Samo što nije počelo...Damir Maričić
StoryEditor
VINOGRADARSKA JESEN

Berba grožđa, najbolja u 20 godina?!

Podsjetimo kako je ovaj kraj koji je dugo bio bez podrumarske tradicije i sa stolnim vinima benkovačke i zadarske vinarije i onima “za po doma”, uspio dosegnuti hrvatske i svjetske vrhunce, najprije s crnim introduciranim francuskim sortama Syrahom (Shirazom), Cabernet Souvignonom i Merlotom, odnosno njihovim kupažama (mješavinama), a dugo je zaostajao i u ionako slabije zastupljenim bijelim vinima

Tko ove godine ne bude imao dobro vino, najbolje da se ovog posla ostavi, osnovna je i najvrjednija konstatacija s ovogodišnje svečanosti berbe grožđa, u organizaciji Udruge vinara Zadarske županije. Oko najbitnije konstatacije o kvaliteti ovogodišnjeg grožđa slažu se svi.

“Manje izazovna” godina

Svečanost je organizirana na imanju OPG-a Šulentić u Islamu Grčkom, na kojem su prve loze zasađene 2018. Sadilo se i ove godine, pa su sudomaćini Dragana Gagić i Dane Šulentić, Pošipu, Maraštini, Merlotu i Cabernetu dodali Grka, koji sve više postaje strast u Zadarskoj županiji, nakon što su ga proslavili Korčulani s Lumbarde. A zadarski vinari su, nakon niza izazovnih godina, prvenstveno zbog klimatskih promjena, dobili jednu “manje izazovnu”. Naime, nije bilo proljetnih mrazova ni tuče, suša je bila podnošljiva, a i bolesti je bilo bitno manje, pa je grožđe mahom idealnih parametara. Iako se svečanost organizirala uz početak berbe, ona je već dobrano u tijeku. Tako nakon dvije godine katastrofalnog uroda, kada je Hrvatska spala na 45 umjesto barem 76 milijuna litara vina, a svijet imao najgori urod od 1961. godine, vinare očekuju dobra berba i vrhunska vina, kakvim su ovdašnji vinari posvećeni.

Na ovogodišnjoj svečanosti bio je rekordan odaziv vinara, pa pozdravljamo 15-tak ovdašnjih vinara od 21 koliko ih Udruga broji. I najvjerniji suradnici i pomagači bili su tu, župan Josip Bilaver sa zamjenikom Robertinom Dujelom, neizostavni pročelnik Danijel Segarić, kao i Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije sa suradnicima. Obje institucije, koje prepoznaju vrijednost vinara kako za županiju uopće tako i ovdašnji turizam i gastronomiju i najizrazitije ih podržavaju, najavile su i nastavak suradnje uz jačanje podrške. Jako je dobra vijest da će OPG Šulentić, kao 21. član Udruge vinara Vina ZaDar, uskoro otvoriti i podrum, a Dragana, naša već legendarna enologinja, predstavila je i svoj prvijenac upravo s Maraštinom. Možemo slobodno reći da je ovaj vinograd i izraz “pameti” diktirane komercijalom koja obrće naše vinogradarske tradicije, jer, suprotno nekadašnjoj tradiciji, ima 75 posto bijelih sorti grožđa.

image

Druženje uz pogled ka Velebitu

Damir Maričić
image

Vinari su mnogo zadovoljniji ovogodišnjom berbom, u odnosu na prethodne dvije

Damir Maričić
image

Blagoslov prije početka berbe

Damir Maričić
image

Bogata vinska paleta

Damir Maričić
image

Župan Josip Bilaver, Dragana Gagić, Dane Šulentić, Rade Bobanović i Hrvoje Anić

Damir Maričić

Briljantne palete bijelih vina i rosea

Podsjetimo kako je ovaj kraj koji je dugo bio bez podrumarske tradicije i sa stolnim vinima benkovačke i zadarske vinarije i onima “za po doma”, uspio dosegnuti hrvatske i svjetske vrhunce, najprije s crnim introduciranim francuskim sortama Syrahom (Shirazom), Cabernet Souvignonom i Merlotom, odnosno njihovim kupažama (mješavinama), a dugo je zaostajao i u ionako slabije zastupljenim bijelim vinima. A tržište što vina guta mahom ljeti uz sezonu, a i izvan toga, promijenilo je običaje, pa sad troši mahom bijela što je ovdašnje vinare s dominantno crnim grožđem ponukalo i na proizvodnju rose vina koja su sve više hit u svijetu, a uklapaju se svježinom, lijepim kiselinama, nižim alkoholima i uobičajenom “bijelom” rashlađenošću. Tako su kolege vinari, donijeli na feštu mahom bijela i rose vina, što priliči ljetu. Riječ je o fascinantnoj paleti Maraština, Pošipa, Debita, Muškata, a naletio je i Grk, pa jedini Sauvignon Blanc, kao i Viognier, pa rose-i iz široke palete crnih grožđa. I sva s oznakom vrhunskog ili kvalitetnog vina, pa onih ispod 80 (od mogućih 100) bodova i nema. A domaćini i udruga pobrinuli se da okupljeni imaju za čime i piti a uz vječni prvoklasni pršut i sir i odojak, na meniju se našla i janjetina s bižima i krumpirom, kao izvrsno jelo na žlicu naših starih. Pa s, uz lijep, a ne prevruć dan, pomalo i zapjevalo. Kako i ne bi kad je grožđe rodno, zdravo i potentno. Naravno, treba uvažiti veliku raznovrsnost tala u našoj maloj županiji, pa se u kamenu kod, primjerice, Bobanovića grožđe mahom pobralo, dok se u “blatu” Nadina berba tek zahuktala. Krenulo je kao i uvijek s kamenom i Muškatom i Chardonnajem, pa Pošipom, ali su ih i Merlot i Syrah već sustigli a kako vrućine često sastave sve sorte, neki su i Cabernet Sauvignon pobrali, no ipak će, do završetka, s domaćim Plavinama pa i nešto bijelih sorti na plodnim zemljama s vodom, priča s berbom potrajati kroz cijeli rujan. Sve u svemu, nije u Islamu nedostajalo ni Božjeg blagoslova, za što se pobrinuo mlad i jako simpatičan don Luka Šustić s konstatacijom kako ne može izostati “kad mu je šef pretvorio vodu u vino”.

11.09.2025., 12:58h
Damir Maričić
11. rujan 2025 14:21