<p>Zadovoljstvo uspješnim ribolovom</p>
Zadovoljstvo uspješnim ribolovom
StoryEditor
RIBOLOVNA PROGNOZA 27.4. - 3.5.

Toplije je vrijeme i riba je u pokretu

Uspjeh u ribolovu bit će promjenljiv u svitanju, ujutro i tijekom dana, ali će se bolji rezultati postizati pred sumrak i mrak

U ovom razdoblju prema prognozi vremena za Zadar, u zadnjim danima travnja, pratit će nas uglavnom sunčano i djelomično sunčano vrijeme, dok će dani svibnja donijeti oblačno i kišovito vrijeme s ponekim pljuskom. Uspjeh u ribolovu bit će promjenljiv kako u svitanju, ujutro i tijekom dana, ali će se bolji rezultati postizati u satima pred sumrak i mrak. Uspješni mogu biti i noćni sati jednim dijelom, a neki ne obećavaju uspjeh. Kako je vrijeme ove prognoze djelomice zadovoljavajuće, ali djelomice i kišovito s mogućim pljuskovima, potrebno je osigurati odgovarajuću toplu odjeću i obuću i naravno kabanicu. Temperature će biti dosta više i kretat će se između 15 i 20 danju, a noću između 14 i 15 stupnjeva.

Puhat će vjetrovi JJI, SZ, J, JI i Z smjerova jačine od 15 do 26 km/h. Toplije je vrijeme i riba je u pokretu i gladna. Lakše ju je loviti. Svakako prije odlaska u ribolov ne zaboravite “ribaru roge” pružiti.

Subota, 27. travnja; puni mjesec - uštap; četvrti dan: podnošljivo u svitanju i ujutro do 13 sati. Slabije u poslijepodnevnim satima do sumraka, a onda bolje do mraka. Dobro i tijekom cijele noći do svitanja.

Nedjelja, 28. travnja; puni mjesec- uštap; peti dan; dobro u svitanju i ujutro do 13 sati, a onda slabije do 16 sati pa podnošljivo do sumraka. Dobro do mraka i u satima mraka do ponoći. Dobro i u nastavku noći do svitanja.

Ponedjeljak, 29. travnja; puni mjesec-uštap; šesti dan: dobro u svitanju i ujutro do 10 sati pa vrlo dobro do 13 sati. Slabije do sumraka pa podnošljivo do mraka. Dobro do 2 sata iza ponoći pa dobro i do svitanja.

Utorak, 30. travnja; puni mjesec uštap; sedmi dan: dobro u svitanju i ujutro do 10 sati, a onda podnošljivo do 12 sati. Podnošljivo i do sumraka pa slabije do mraka. Podnošljivo do iza ponoći, a onda dobro do svitanja.

Srijeda, 1. svibnja; zadnja četvrt-kvarat; prvi dan: vrlo dobro u svitanju i ujutro do 10 sati, a onda dobro i do podne. Dobro do sumraka i mraka. Podnošljivo u satima prvog mraka pa podnošljivo i u ostalim satima noći.

Četvrtak, 2. svibnja; zadnja četvrt-kvarat; drugi dan: podnošljivo u svitanju i jutarnjim satima do podne. Dobro do 15 sati pa vrlo dobro do sumraka i mraka. Podnošljivo do ponoći. U ostalom dijelu noći slabo.

Petak, 3. svibnja; zadnja četvrt – kvarat; treći dan: podnošljivo u svitanju i jutarnjim satima do 12 sati, a onda dobro do sumraka. Dobro i do mraka. Noću slabo.

Topliji dani i bolji uvjeti za ribolov postaju sve primamljiviji za odlazak na more, a i riblje vrste približavaju se plićim područjima u potrazi za hranom, a mjesečina im osvjetljava hranidbena područja pa ribolovcima omogućava zadovoljstvo ribolova. I oni koji se odluče loviti s obale moraju odabrati prava mjesta i dobre pozicije i strpljivo pratiti riblje poteze. Naravno da za ribolov s obale treba osigurati dobru ješku, preporučujem lignju, dagnju, srdelu, a po mogućnosti i koji primjerak ribolovnog crva. Ribolovna oprema treba biti prilagođena uvjetima i obali s koje se lovi. I ovog puta preporučujem da se na škrapastim terenima koristi predvez s jednom udicom i dobro složenim olovnicama.

Izlazak i zalazak Sunca

U ovom razdoblju punog mjeseca–uštapa i zadnje četvrti-kvarta sunce na zadarskom području izlazi između 05:49 i 05:40 sati a zalazi između 19:58 i 20:06 sati.

Faze Mjeseca

Puni mjesec-uštap završava 30. travnja u 09:04 sati kad počinje faza zadnje četvrti-kvarta u 02:05 sati i traje do 08. svibnja kad se pojavljuje faza mine-škura mlađaka u 09:57 sati.

26.04.2024., 13:21h
I SNIMA:
JOŠKO GATARA
06. svibanj 2024 08:29