Rolada od skute
StoryEditor
OKUSI SKUTE NA TANJURU

Sočna rolada od skute oduševit će svako nepce

Slično kao kod tradicionalne orahnjače, tijesto za ovu roladu nudi mekani užitak svakog zalogaja, no nadjev od skute (puine) dodaje novu dimenziju okusa

Uzbudljiva aroma skute, slatki miris vanilije i blagi osjećaj citrusa zajedno stvaraju savršenu sinergiju u svakom zalogaju. Svojom bogatom i sočnom teksturom, rolada od skute predstavlja istinsko zadovoljstvo za nepce. Nadahnuti nedavno održanim Skutafestom u Kolanu, donosimo Vam neodoljiv recept za ovaj ukusni kolač.

Slično kao kod tradicionalne orahnjače, tijesto za ovu roladu nudi mekani užitak svakog zalogaja, no nadjev od skute dodaje novu dimenziju okusa. Nježna, a istovremeno bogata, ova poslastica osvaja srca kako djece, tako i odraslih, svojim neodoljivim spojem tradicije i užitka.

image

Sastojci za tijesto

Sastojci za tijesto

1/2 kg brašna

1 jaje i 1 žumanjak

100 g šećera

100 ml ulja

1 vanilin šećer

Pola čajne žličice soli

100 ml mlijeka

Korica pola limuna i pola naranče

Skuta - albuminski sir

Prema informacijama iz Paške sirane, skuta ili puina - poznata kao albuminski sir, nastaje kuhanjem sirutke, što znači da je bogata proteinima. Paška ovčja skuta dostupna je tijekom proizvodnje paškog ovčjeg sira, od siječnja do polovice ili kraja lipnja, dok je kravlja skuta dostupna tijekom cijele godine. U tome razdoblju, paški ovčari imaju izuzetno puno posla jer bez obzira na uvjete i vrijeme, moraju pomusti ovce dva puta dnevno - ujutro i navečer. Skuta je izuzetno zahvalna za pripremu različitih slanih i slatkih jela, a najomiljeniji recept s njom je štrudel sa skutom, koji se često priprema na otoku Pagu i gotovo svaka paška domaćica zna kako ga pripremiti.

Ako niste ljubitelj skute, ne brinite - recept za roladu omogućava raznolike zamjene i prilagodbe. Umjesto nadjeva od skute, možete koristiti marmeladu, orahe, Nutellu ili bilo koje drugo punjenje po Vašem ukusu. Također, budući da ovaj recept rezultira s dvije rolade, imate mogućnost eksperimentirati - jednu možete napraviti s nadjevom od skute, dok drugu možete ispuniti po Vašim željama i preferencijama. Ograničenja su samo u Vašoj mašti, stoga se poigrajte s različitim kombinacijama i uživajte u stvaranju svoje jedinstvene verzije ove ukusne poslastice.

image

Sastojci za nadjev

Sastojci za nadjev

500 g skute

1 jaje

45 g šećera

Priprema tijesta

Upalimo svjetlo u pećnici i krenemo s pripremom tijesta. Razmutimo jaje i žumanjak te dodajemo šećer, vanilin šećer, sol i naribane korice limuna i naranče. Dodajemo brašno, sve promiješamo i ostavimo tu smjesu sa strane dok pripremimo kvas.

Mlijeko zagrijemo dok bude mlako, važno je da ne bude vruće, te u njega dodamo razmrvljeni svježi kvasac. Kada primijetimo da se kvasac lijepo dignuo, dodamo ga u prethodno pripremljenu smjesu. Sve sastojke temeljito promiješamo, zatim dodajemo ulje i mlijeko.

Ručno mijesimo tijesto dok ne bude kompaktno. Upalimo pećnicu da se grije na 200 stupnjeva Celzijevih. Nakon što smo umijesili tijesto, stavimo ga u zdjelu koju zatvorimo poklopcem da se diže u pećnici s upaljenim svjetlom tijekom 45 minuta. Ako preferirate, možete ga staviti i blizu drugog izvora topline, ali budite oprezni da posuda s tijestom ne bude izložena propuhu.

Nakon što se tijesto dignulo, podijelimo ga na dva dijela te svaki dio razvaljamo i napunimo nadjevom. Za pripremu nadjeva, prvo ručno promiješamo šećer i jaja, a zatim postepeno dodajemo skutu. Konačno, koristimo ručni mikser kako bismo osigurali da se svi sastojci dobro sjedine i kako bi se razbile eventualne grudice.

image

Priprema tijesta

image

Tijesto nakon 45 minuta dizanja

Pečenje slastice

Kada smo tijesto premazali nadjevom, ostavimo ga da se diže još otprilike pola sata. Nakon što se tijesto drugi put dignulo, vrijeme je za pečenje. Pažljivo zarolamo tijesto, premažemo ga s razmućenim jajem i malo ulja te stavljamo roladu u prethodno zagrijanu pećnicu. Nakon 10 minuta pečenja, smanjimo temperaturu na 160 stupnjeva Celzijevih i pečemo još otprilike 20 minuta. Važno je napomenuti da vrijeme pečenja može varirati ovisno o karakteristikama pećnice.

Kad je rolada pečena, premažemo je s malo otopljenog maslaca, otprilike količine jedne jušne žlice. Pričekamo dok se malo ohladi kako biste u potpunosti uživali u njezinom bogatom okusu. Svaki zalogaj otkrit će vam raznolikost aroma i tekstura, dok se slatka skuta savršeno uklapa s mekanim tijestom. Dobar Vam tek!

image

Pečene rolade

19.05.2024., 12:21h
26. srpanj 2024 19:26