Ministrica turizma i sporta - Nikolina BrnjacLinda Vidović
StoryEditor
TURISTIČKE TVRTKE POHRLILE PO EU SREDSTVA

Brnjac: Na javne pozive za bespovratnih 289,3 mil eura iz NPOO stiglo 468 prijava...

Koliki je interes za sredstva iz Zadarske županije se ne može znati prije obrade i evoluacije te se prvi podatci očekuju do ljeta...

Na dva javna poziva Ministarstva turizma i sporta za bespovratnih 289,3 milijuna eura iz NPOO-a za ulaganja u javnu i privatnu turističku infrastrukturu stiglo je 468 prijava, koji će se obraditi u idućih 90 dana, te se u lipnju očekuju privremene liste dobitnika i ugovori, izjavila je u petak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

S obzirom da je rok za prijave na ta dva javna poziva, objavljena početkom listopada 2022. godine, bio 1. ožujka ove godine i s obzirom na uvjete te da se prijave još unose u sustav, ministrica je rekla da ne može iznositi tko se točno prijavio, ali su zadovoljni brojem prijava.

Svi oni koji dobiju sredstva projekte moraju zgotoviti do lipnja 2025.

Zelena preobrazba

U evaulaciji prijavljenih projekata će, uz Ministarstvo, sudjelovati i agencije HAMAG-BICRO (Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i SAFU (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije).

Dodjela se dovodi u vezu s traženom tzv. zelenom preobrazbom, kao i digitalizacijom, a sve u svrhu održivosti, kao famoznoj recentnoj konsturukciji u koju se svi (formalno) zaklinju kad je turizam u pitnaju. Štoviše, dovodi se i u svezu s preobražajem odnosno zaokretom ili reformom u ovdašnjem turizmu.

“Sve aktivnosti idu u smjeru održivosti, zelenog i digitalnog i nitko neće dobiti europske novce ako nije u skladu s time” - Robert Pende...

Izvori financiranja za turizam su tih 1,27 milijardi eura kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, državni proračun i višegodišnji financijski okvir. Za ova dva poziva od toga je išlo 289,3 milijuna eura iz NPOO, a u 2024. ide novi javni poziv za 200 milijuna eura za održive projekte. Na javni sektor u svrhu podizanja razine javne turističke infrastrukture i ravnomjernijeg razvoja turizma, odnosi se 123,4 milijuna eura, a prijavljeno je 220 projekata (za posjetiteljsku infrastrukturu 108 prijava, a iznos je za to predviđen od 24,6 milijuna eura, a za infrastrukturu aktivnog turizma i 37,2 milijuna eura prijavljeno je 95 projekata, a najveći iznos od 61,7 milijuna eura određen je za lječilišni i wellness (zdravstveni) turizam, a prijavljeno je 17 projekata, mahom iz specijalnih bolnica u Hrvatskoj, koje imaju sličnu ponudu).

Završeni javni pozivi

image

zelena tehnologija green

Pixabay

Drugi javni poziv za privatni sektor, težak 165,9 milijuna eura, privukao je 248 prijave projekata (najviše, 199, za 135,4 milijuna eura za razvoj turističkih proizvoda prihvaltljivih za okoliš i/ili za izgradnju i opremanje dodatnom vrijednosti raznih turističkih i ugostiteljskih objekata, potom je za privatne iznajmljivače u svrhu prebacivanja ka malim poduzetnicima i malim i obiteljskim hotelijerima je 6,6 milijuna eura, a stiglo je 25 prijava, a projektima za razvoj proizvoda, usluga i poslovnih modela u turizmu namjenjeno je 23,9 milijuna eura, a prijavljeno je 24 projekta).

Pomoćnik ministrice turizma i sporta Robert Pende zaključno je ocijenio da su završeni javni pozivi, ali i oni budući te sve druge aktivnosti "idu u smjeru održivosti, zelenog i digitalnog i nitko neće dobiti europske novce ako nije u skladu s time".

Koliko je interesa za navedena sredstva iz Zadarske županije za sada, prije obrade i evoluacije, nije moguće dobiti informacije te se prvi podatci očekuju do ljeta.

image

Nautički turizam

Ilustracija
22.03.2023., 08:01h
DAMIR MARIČIĆ
24. travanj 2024 07:10