Zadarski tjednik arhiva
StoryEditor
PRIMJER IZ KOJEG MOŽEMO UČITI

Kako su se Talijani izborili za pizzu i njome osvojili svijet

Napuljska pizza uvrštena je na popis zaštićenih specijaliteta uz odgovarajući EU-pečat kvalitete kao zaštitu od krivotvorenja, u procesu koji je trajao punih 25 godina

Pizza je možda i najbolji primjer jela koje je potpuno osvojilo svijet i do danas je uistinu više nemoguće izračunati koliko su od popularnosti tog talijanskog jela imali koristi ne samo talijanska poljoprivreda, industrija i država, nego i bezbrojni Talijani širom svijeta, ali sigurno je da bi se taj broj pisao s priličnom količinom ništica. U Italiji su se međutim godinama intenzivno bavili definiranjem pizze, boreći se za njezin status na razini EU.

Po CNN-u pizza je broj 2 na svijetu

U istraživanju o najpopularnijoj hrani na svijetu koju je provela američka televizijska kuća CNN, napuljska pizza zauzela je prestižno drugo mjesto. Na CNN-u su također posebno ukazali na važnost oznake izvornosti koju je ova pizza dobila te upozorili da u pravu napuljsku pizzu, poznatu i pod nazivom Margherita prema imenu talijanske kraljice za koju je prvi put pripremljena idu samo šalša od pomidora s bosiljskom i svježi sir. Prvo mjesto pripalo je tajlandskom “massaman curryju”, koji je opisan kao “kralj curryja i sve svjetske hrane”.

U anketi o ovome istraživanju u kojoj je preko Facebooka sudjelovalo 35 tisuća ispitanika, pizza je, kao i sva druga europska jela bila plasirana znatno niže, dok su prva 3 mjesta zauzeli japanski sushi, indonežanski “nasi goreng” te “rendang” sa Sumatre u istoj državi.

Borba za pizzu

Tako je napuljska pizza stekla status jedinstvene hrane i uvrštena je na popis zaštićenih specijaliteta uz odgovarajući EU-pečat kvalitete kao zaštitu od krivotvorenja, u procesu koji je trajao punih dvadeset i pet godina. Oni koji u EU žele posluživati originalnu napuljsku pizzu, morat će zatražiti odobrenje posebne komisije koja će provjeriti sastojke koji su u potpunosti definirani, od vrste brašna i rajčica do mozzarele i bosiljka, kao i načine pripreme koji obuhvaćaju isključivo ručno miješenje i peć ugrijanu na 500 stupnjeva. Ovaj uspjeh Talijana nakon duge borbe pred EU tijelima stigao je tek kad se tamo formirala posebna komisija Ministarstva poljoprivrede koja se pozabavila s ovim pitanjem, na čemu se osobito angažirao tadašnji ministar poljoprivrede Alfonso Pecoraro Scanio.

Zanimljivo je osvrnuti se i na povijest pizze koja se u svom rudimentarnom obliku, kao plitka pogača javlja još u antičkim vremenima, no s vremenoim se usavršavala i mijenjala U predrenesansnom razdoblju preteča pizze popularna je i podno Vezuva, u pokrajini Campagni i gradu Napulju u kojem su se odigrali i gotovo svi najvažniji događaji iz povijesti najomiljenijeg jela na svijetu. U tom su se području pizzom najprije sladili siromašni seljaci i pučani, koji su joj uz maslinovo ulje, aromatične trave i češnjak počeli dodavati slaninu i sir.

image

Prisnac je adut kuhinje Sjeverne Dalmacije

Ivo Dijan

Prisnac bi bio pun pogodak

Jedno od jela s područja Zadarske županije koje se svojom posebnošću može lako prilagoditi i restoranskoj i “brzoj” ponudi je i prisnac, poznat pod odrednicama “benkovački” ili “bukovački”. Prema nekim autorima, ovo jelo od domaćeg tijesta, sira i vrhnja ima svoje korijene još u antičkim vremenima. Osim što je ukusan zalogaj, prisnac je svojim oblikom jednostavan za konzumaciju koja je moguća i bez posebnog pribora. Već tradicionalne smotre i natjecanja u izradi prisnaca u Benkovcu i Zavičajnom klubu “Janko Mitrović” u Zelengradu, dobar su pokazatelj oživljavanja tradicije ovog nekad veoma popularnog, a danas pomalo zaboravljenog jela.

Nazvana po kraljici

U 16. stoljeću, nakon otkrića Amerike, zahvaljujući Španjolcima, Talijani su upoznali rajčicu te su je u Napulju i okolici počeli stavljati na pizzu. U 18. stoljeću pizzi počinju dodavati i sir mozzarellu.

U 17. i 18. stoljeću pizze se već naveliko prodaju po ulicama, a one iz pokrajine Campagna, zahvaljujući rajčici, a poslije i mozzarelli, slove kao najbolje u Italiji, a u 19. stoljeću postaju toliko popularne da se 1830. godine u Napulju otvara i prva pizzeria na svijetu “Antica Pizzeria Port’ Alba” koja u istoimenoj ulici na kućnom broju 18 posluje i danas.

U Napulju je 1889. godine prvi puta ispečena i pizza Margherita, koju mnogi Talijani smatraju jedinom pravom pizzom. Nastala je povodom posjeta kralja Umberta i kraljice Margherite po kojoj je i nazvana.

Sa soparnikom se najdalje otišlo

Iz ovog primjera moglo bi se mnogo naučiti. Naime, premda nemamo, a teško da ćemo i imati jelo koje je toliko planetarno popularno poput pizze, postoji nekoliko autohtonih specijaliteta hrvatske kuhinje (bolje reći hrvatskih kuhinja, od sjevera do juga) koji bi mogli odigrati važnu ulogu upoznavanja naših gostiju s domaćom hranom na onoj najelementarnijoj, uličnoj razini. Jela koja se mogu pohvaliti takvim sastavom i praktičnošću svakako bi bili soparnik, s kojim se zasad otišlo najdalje u procesu zaštite, kao i rasprostranjenosti, a zatim “daleka rodica” pizze, komiška pogača, nadalje prisnac kako ga se sprema u Sjevernoj Dalmaciji te od sjevernih jela zagorski štrukli.

image

Soparnik je najbolje promovirano hrvatsko autohtono jelo

Zt arhiva
05.05.2024., 09:16h
18. svibanj 2024 18:10