Petar Glebov/pixsell
StoryEditor
SAVJETI MASLINARIMA

Diferencijacija pupova

Rezidba u siječnju i veljači uzrokuje ometanje procesa diferencijacije te vrlo rano pokretanje vegetacije koje može biti izuzetno opasno

Posljednju dekadu ovoga mjeseca obilježile su nešto niže temperature koje su uzrokovane hladnim valom. Gledano s klimatološkog stajališta, ove temperature su primjerene ovom dobu godine, a gledano s agronomskog stajališta, ovakve temperature su neophodne za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju. Osim što povoljno utječu na poboljšanje fizikalnih svojstava tla, one utječu i na biološke procese u biljkama.

Potrošači hranjiva

image

Josip Pavlica

Zt

U ovo vrijeme započinje proces diferencijacije odnosno razvrstavanja pupova kod masline na drvne i na cvjetne pupove. Koliki broj pupova će otići u cvjetne, a koliki u drvne ne ovisi samo o klimatološkim čimbenicima, već u velikoj mjeri ovisi o kvalitetno i pravovremeno provedenim agrotehničkim mjerama. Primjerice, vrlo velika opterećenost stabla urodom u prethodnoj vegetaciji imati će za posljedicu slabiji vegetativni porast, naročito u uvjetima suše i slabije ishranjenosti stabla. Problem je još veći ukoliko nije pravilno provedena rezidba pa se veliki broj izboja nalazi u sjeni i predstavljaju potrošače hranjiva čime se količina istih još više smanjuje. U ovakvim situacijama dolazi do pojave alternativne rodnosti koja je jedan od najvećih problema u uzgoju maslina. Ako k tome uzgajamo sorte koje su genetski sklone pojavi alternativne rodnosti, problem je još veći. Nadalje, da bi se u veljači proces diferencijacije pupova odvio kako treba, potrebno je da stablo bude izloženo temperaturi nižoj od 7,2 stupnja Celzijeva u minimalnom trajanju od 50 do 60 sati. Izostanak ovih temperatura dovest će do loše diferencijacije pupove koje će rezultirati velikim brojem drvnih pupova i izostankom rodnosti te godine.

Rezidba i rodnost

Nadalje, neadekvatna rezidba utječe na lošu rodnost. Kada se govori o neadekvatnoj rezidbi, najčešće se tu događa da se skine prevelika količina lisne mase i da se aktiviraju latentni pupovi kako bi se krošnja ponovno zatvorila i kako bi stablo moglo proizvesti dovoljno hrane za sebe. Takvi novonastali jaki izboji (tzv. vodopije) se sljedeće godine moraju odbaciti što predstavlja čisto razbacivanje hranjiva. Druga krajnost predstavlja vrlo slabu rezidbu gdje je veliki broj grana zasjenjen i tu dolazi do loše diferencijacije pupova i takve grane, kao što je prethodno rečeno, predstavljaju trošenje hrane koja je u optimalnim uvjetima trebala biti iskorištena za proces diferencijacije. Kod vrlo slabe rezidbe, u povoljnim godinama dolazi ponekad i do toga da se previše pupova izdiferencira u smjeru cvjetnih pa preopterećenost uzrokuje manju veličinu ploda od prosječnog, a time i manji randman ulja, a vegetativni porast je vrlo slab.

Nadalje, uzrok loše diferencijacije pupova može biti u nedostatku makro ali i mikro elemenata. Naime, vrlo su česti slučajevi gdje maslinari dodaju samo tri elementa: dušik, fosfor i kalij, uz nešto malo sumpora koji je dodan tim gnojivima, a u velikom broju slučajeva nisu proveli gnojidbu organskim gnojem više od četiri ili pet godina, niti su folijarnim putem dodavali bilo kakve mikroelemente.

Važno upozorenje

I na posljetku, važno je naglasiti štetnost rezidbe prije procesa diferencijacije. Naime, rezidba u siječnju i veljači uzrokuje ometanje tog važnog procesa te uzrokuje vrlo rano pokretanje vegetacije koje može biti izuzetno opasno.

I na kraju, potrebno je apelirati na maslinare da rezidbu provode prema svim pravilima struke te da osiguraju pravovremenu dostupnost hranjiva kako bi imali uravnotežene i stalne prinose.

25.01.2023., 00:00h
JOSIP PAVLICA
15. svibanj 2024 01:58