Mediteranska prehranaTomislav MiletiĆ/pixsell
StoryEditor
ANTONELA REŽAN, MAG. NUTR.,VODITELJICA ODSJEKA ZA PREHRANU U OB ZADAR

“Iako procesuirana hrana može sadržavati veći udio soli, šećera ili masti, zdravstveno je ispravna”

Hrana kupljena u velikim trgovačkim lancima često podliježe većim kontrolama u vidu kvalitete namirnica, nego hrana kupljena na tržnici, kaže Antonela

Razgovarali smo s Antonelom Režan, mag. nutr., voditeljicom Odsjeka za prehranu u Općoj bolnici Zadar, o neprerađenoj hrani i sezonskim namirnicama, ali i o procesuiranoj hrani, odnosno njenim prednostima i nedostacima.

Naime, konzumiranje neprerađene hrane i sezonskih namirnica predstavlja sjajan način osiguravanja različitih nutrijenata, koji su neophodni za pravilno funkcioniranje organizma. Zahvaljujući svojoj bogatosti vitaminima i mineralima, neprerađena hrana i sezonske namirnice igraju ključnu ulogu u poboljšanju zdravlja i održavanju ravnoteže u organizmu.

Jačanje imunološkog sustava

- Osim vitamina i minerala, prednost konzumiranja neprerađene hrane i sezonskih namirnica je u tome što su dobar izvor različitih fitokemikalija i antioksidansa, koji imaju zaštitno djelovanje na razvoj različitih bolesti. U usporedbi sa sezonskim i

image

Antonela Režan, magistra nutricionizma

lokalnim namirnicama, prerađene namirnice često sadrže više šećera i soli te manje vlakana, vitamina i minerala, osim u slučajevima kada su namirnice prilikom prerade dodatno obogaćene vitaminima i mineralima. Ipak, i procesuirana hrana u određenim situacijama ima svoje prednosti. Proces prerade hranu može duže održavati svježijom, a ponekad i olakšati način pripreme hrane, a ne smijemo zaboraviti niti praktičnost konzumiranja. Također, treba uzeti u obzir i sprječavanje bacanja hrane koja ima kraći rok trajanja, istaknula je Antonela.

Vitamini i minerali esencijalni su za zdravlje, pa stoga biranje ovih namirnica u prehrani može pomoći u održavanju vitalnosti i jačanju imunološkoga sustava.

- Sezonsko voće i povrće bogat su izvor vitamina i minerala, ali i brojnih antioksidansa kao što su vitamin C, vitamin E, beta karoten, izoflavoni, antocijanini..., koji imaju korisno djelovanje u vidu zaštite organizma od razvoja brojnih bolesti. Anitoksidansi pomažu u borbi protiv potencijalno štetnih učinaka nestabilnih tvari poznatih kao slobodni radikali, koje vezujemo uz razvoj brojnih autoimunih oboljenja, kazala je Antonela.

Odnos prerađene i neprerađene hrane

“Konzumirajući lokalne i sezonske namirnice, ne samo da činimo najbolju stvar za zdravlje, već i za okoliš i za zajednicu u kojoj živimo. Potičemo male proizvođače, a istovremeno čuvamo okoliš jer namirnica koju izabiremo ne mora proputovati tisuće kilometara da stigne do našega stola”

Antonela Režan

- Možda je jedna od najčešćih zabluda s kojom se susrećem u razgovoru s ljudima ta da mnogi imaju uvjerenje kako je organski proizvedena hrana najbolji izbor i kako je ona puno zdravija opcija od nekih procesuiranih namirnica. Iako procesuirana industrijski proizvedena hrana može sadržavati veći udio soli, šećera ili masti, i takva je hrana zdravstveno ispravna. Da nije tako, ona ne bi smjela ni biti na tržištu i ne bismo je mogli kupiti u trgovini. Ljudi su često mišljenja da je hrana kupljena na tržnici ili kod lokalnih proizvođača bolja opcija od neke hrane koja se kupi u trgovinama, ne znajući da hrana kupljena u velikim trgovačkim lancima podliježe većim kontrolama kvalitete namirnica, nego hrana kupljena na tržnici, naglasila je Antonela.

Konzumiranje sezonskih namirnica ima važnu ulogu u održavanju zdravlja jer su te namirnice obično svježije, bogatije nutrijentima te pomažu u raznolikosti prehrane.

- Mediteranska prehrana, koja je već petu godinu za redom proglašena najboljom dijetom na svijetu, zagovara važnost konzumiranja lokalnih i sezonskih namirnica. Sezonske namirnice bogatije su vitaminima i mineralima nego one namirnice koje su skladištene dulji period prije konzumiranja. Ne morate biti veliki stručnjak da biste shvatili kako su sezonske namirnice puno ukusnije, sigurno i sami primijetite razliku u okusu jagode koju kupite kada im je sezona, ili kada ih kupite u siječnju. Konzumirajući lokalne i sezonske namirnice, ne samo da činimo najbolju stvar za zdravlje, već i za okoliš i za zajednicu u kojoj živimo. Potičemo male proizvođače, a istovremeno čuvamo okoliš jer namirnica koju izabiremo ne mora proputovati tisuće kilometara da stigne do našega stola, poručila je Antonela.

Bitan je balans

Na koncu nam je nutricionistica Antonela navela najkorisniju naviku koju ljudi mogu usvojiti što se tiče odabiranja zdravijih varijanti hrane.

“Moja preporuka je da kad možete uvijek birate sezonsko i lokalno, ali da budete otvoreni za to da isprobate nove namirnice te kada se nađete u situaciji da ste u žurbi oko pripreme obroka, da posegnete i za nekim procesuiranim proizvodima kako biste olakšali svoju svakodnevnicu”

Antonela Režan

- Moguće da već zvuči dosadno, ali kada govorimo o zdravim životnim i prehrambenim navikama, moram naglasiti da je stvar u umjerenosti, raznolikosti i uravnoteženosti. Kao što konzumiranje lokalnih i sezonskih namirnica ima svoje prednosti i dobar utjecaj na zdravlje, tako u određenim situacijama i konzumacija procesuiranih namirnica ima svoje prednosti. Moja preporuka je da kad možete uvijek birate sezonsko i lokalno, ali da budete otvoreni za to da isprobate nove namirnice koje možda nisu u toj mjeri bliske našoj mediteranskoj prehrani te kada se nađete u situaciji da ste u žurbi oko pripreme obroka, da posegnete i za nekim procesuiranim proizvodima kako biste olakšali svoju svakodnevnicu. Jer kao i svugdje, uvijek je stvar balansa, pa tako i u prehrani, zaključila je Antonela.

15.05.2023., 14:47h
18. travanj 2024 12:50