<p>Pas s tegobom povraćanja</p>
Pas s tegobom povraćanjaZ T
StoryEditor
DR. MED. VET. PETRA KOVAČIĆ

O GATROINTESTINALNIM POREMEĆAJIMA U PASA Ponavljajući proljevi i povraćanja uz bolnost razlog za brigu

Treba zapamtiti da psi nisu kante za smeće i ono što mislimo baciti nije namijenjeno za kućne ljubimce, upozorava veterinarka Kovačić...

Kada govorimo o probavnim smetnjama u pasa najčešće govorimo o povraćanju i proljevu. Uzroke povraćanja i proljeva u ovih najčešćih kućnih ljubimaca objašnjava dr. med. vet. Petra Kovačić, veterinarka u Veterinarskoj stanici Zadar.

- Uzroci tih simptoma su mnogobrojni, kao na primjer parazitarne infekcije, infekcije virusima i bakterijama, pogreške u hranjenju te različite bolesti jetre, gušterače itd., ističe veterinarka Kovačić i navodi da klinička slika može izrazito varirati i ovisi, naravno, o uzroku odnosno etiološkim čimbenicima, ali i intenzitetu promjena u probavnom sustavu.

Simptomi i uzroci

Povraćanje po svojoj definiciji podrazumijeva aktivno izbacivanje hrane i tekućine iz želudca. Često tome prethode simptomi mučnine kao što su pojačana salivacija, gutanje, mljackanje i izraženi nemir kod životinje.

S obzirom na tijek, doznajemo dalje, povraćanje može biti akutno i kronično. Kroničnim povraćanjem smatra se svako povraćanje koje traje dulje od 10 do14 dana.

Uzroci povraćanja su mnogobrojni, ali možda među najčešćima valja spomenuti hranu odnosno naglu promjenu hrane, netoleranciju na pojedine sastojke hrane ili alergije na određenu hranu. Povraćanje često može biti prouzročeno ingestijom stranog tijela (igračke, smeća, velike količina trave…bilo čega što im se nađe na putu), što je najčešće kod štenaca.

Osim hrane uzrok povraćanju mogu biti bolesti želudca kao što je gastritis, dilatacija/torzija želudca ili parazitarne invazije.

- Mnoge metaboličke bolesti drugih organskih sustava za jedan od simptoma često imaju i povraćanje i zato su anamneza i pretrage izuzetno bitne da se otkrije uzrok, naglašava dr. Kovačić.

Kad je riječ o proljevu, on je najčešći simptom bolesti probavnog sustava pasa. Pod proljevom podrazumijevamo povećanu količinu fekalnog sadržaja uzrokovanu povećanom količinom vode ili suhe tvari u stolici uz povećanu frekvenciju defekacije.

Oprez pri odabiru hrane

Proljeve s obzirom na tijek bolesti dijelimo na akutne proljeve (traju do 14 dana) i kronične (traju 15 ili više dana), a s obzirom na lokalizaciju na proljeve koji potječu od procesa u tankom ili debelom crijevu. Proljevi porijeklom od procesa u tankom crijevu najčešće su izrazito voluminozni, sadrže neprobavljene sastojke hrane i očituju se često pojavom melene (guste, sjajne, katranaste stolice), dok za proljeve karakteristično za debelo crijevo je pojava sluzi i mnogo veća frekvencija proljeva te grčevi.

Uzroci proljeva kao i kod povraćanja su raznoliki i mnogobrojni, navodi dalje dr. Kovačić.

Proljeve s obzirom na tijek bolesti dijelimo na akutne proljeve (traju do 14 dana) i kronične (traju 15 ili više dana)

Vlasnici su često zabrinuti pri pojavi povraćanja ili proljeva kod svojih ljubimaca, međutim nije svako povraćanje niti pojava proljeva odmah razlog za brigu. Psi su životinje koje relativno “lako” povraćaju i često ako im nešto smeta povrate upravo da bi si olakšali. Pojedinačna pojava bilo koje vrste gastrointestinalnih poremetnji nije razlog za paniku. Vlasnici moraju voditi računa o frekvenciji i konzistenciji i eventualnom uzroku jer često upravo vlasnik (nenamjerno) prouzroči probavne tegobe kod svog ljubimca davanjem pretjerane količine hrane, nagrada ili tzv. hrane sa stola tj. ljudske hrane. Treba zapamtiti da psi nisu kante za smeće i ono što mislimo baciti nije namjenjeno za vaše kućne ljubimce. Vlasnici najbolje znaju što njihovom ljubimcu odgovara i toga se treba držati i biti umjeren u davanju i hrane i nagradica.

Pri svakoj sumnji da se radi o proljevu ili povraćanju koji se ponavljaju uz znakove bolnosti ili praćeno s promjenama u ponašanju ljubimca, treba se svakako obratiti veterinaru.

07.10.2022., 18:39h
25. travanj 2024 22:53