Frane HerendaGoran Matošević
StoryEditor
KAKO TIJELO VRATITI U ‘NORMALU‘?EVO...

FRANE HERENDA Najbolji detoks bio bi - dugoročna umjerenost...

Maslačak, kičica i srčanik su također korisne biljke za poticanje žuči i “detoks” jetre i njih možemo koristiti u obliku čajeva, netom prije ili uz obrok...

Kada govorimo o detoksu, najlakše je pomisliti da možemo uzeti neki pripravak koji će očistiti tijelo od svega što smo mu priuštili u razdoblju koje je tom detoksu prethodilo. Kao da smo mi stroj, a naša crijeva cijev koju isperemo, pustimo neko sredstvo i odjednom je sve kako treba. Naravno, tako nije, niti može biti.

Pitali smo stoga Franu Herendu, mag.pharm. fitoaromaterapeuta postoji li onda zapravo “detoks”.

Slušanje svoga tijela

- Pa u neku ruku i postoji. Naše tijelo ima sposobnost nošenja s određenom količinom vanjskih tvari koje je možda u nekom trenutku nisu najpotrebnije ili mogu naštetiti organizmu. Imamo posebne organe koji služe čišćenju od takvih tvari – jetru i bubrege. I na tome se i bazira famozni detoks. Ono što naša jetra obradi, izluči se putem žuči u crijeva, a bubrezi puste neželjene tvari u urin, tumači Herenda i zaključuje da možemo donekle detoksicirati jetru, žuč, bubrege, pa možda i crijeva.

No, najbolji detoks, naglašava Herenda, bio bi dugoročna umjerenost i izbjegavanje u što većoj mjeri onog što znamo da nam škodi. A dodatnu vrijednost ćemo, napominje Herenda, svakako ostvariti i slušanjem svoga tijela.

“Detoks jetre i žuči je pametno raditi redovito. Ako imate ikakve poteškoće sa stolicom, crijevnim tegobama, a nikakve bolesti nisu dijagnosticirane – razmislite o ovoj vrsti detoksa”- Frane Herenda...

- Detoks jetre i žuči je pametno raditi redovito i na njemu ću se najviše zadržati. Ako imate ikakve poteškoće sa stolicom, crijevnim tegobama, a nikakve bolesti nisu dijagnosticirane – razmislite o ovoj vrsti detoksa. Iako je poželjno potaknuti rad žuči većini suvremenih ljudi. Zapravo potičemo žuč da putem nje eliminiramo tvari koje je naša jetra na naš zahtjev bila primorana metabolizirati. Ovo posebno naglašavam ako imamo neuredne životne navike ili koristimo više lijekova. Da bismo pomogli samoj jetri, pametno je jesti biljke bogate sumporom, poput rotkvice, brokule, prokulica…, savjetuje Herenda.

Koleretici i kolagozi

Rad žuči najčešće se potiče gorkim biljkama koje zoveme koleretici i kolagozi (ili potiču lučenje ili stvaranje žuči).

image

Farmacea Sikavica

Goran Matošević

- Oprez kod tih biljaka je potreban kod žučnih kamenaca jer ih naravno može pokrenuti. Moramo biti svjesni da upravo nedostatna upotreba takvih biljaka u prehrani predstavlja dio problema koji je dovodi do povišenog kolesterola, pijeska i kamenca u žuči, upozorava Herenda.

Biljke koje možemo koristiti su uistinu brojne. Redom se tu radi o gorkim biljkama. One svojim gorkim okusom potiču žuč i omogućuju bolju probavu hrane...

image

Farmacea Kurkuma

- Najčešće korištene su sikavica, artičoka, čičak, maslačak, kurkuma, dimnjača… ima ih uistinu dosta. Možda ćemo se za artičoku odlučiti ako nam je i kolesterol visok. Možda za čičak ako imamo poteškoća s kožom poput seboreje, psorijaze, akni. Sikavica (ekstrakt se zove silimarin) će nam biti izbor ako želimo i pozitivni učinak na bubrege i jetru, posebno ako imamo masnu jetru, najčešće rezultati neurednih prehrambenih navika. Sikavica uistinu pomaže regeneraciji i čišćenju jetre. No, ona kao i kurkuma (ekstrakt se zove kurkumin) dolazi u standardiziranim ekstraktima, pa ih i češće koristimo kod određenih stanja. Obje biljke karakterizira da se iz same biljke ili praha biljke dobiva vrlo malo aktivnih sastojaka, pa je važno koristiti ekstrakte s povećanom apsorpcijom, govori Herenda.

U razdobljima obilja

Kurkumin djeluje i protuupalno, na želudac, crijeva... Češće ćemo se za njega odlučiti ako imamo i gastritis, sindrom iritabilnog crijeva ili upalne bolesti crijeva.

Najčešće korištene biljke su sikavica, artičoka, čičak, maslačak, kurkuma, dimnjača…

- Dimnjača će biti izbor kad imamo pijesak ili kamence pa moramo biti oprezni, ili kad osoba pati od kožnih alergija. Osobno je volim kod alergija na sunce i uistinu znam vidjeti rezultat. Ona dolazi također u obliku gotovih ekstrakata. Maslačak, kičica i srčanik su također korisne biljke za poticanje žuči i “detoks” jetre i njih možemo koristiti u obliku čajeva, netom prije ili uz obrok. Sve navedene biljke možemo koristiti eventualno kod određenih tegoba ili povremeno, ponajprije u “razdobljima obilja”, zaključuje Herenda.

Frane Herenda, mag. pharm. fitoaromaterapeut, drži savjetovanja iz integrativnih prirodnih terapija u Zadru, savjetovalište Panacea, Andrije Hebranga 9 (Pet nebodera).

22.03.2023., 08:09h
26. travanj 2024 04:28