Mnogi ekonomski pokazatelji govore o neuspjehu ‘Bidenomike’Izvor Pixabay
StoryEditor
POGLED PREKO ATLANTIKA

Gospodarska situacija u Sjedinjenim Državama upozorava na mogućnost globalne krize

Inflacija je porasla za 3,5 posto u odnosu na lanjski ožujak, što je za 3,2 % više nego u veljači

Američki ekonomski analitičar i autor Michael Snyder koji vodi dosta čitanu web stranicu znakovitog naslova “The Economic Colapse”, u najnovijem članku piše o sve većem broju pokazatelja koji upućuju na realnu mogućnost nove velike gospodarske krize koja će pogoditi Sjedinjene Države, a samim time nesumnjivo imati i veliki učinak na svjetsku ekonomiju.

image

Cijene energenata su u porastu uz zaoštravanje bliskoistočne krize

Izvor Pixabay

“Otkad je završilo posljednje razdoblje recesije izgledi američkog gospodarstva nisu nikad bili tako crni kao što su danas. Gdje god da se pogleda primjećuju se znakovi za uzbunu, a mainstream mediji su puni priča o ‘nastupajućoj recesiji’. Nakon nekoliko godina relativne ekonomske stabilnosti, čini se da se situacija za američko gospodarstvo dramatično mijenja, a isto vrijedi i za svjetsko gospodarstvo kao cjelinu. Stalno i iznova svjedočimo pojavama koje se nisu događale od posljednje recesije, a mnogi analitičari očekuju da će se ove nevolje još i ubrzati kako se budemo približavali kraju ove tekuće godne”, piše Snyder, koji dodaje da se treba nadati da ne će doći do najgorega, ali i da se u ovom trenutku takva nada ne čini realnom. Tome u prilog idu i vijesti koje je objavila televizijska kuća CNBC o porastu cijena u ožujku koje je bilo veće od očekivanog:

Gorivo i stanovanje

“Inflacija je opet poskočila u ožujku, uz porast cijena osnovnih potrepština kao što je gorivo, dok su cijene svih ostalih proizvoda i dalje veoma visoke te ekonomisti govore da će ova inflacija potrajati duže nego li se činilo prije nekoliko mjeseci.

Inflacija je porasla za 3,5 posto u odnosu na lanjski ožujak, što je za 3,2% više nego u veljači,” objavio je CNBC.

Podatci su, međutim, još gori ako se u obzir uzme samo malo dulje razdoblje. Tako je Fox News objavio kako su cijene energije u zadnje tri godine narasle za 36,9 posto, kako je objavio Statistički ured federalnog Ministarstva rada.

Naravno, cijene energije će biti još puno više nego li su sada, uz Iran i Izrael koji se nabacuju raketama, podsjeća Snyder te upozorava na drastični porast cijena stanovanja, navodeći primjer iz Južne Dakote gdje je zabilježen porast od 110%!

Puno pozornosti je privukao i nedavni uradak na Tik toku koji je prikupio preko 5 milijuna pregleda i na kojem se njegov autor žalio da iako zarađuje tri puta više od federalne najniže plaće s tim novcem jedva preživljava. “Američki san je mrtav”, zaključio je Tiktoker, čiji je uradak podijeljen više desetaka tisuća puta, a mnoge je podsjetio na hit Olivera Anthonyija ‘Rich Men North of Richmond’ iz kolovoza prošle godine. Pjesma sa sličnom tematikom i porukom postala je preko noći apsolutni hit i poluanonimnog kantautora dovela na prvo mjesto top liste, dok pjesma na YouTubeu ima preko 5 milijuna pregleda.

Trgovine jeftinom robom odlaze u stečaj

Znak za uzbunu predstavlja i objava da će lanac trgovina Sve za 99 centi zatvoriti svih 371 prodajnih mjesta diljem Sjedinjenih Država i otići u stečaj. To je objavila uprava tvrtke dodavši da je to jedini način da se još spasi nešto od vrijednosti kompanije. Još ranije su trgovine Sve za 3$ i Obiteljski dolar najavile zatvaranje tisuću prodajnih mjesta zbog nemogućnosti poslovanja u uvjetima ekstremne skupoće.

Loša poslovna klima

Ekonomski portal zerohedge donosi također porazne podatke o poslovnoj klimi u Sjedinjenim Državama.

“Neuspjeh ‘Bidenomike’ srozao je povjerenje među američkim malim poduzetnicima koje je sada na najnižoj razini u zadnjih deset godina, dok je smjer kojim će se stvari razvijati u budućnosti sve više razlog za zabrinutost. Čitatelji ne smiju zaboraviti da su male tvrtke od životne važnosti za gospodarstvo budući da čine 44% nacionalne gospodarske aktivnosti te stvaraju dvije trećine radnih mjesta,” piše zerohedge uz podatak da je indeks poslovnog optimizma pao za 0,9 bodova i sada je na 88,5 što je rezultat nezabilježen od 2012.

Još jedan pokazatelj nadolazeće krize je i podatak da građani sve više investiraju u zlato i plemenite metale. Vrijednost tih transakcija porasla je sa 100 na 200 milijuna dolara mjesečno.

image

Promet zlatom se udvostručio

Izvor Pixabay

Vidljivi znaci za uzbunu

“Za većinu Amerikanaca kriza iz 2008. i 2009. je danas samo sjećanje davno i čini se da je većina stanovništva uvjerena da slijede bolji dani pa čak ako bismo i morali najprije proći kroz neko kraće razdoblje recesije. Kao rezultat većina ljudi se ne priprema za veliku gospodarsku krizu, a to nas čini posebno ranjivima.

Godina 2008. i 2009.teška financijska i kriza i užasna recesija koja je uslijedila iznenadili su većinu Amerikanaca. Isto bi se moglo dogoditi i ovaj puta, iako su svi znaci za uzbunu lijepo vidljivi”, zaključio je Snyder.

30.04.2024., 12:32h
IVAN STAGLIČIĆ
17. svibanj 2024 02:41