Salata je vrsta hrane, koja se obično jede kao prilog uz glavno jelo ili se rjeđe jede samostalno (npr. voćna salata). Salata se najčešće radi od sirovog povrća. Može se dodati tjestenina, kuhano meso, sir, majoneza, razni preljevi i slično. U pojedine salate dodaje se i voće, npr. jabuke narezane na kockice. Voćna salata je vrsta salate u kojoj su glavni sastojci razne vrste voća.
Salata se najčešće začini s uljem i octom uz dodatak soli i papra te limunovog soka. Sezonske salate rade se od povrća koje je tipično za to doba godine. Salate imaju hranjivu vrijednost, sadrže vitamine i minerale. Većina se salata smatra dijetalnom hranom, jer sadrže malo kalorija, a veće količine vode i biljnih vlakana.
Zimske i ljetne
Glavna je podjela salata na ljetne i zimske. Ljetne su salate: salata od svježih krastavaca, zelena salata, salata od rajčice, paprike i luka i sl. Zimske salate su: salata od kiselog zelja, salata od cikle, turšija, kiseli krastavci i sl.
Poznate salate su zelena salata, voćna salata, francuska salata (kiseli krastavci, krumpir, mrkva, grašak, majoneza), šopska salata (paprika, feferoni, rajčica, krastavac, luk, svježi sir), ruska salata (mrkva, korijen peršina, korijen pastrnjaka, cvjetača, krumpir, grašak i majoneza), turšija, grah salata, salata od krumpira, salata od tune.
Brzo, ukusno i hranjivo
Dolaskom ljetnih mjeseci i vrućina, salata je jedan od jednostavnijih obroka koji se brzo i lako pripremaju, a svatko ih može spravljati od voća ili povrća po vlastitom ukusu. U nastavku donosimo nekoliko recepata.
Krastavci s vrhnjem
Sastojci:
700 gr krastavaca
1 žličica soli
200 ml kiselog vrhnja
1 žlica svježeg nasjeckanog kopra
Priprema:
Krastavce ogulite i narežite na tanje ploške. Stavite ih u posudu, posipajte soli i pustite da odstoje 15 minuta. Zatim ih rukama dobro ocijedite od viška vode. Prelijte ih kiselim vrhnjem, dodajte kopar i sve zajedno dobro izmiješajte. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da se rashladi. Kad je ova salata dobro ohlađena, savršeno ide uz pohano meso, faširance i mesna pečenja.
Salata to go
Sastojci za salatu:
1 rajčica
0,5 ljubičastog luka
150 gr kuhanog slanutka
1 stabljika celera
0,5 krastavca
2 rotkvice
listovi zelene salate
2 žlice suncokretovih sjemenki
Sastojci za dressing:
100 gr grčkog jogurta
3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka
1 žlica bijelog vinskog octa
1 žlica maslinovog ulja
sol
bijeli papar
Priprema:
Rajčicu narežite na kockice, ljubičasti luk, krastavac, rotkvice i stabljiku celera na tanke ploške, a zelenu salatu na rezance. Stavite suncokretove sjemenke u suhu tavu i vrtite na laganoj vatri dvije do tri minute da postanu hrskave i zamirišu. Ohladite. Sve sastojke za dresing izmiješajte pjenjačom ili štapnim mikserom. Posolite i popaprite po vlastitiom ukusu. Ova je količina za dvije osobe, zato pripremite dvije staklenke. Na dno svake stavite dresing, a zatim slažite povrće u slojevima. Držite u hladnjaku i nosite sa sobom gdje god idete. Pripremite je navečer za ujutro, ali nemojte je držati pripremljenu duže od jednog dana jer će povrće previše omekšati.
Salata sa svježim smokvama i rikulom
Sastojci:
120 gr rikule
8 svježih smokava
20 gr parmezana, naribanog
2 žlice tostiranih pinjola
2 žlice meda
2 žlice balzamičnog octa
Priprema:
Smokve narežite na četvrtine. U veliku zdjelu ubacite rikulu, narezane smokve, parmezan i pinjole. U zdjelici pomiješajte med i ocat. Prelijte preko salate i poslužite.
Salata od pilećih prsa s dresingom od meda, narančinog soka i senfa s mahunama
Sastojci:
150 gr pilećih prsa bez kože
70 gr zelenih, tankih mahuna
sok jedne naranče
1 žlica estragon senfa
1 žlica cvjetnog meda
sol, papar
maslinovo ulje
svježa majčina dušica
Priprema:
Pileća prsa posolite, popaprite i posipajte s malo majčine dušice. Ispecite u tavi na srednje jakoj temperaturi do zlatne boje pazeći da piletina ne potamni previše i da zadrži sočnost. Piletinu ohladite te narežite na tanke ploške. Napunite veći lonac s vodom, posolite i skuhajte mahune pazeći da ostanu hrskave i da se ne prekuhaju. Naglo ohladite, najbolje u zdjeli s ledenom vodom. Tim postupkom ćete sačuvati njihovu zelenu boju. U zdjelicu stavite senf i med, dodajte sok od naranče, sol, papar i maslinovo ulje te pomoću slastičarske žice ili mikserom sve pretvorite u emulziju, tj. dresing kojim ćete začiniti salatu. U zdjelu stavite mahune, nasjeckanu piletinu i sve prelijte dresingom. Dobro promiješajte i poslužite.(ZT)