<p>Vrijedan ulov</p>
Vrijedan ulov
StoryEditor
RIBOLOVNA PROGNOZA 18. - 24.5.

Dani svibnja zanimljivi ribolovcima

Ribolov će biti dosta zanimljiv jer će nam dobre rezultate davati u svitanju, ujutro i u poslijepodnevnim satima, pred sumrak i mrak

Sve su toplija vremena i temperatura mora je nešto viša, što dovodi do migracije ribljih vrsta pa ih se sada može naći i u plićem podmorju. Isto tako i vremenska prognoza je promjenljiva pa nam na dane pruža sunčana razdoblja, djelomice oblačno vrijeme s ponekim pljuskom i kišom, ali za kratko. Ribolov će biti dosta zanimljiv jer će nam dobre rezultate davati u svitanju, ujutro i u poslijepodnevnim satima, pred sumrak i mrak. U noćnim satima neće biti uspješnog ribolova. Dnevne i noćne temperature su već dosta visoke pa će i ugođaj ribolova biti zadovoljavajući, a kretat će se tijekom dana od 24 do 25, dok će noćne biti oko 17 i 18 stupnjeva. Vjetrovi umjerene jačine puhati će iz JJI, I, J, ZJZ, i Z smjerova snagom od 11 do 13 km/h. Još uvijek važi preporuka da se treba osigurati pogodna odjeća i obuća, a radi najave kiše i pljuskova, treba uzeti i kabanicu.

Subota, 18. svibnja; prva četvrt-kvarat: četvrti dan – dobro u jutarnjim satima i svitanju pa dobro i do 12 sati. U satima poslijepodneva do pred sumrak bit će podnošljivo, a onda do mraka slabo. U noćnim satima slabo, odmarajte.

Nedjelja, 19. svibnja; prva četvrt-kvarat: peti dan; dobro u svitanju i ujutro do 11 sati, a onda slabije do 15 sati. Do sumraka i mraka bit će podnošljivo za ribolov, a onda noćni sati slabo.

Ponedjeljak, 20. svibnja; prva četvrt – kvarat: šesti dan; dobro u svitanju i jutarnjim satima do 11 sati pa podnošljivo do 14 sati. Dobro i vrlo dobro lovit će se do sumraka a onda do mraka odlično. U satima do ponoći mogući su podnošljivi rezultati. Do svitanja slabo.

Utorak, 21. svibnja; prva četvrt – kvarat: sedmi dan; u svitanju i ujutro do 11 sati dobro, a onda vrlo dobro do 15 sati. Nešto slabije do sumraka pa vrlo dobro do mraka. Do pred ponoć podnošljivo pa do svitanja slabo.

Srijeda, 22. svibnja; prva četvrt – kvarat: osmi dan: u svitanju i ujutro do 11 sati dobro, a onda vrlo dobro do 15 sati. Dobro do sumraka pa vrlo dobro do mraka, a onda podnošljivo do ponoći. Ostali dio noći nije za ribolov.

Četvrtak, 23. svibnja; uštap puni mjesec; prvi dan: dobro u svitanju i ujutro sve do 12 sati. U ostalim satima poslijepodneva podnošljivo. Podnošljivo i do sumraka i do mraka. Noću slabo.

Petak, 24. svibnja; uštap puni mjesec; drugi dan: podnošljivo u svitanju i u jutarnjim satima do 13 sati a onda do sumraka slabo. Dobro do mraka pa vrlo dobro u noćnim satima do svitanja i jutarnjih sati.

Dani svibnja bit će dosta zanimljivi za mnoge ribolovce iako će u pojedinim fazama taj gušt ometati i promjenljivo vrijeme i kiša s mogućim pljuskovima. Ipak bolje će se loviti u jutarnjim satima i satima prijepodneva te pred sumrak i mrak te u pojedinim razdobljima noćnih sati. Osigurajte dobru i vrijednu ješku, dobre predveze i ne zaboravite, prije odlaska na more, “ribaru roge” pružiti.

Izlazak i zalazak Sunca

Sunce u ovom ribolovnom razdoblju prve četvrti i uštapa na području Zadra i Zadarske županije izlazi između 05:20 i 05:15 sati a zalazi između 20:24 i 20:31 sati.

Faze Mjeseca

Faza prve četvrti-kvarta završava 22. svibnja u 03:57 sati, kada počinje faza uštapa-punog mjeseca, koja traje do 31. svibnja, kada počinje faza zadnje četvrti kvarta.

18.05.2024., 08:21h
Joško Gatara  
27. srpanj 2024 09:32