Aktinidija ili kivi, je voće nekoliko vrsta biljaka iz roda Actinidia porijeklom iz južne Azije, a u Kini je više od 2000 godina poznat kao ljekovito. Najviše se uzgajaju sorte dobivene selekcijom vrsta Actinidia chinensis i Actinidia deliciosa, no u određenoj mjeri se uzgajaju i sorte nastale selekcijom Actinidia arguta, Actinidia polygama, te Actinidia kolomikta. Njegovo stablo nazivamo kivikom. Danas se najviše uzgaja na Novom Zelandu, uz kojeg su najveći svjetski proizvođači kivija još i Kina, Italija i Čile, gdje se uzgaja od 70 - tih, slijede Francuska, Grčka, Japan, Iran, SAD, Kanada i Kambodža, te kod nas u primorskom području, gdje se pokazao rentabilnom kulturom.
Višegodišnja listopadna biljka
Kivi se po uzgoju i sadnji može usporediti s vinovom lozom. Višegodišnja je dvospolna, listopadna biljka s listovima u obliku srca. Plod je okrugao, s dlačicama, zelene unutrašnjosti s crnim žilicama i sitnim košticama. Postoje i vrste bez dlačica, znatno manjih plodova, isti se mogu jesti i bez uklanjanja kože. Ugodnog je kiselkastog ili slatkog okusa. Kivi je pun hranjivih sastojaka i vitamina, a osim slatkoga, zelenkastoga mesa, jestive su i crne koštice, ali i smeđa kora koju mnogi gule prije konzumiranja.
Nutritivne vrijednosti
Evo što možete očekivati u jednom kiviju, srednje veličine, koji ima oko 150 grama, prema bazi podataka o hrani američkog Ministarstva poljoprivrede: 42 kalorije, 0,8 g proteina, 10 g ugljikohidrata, 0,4 g masnoća, 6 g šećera, 2,1 g vlakana i 2 mg natrija.
Zdravstvene prednosti
Kivi je odličan izvor vitamina C, vitamina topljivog u vodi, koji dokazano jača imunološki sustav, bori se protiv posljedica stresa i starenja te pomaže u zacjeljivanju rana. U jednom kiviju možete pronaći 53 mg vitamina C, što je više nego što možete naći u jednoj naranči. U jednom istraživanju nad starijom populacijom osoba rezultati su pokazali kako konzumacija kivija može pomoći skratiti trajanje i intenzitet respiratornih infekcija, prenosi Food.
Kivi je također dobar izvor kalija i sadrži ga više nego što ga imaju banane. Kalij je važan mineral za održavanje ravnoteže tekućine i elektrolita, a neke studije su pokazale da ljudi koji imaju visok unos kalija imaju niži krvni tlak. Neki od znakova da imate manjak kalija su - grčevi u mišićima, umr i iscrpljenost, visok tlak, vrtoglavice, osjećaj nadutosti i zatvor te osjećaj žeđi i suha koža, dok je visoki unosi kalija povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara, očuvanjem mineralne gustoće kostiju i smanjenim stvaranjem bubrežnih kamenaca.
Nadalje, kivi je i dobar izvor vlakana koji mogu pomoći u promicanju zdravlja crijeva i smanjenju kolesterola. Studije su pokazale da ljudi koji paze da imaju prehranu bogatu vlaknima imaju zdraviju tjelesnu težinu i smanjeni rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Osim već spomenutih, kivi također sadrži i veliku količinu folata i cinka. Sadrži i fitonutrijente, poput luteina, koji je važan za zdravlje očiju. Također, sadrži i vitamin K. Prema istraživanju provedenom na Medicinskom sveučilištu u Tajpehu, “brojne studije otkrile su da plod kivija sadrži mnogo ljekovitih spojeva, među kojima antioksidanti i serotonin mogu biti korisni u liječenju poremećaja spavanja”.
Jutarnji smoothie od kivija
Sastojci:
2 oprana neoguljena kivija (iz bio uzgoja)
1 jušna žlica chia sjemenki ili svježe mljevenih lanenih sjemenki
2 jušne žlice zobenih pahuljica (po želji)
2,5 dcl vode
Priprema:
Smiksajte kivi i zobene pahuljice s vodom pomoću blendera ili štapnog miksera. Ulijte u čašu i dodajte sjemenke. Promiješajte i odmah popijte. S obzirom na to da se u ovom receptu koristi kožica kivija, nabavite kivi iz organskog uzgoja ili ga ogulite.
Zelena salata s kivijem
Sastojci:
1 šalica zelene salate, iskidane
1 kivi, oguljen i narezan
⅓ šalice mandarine ili naranče, uklonite kožu sa svakog režnja
1 kriška crvenog luka, sitno nasjeckana
Priprema:
U zdjeli lagano promiješajte sastojke, a zatim posipajte sitno sjeckanim lukom. Konzumirajte odmah i uživajte u salati posebno finog okusa.
Kivi s đumbirom, sušenim marelicama i agava sirupom
Sastojci:
100 g kivija, narezanog na ploške
1 žličica naribanog svježeg đumbira
1 žlica sirupa od agave
1 žličica sitno sjeckanih sušenih marelica
Priprema:
Kivi pomiješajte sa svježim đumbirom, nasjeckanom marelicom i agava sirupom. Poslužite rashlađeno s dodatkom sitno sjeckanih orašastih plodova po želji.
Džem od kivija
Sastojci:
1,5 - 2 kg kivija
500 g šećera
1 vrećica želina
Priprema:
Kivi ogulite, operite, narežite na kockice, stavite u posudu za kuhanje i kuhajte oko 10 minuta, dok voće ne omekša i pusti sok. Želin pomiješajte s 2 žlice šećera, umiješajte u pripremljeni kivi i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok ne zavrije. Nakon toga dodajte ostatak šećera i ostavite da kuha 1 do 2 minute. Vruć džem izlijte u vruće staklenke i zatvorite. (ZT)