivni partner za crveno i bijelo vino za Oscara 2023. i dalje...

Glamurozma, kao i uvijek, dodjela Oscara, nama koji to eventualno gledamo na televiziji, ostaje tajna kada je u pitanju - hrana i piće. Kako se u našim pričama i crticama bavimo - vinom, valja nam kazati da je glamuroznost dodjele Oscara redovito praćena i glamuroznim - vinima, a nešto se i. gricne. I poveznice s Oscarima i filmom ovdje kad je vino u pitnaju su jako česte. Pa prije nego kažemo što se i čije pilo ove godine kažimo da se niz godina pilo vina i šampanjac (makar se nigdje izvan Champagne tako ne smije zvati u Americi to još ne poštuju, već se sudski spore, kao ni u Rusiji gdje se i dalje toči šampanjskaja) Francisa Forda Coppole, dakle i samog (peterostrukog) Oscarovca. Lani se njemu proidružio i dvostruku oscarovac - Brad Pitt.

Šampanjac Brada Pitta

I ove godine dodjela nije prošla bez Brad Pitta. Pa se lani pio njegov šampanjac Fleur de Miraval.

Uz Brada Pitta koji se ponovio ove godine, ključni “vinotoč” (da uporabimo hrvatski najstariji spomen vezan uz vino još od kneza Mutimira, kasnije zamjenjen - peharnikom) bio je ne, doduše, oscarovac ali također lik s filmskom holivudskom poveznicom jer vinar čija su vina točena je bivši pripadnik scenarističke profesije. Naime, princ Robert od Luksemburga u “prošlom je životu” radio kao scenarist, a sada upravlja iznimnim vinskom portfeljom, Domaine Clarence Dillon. Njegovo vino je odabrano kao ekskluzivni partner za crveno i bijelo vino za Oscara 2023. i dalje. Princ Robert je predsjednik i glavni izvršni direktor Domaine Clarence Dillon. Domaine Clarence Dillon vinska je tvrtka koju vodi obitelj koja posjeduje imanja kao što su Château Haut-Brion (Premier Grand Cru Classé iz 1855.- dakle jednog od onih prvih pet vinograda s početka vinske klasifikacije u svijetu), Château La Mission Haut-Brion (Grand Cru Classé de Graves), Château Quintus (Saint-Emilion Grand Cru) i Clarendelle.. dakle sve odreda vrh svijeta vina. Od 2015. Domaine Clarence Dillon također ima gurmanski restoran Le Clarence s dvije zvjezdice i vinoteku La Cave du Château’, oba u Parizu.

Oscari promovirali vino

Inače Oscar je poslužio promociji Clarendelle-a, jedan od najnovijih brendova tvrtke s prvom berbom iz 2002. Naime, otkako je 2002. prešao s pisanja scenarija na vođenje obiteljskog vinarskog posla, tvrtka je nedvojbeno procvjetala. Jedan od njegovih prvih pothvata bilo je lansiranje brenda Clarendelle, Inspired by Haut-Brion koji proizvodi elegantna, moderna vina po pristupačnijim cijenama u usporedbi s drugim vinima u grupi (čije si cijene mogu priuštiti tek rijetki na svijetu). Posluženo je bijelo Clarendelle Bordeaux iz 2021., mješavina 43% Sauvignon Blanca, 32% Sémillona i 25% Muscadellea, i crveno Bordeaux iz 2016., mješavina 84% Merlota i 10% Caberneta Sauvignon i 6% Cabernet Franc.

Točilo se i Le Dragon de Quintus 2018., drugo vino Château Quintusa, zvijezde u usponu na desnoj obali Bordeauxa otkako ga je 2011. kupio Domaine Clarence Dillon. 2018. je mješavina 75,2% Merlota i 24,8% Cabernet Franca.

Decanter navodi da je - iza pozornice ‘nekoliko sretnih nominiranih i dobitnika’ također moglo kušati jedno od najrjeđih bijelih vina u regiji: La Clarté de Haut-Brion 2017., mješavinu 69,4% Sémillona i 30,6% Sauvignon Blanca. Na pitanje kako je uopće doveo njihovo vino do Oscara, princ Robert primijetio je da je to bio dugotrajan proces i dug razgovor koji je trajao gotovo godinu dana. Inače Domaine Clarence Dillon već je bio uključen u filmski svemir: u prošlosti je sponzorirala filmski festival u Cannesu i Festival International du Film Indépendant de Bordeaux, a Clarendelle je prikazana u nekoliko epizoda hit televizijskog programa Emily u Parizu, a brend će također biti službeni partner Muzeja filmske akademije u Los Angelesu 2023.

Nastupaju ružičasta vina

Decanter, i mnogi drugi u svijetu puno opširnije, spominje već lani predstavljen - Fleur de Miraval, ružičasti šampanjac vlastitog brenda Brada Pitta. Kažimo tu tek nekoliko riječi odnosno da je to vino provansalske vinarije Château Miraval koju je Pitt kupio još 2008. s tadašnjom partnericom Angelinom Jolie, a tamo su se i vjenčali u ljeto 2014. Dvije godine potom su se i razveli, ali Jolie je donedavno ostala suvlasnica. Za novake u visnkom svijetu povežimo Provancu i rosé vina (pjenušce) i kažimo da je Provansa jedina regija u svijetu u kojoj dominiraju - ružičasta vina, do jučer “čuđenje u svijetu”, a danas sve prisutnija pa i kod nas.

Na pitanje kako je uopće doveo njihovo vino do Oscara, princ Robert primijetio je da je to bio dugotrajan proces i dug razgovor koji je trajao gotovo godinu dana...

Inače lani, nešto nakon dodjele Oscara, Brad je poludio na Angelinu Jolie zbog prodaje svog udjela u ovoj poznatoj francuskoj vinariji, o čemu su pisali brojni svjetski mediji, među kojima i Decanter i Los Angeles Times, i podnio tužbu protiv Angeline na sudu u Los Angelesu zbog njezine prodaje udjela u vinariji. Vinarija je čuvena po proizvodnji izvrsnih rosé vina pod stručnim vodstvom vinarske obitelji Perrin. Već u listopadu 2021. je vinska grupacija Tenute del Mondo potvrdila kupovinu 50% udjela u Miravalu od Angeline Jolie za neobjavljenu naknadu.

Studio u vinariji

Kad je Decanter ovog tjedna kontaktirao Damiana McKinneyja, tada izvršnog direktora Stoli grupe u koju spada i Tenute del Mondo rekao je: ‘Tenute del Mondo je odlučio uložiti u Miraval jer se radi o iznimnim vinima i brendu koji nadopunjuje naš portfelj. Ušli smo u ovo partnerstvo želeći nadopuniti Miraval talentom, vještinom i distribucijskim kanalima koji će dodatno unaprijediti Miravalovu ponudu i učiniti ga najuspješnijim brendom rosé vina i šampanjca.Vinarija ima i studio za snimanje na imanju koje je Brad Pitt preuredio s Damienom Quintardom, Emmyjem nagrađivanim francuskim producentom koji koristile brojne zvijezde poput bendova Pink Floyd i AC/DC te pjevača Stinga.

21.03.2023., 11:37h
DAMIR MARIČIĆ
26. travanj 2024 10:15