<p>PRIMALJA IVANA MENCIGER O POSTPARTUMU</p>
PRIMALJA IVANA MENCIGER O POSTPARTUMUPixabay/osobni Album
StoryEditor
IVANA MENCIGER, PRIMALJA, BACC. MED. TECHN.

Pročitajte savjete kako možete pomoći majkama u postpartumu

Pod pritiskom modernog društva, žene imaju cilj da se što prije moraju vratiti na staro, a istovremeno nemaju ni približno dovoljno pomoći u postizanju tog cilja, ističe Menciger

Postpartum je vrijeme intenzivnog oporavka od poroda, ali istovremeno označava i početak nove životne uloge - uloge majke. Tijekom tog perioda podrška roditelja, obitelji, prijatelja i partnera postaje neizmjerna.

Razgovarali smo s Ivanom Menciger, primaljom i prvostupnicom sestrinstva, certificiranom postpartum doulom i savjetnicom za dojenje, instruktoricom prenatalnog i postnatalnog vježbanja, kako bismo istražili važnost aktivnog uključivanja svih članova šire i uže obitelji koji majci olakšavaju postpartum period, stvarajući okruženje potpore i ljubavi u kojem će se nova obitelj osjećati podržano i sigurno.

Praktična pomoć

Partnerova podrška i angažiranje obitelji igraju ključnu ulogu u postpartum periodu.

- Vrlo je bitna podrška i ostalih osoba uključenih u oporavak majke: patronažne sestre, postpartum doule, savjetnice za dojenje..., jer svi oni osim praktične pomoći koja uključuje kuhanje, čišćenje, pospremanje, mogu pomoći majci u uspostavi kontrole nad svojim osjećajima hrabrenjem i podrškom. Važno je i ukazivati na sve ono što majka radi dobro i ispravno - dojenje, briga oko novorođenčeta, briga oko vlastitog oporavka i tomu slično, objašnjava Menciger.

Postpartum razdoblje predstavlja jedan od najintenzivnijih perioda u životu žene, obilježenog promjenama i prilagodbama na novu ulogu majke, tijekom kojeg je najpotrebnija praktična pomoć.

- Pod pritiskom modernog društva, žene imaju cilj da se što prije moraju vratiti na staro, a istovremeno nemaju ni približno dovoljno pomoći u postizanju tog cilja. Ovisno o ponašanju žene tijekom 40 dana postpartuma uvelike ovisi njezino reproduktivno zdravlje, kao i njezino zdravlje općenito, naglašava Menciger.

Kako podržati majku?

U razdoblju nakon poroda, glavna majčina zadaća postaje briga o novorođenčetu, dok je zadaća bliskih ljudi da se brinu o majci.

- Razumijevanje i podrška bližnjih, osobito partnera izuzetno je važna. Ženi u postpartumu potrebno je osigurati redovite tople i hranjive obroke, organizirati kućanstvo ili preuzeti brigu o istome, omogućiti vrijeme samo za nju, makar to samo bilo malo duže tuširanje, i slušati je. Pored podrške partnera i bližnjih, nekada je i podrška stručnijih osoba - primalje, savjetnice za dojenje, nezamjenjiva kao potvrda da sve ide svojim tijekom, kaže Menciger.

Okolina i zajednica također mogu igrati značajnu ulogu u olakšavanju tranzicije novopečene majke u majčinstvo.

- Majke često pronalaze pomoć priključivanjem u razne grupe podrške mama: za vježbanje, grupe dojenja, razgovorom s prijateljicama, druženjem s postpartum doulom i postepenim vraćanjem na staro, naglašava Menciger.

Postoje razni načini na koje možemo pružiti podršku majci u postpartumu kako bismo i mi odigrali ulogu u njezinom oporavku.

- Donesite joj hranjivi topli obrok ili im donesite svježe namirnice, ponudite se oprati rublje ili pospremiti dom, ponudite joj vrijeme samo za nju - primjerice možete pričuvati bebu dok se ona tušira ili spava. Ukoliko ima još djece u obitelji, ponudite čuvanje ili izlazak starije djece. Slušajte ju jer ponekad majka osjeća potrebu podijeliti svoje iskustvo poroda i doživljaj majčinstva, a isto tako pohvalite njezin trud oko dojenja i brige za novorođenče, objašnjava Menciger.

Kada posjetiti novorođenče?

Ne postoji univerzalno pravilo o vremenu primanja posjetitelja nakon rođenja djeteta, ali važno je uzeti u obzir određene preporuke kako bi se osiguralo optimalno iskustvo za novu obitelj.

- Dolazak bebe je jedan od radosnijih događaja u široj i užoj obitelji. Obitelji i prijatelji često jedva čekaju upoznati novog člana. Novorođenčad ima imunološki sustav koji se još uvijek razvija i iz tog razloga dobro je ograničiti bliski kontakt s posjetiteljima prva dva mjeseca, naglašava Menciger.

Razdoblje oporavka nakon poroda može biti fizički izazovno za majku, a uspostavljanje dojenja može zahtijevati dodatnu pažnju i napor, stoga posjete u tom vremenu mogu predstavljati stres i ometati proces oporavka.

- Zbog prilagodbe na majčinstvo i novonastale odgovornosti, majkama možda neće biti do ranih posjeta u babinju i to je sasvim u redu. Budite slobodni to kazati, jednostavno recite da još ne primate posjete. U prvim danima najčešće u posjete dolazi najuža obitelj i prijatelji koji se neće naljutiti na ograničenja koja će majka možda postaviti i koji će razumjeti majčine želje, kaže Menciger.

Pravila ponašanja pri posjeti

Prilagodba posjeta prema potrebama i željama obitelji pomaže stvaranju pozitivnog iskustva i omogućuje im da uživaju u društvu bez dodatnog stresa.

- Ukoliko netko od posjetitelja pokazuje bilo kakve znakove bolesti poput kašljanja, kihanja i slično trebali bi se suzdržati od posjete. Važno je i lijepo kada bi sve posjete bile najavljene i kada se posjetitelji ne bi predugo zadržavali. Korisno je ponuditi donošenje obroka. Posjetitelji bi trebali oprati ruke prije držanja bebe i biti spremni na ograničenja u držanju mališana - mama se možda osjeća zaštitnički prema djetetu i moguće da Vam neće dopustiti da držite dijete, ljubiti ga i slično, stoga je bitno poštovati majčine želje. Posjetitelji bi se trebali poslužiti sami jer je majka u procesu oporavka i služenje gostiju ne pomaže majci u oporavku. Zaokupljena brigom o novorođenčetu, majci često nedostaje dragocjeno vrijeme za sebe. U trenutcima posvećenosti majci pomažemo u njezinoj prilagodbi na novu ulogu, pritom gradeći snažnu povezanost unutar obitelji, ističe Menciger.

Diljem svijeta postoje dugogodišnja tradicionalna uvjerenja i prakse vezana uz postpartum.

- Nebitno jeste li čuli za onu staru “40 dana babinja za 40 godina” ili pravilo 5-5-5, pomoć i podrška okoline majci u postpartumu je neprocjenjiva i nije luksuz. Govorilo se da je potrebno selo da bi se podiglo dijete, a danas kad smo izgubili svoje selo i kad je postpartum period majke ograničen samo na zajednicu nje i oca djeteta, sav teret podizanja djeteta i svi izazovi istog padaju na jednu ili samo dvije osobe i pod tim teretom nerijetko se dogodi da i partnerski odnosi pate, zaključuje Menciger.

06.03.2024., 14:56h
12. svibanj 2024 14:17