Svi na okupuCromaris
StoryEditor
VELIKA OBLJETNICA

Cromaris obilježio 40. godišnjicu početka mrijesta u Ninu

Uz delicije od Cromaris ribe i prigodnu tortu morskih motiva, svečanost je obilježilo i prisjećanje okupljenih bivših i sadašnjih zaposlenika na lijepe trenutke zajedničkog rada

Kako bi obilježili prve početke mrijesta brancina, Cromaris je u svom mrijestilištu u Ninu priredio svečano obilježavanje 40. godišnjice tog važnog događaja za Cromaris, ali i cijelu mediteransku akvakulturu.

Brojne uzvanike, bivše i sadašnje zaposlenike Cromarisa, predstavnike lokalne zajednice i poslovne partnere, pozdravila je Lana Barić, rukovoditeljica mrijestilišta te podsjetila kako je riječ o jednom od prvih mrijestilišta na Mediteranu, koje i danas prednjači iskustvom i znanjem.

image

Istraživanje i edukacija

Cromaris

Kako je istaknuto, u Cromarisu su izuzetno ponosni na neprocjenjivo dugogodišnje iskustvo i tradiciju koje stalno nadograđuju novim znanjima stručnog tima te iz godine u godine unapređuju tehnologiju proizvodnje mlađi, uz vrhunske standarde kvalitete. Dodatnu potvrdu kvalitete i najviših standarda potvrđuju i certifikati, GlobalG.A.P. certifikat za svu mlađ, a dio proizvodnje certificiran je i za ekološku proizvodnju Cromaris Organic portfelja.

Podsjetimo, nakon uspješnih rezultata uzgoja mlađi na eksperimentalnim kaveznim platformama u Novigradskom moru i u uvali Mala Lamjana, tadašnji Cenmar 1981. godine započinje gradnju pogona mrijestilišta u Ninu, a u jesen 1983. pokreće prvu proizvodnju mlađi, mrijestom vlastitih matica. Cromarisovo mrjestilište potpuno je rekonstruirano i otvoreno 2015. godine te danas predstavlja jedan od najsuvremenijih pogona za mrijest brancina i orade u svijetu.

image

Vesela atmosfera

Cromaris

Mrjestilište je podijeljeno na matičnjak, uzgojne jedinice od ličinačke faze preko metamorfoze do mlađi te odjela za proizvodnju zooplanktona i fitoplanktona, koji su ujedno i prva hrana ribe. Sve jedinice su odvojene, imaju zasebne filtracijske sustave, što omogućuje kreiranje optimalnih zoohigijenskih uvjeta. Proces proizvodnje prati prirodni foto period ribe s posebnom pažnjom na dobrobit životinja. Kad mlađ dosegne masu od 3-5 grama, u transportnim bazenima se prevozi do uzgajališta gdje se nastavlja njen uzgojni ciklus. Uz fokus na redovnu proizvodnju mlađi brancina i orade, veliki trud se ulaže u istraživanje proizvodnje mlađi novih mediteranskih vrsta.

image

Kako je bilo nekoć

Cromaris

Stotinjak gostiju je imalo priliku i razgledati stare fotografije mrijestilišta te uz vodstvo Cromarisovih stručnjaka obići nove pogone. Uz delicije od Cromaris ribe i prigodnu tortu morskih motiva, svečanost je obilježilo i prisjećanje okupljenih bivših i sadašnjih zaposlenika na lijepe trenutke zajedničkog rada, koji je pridonio razvoju mrjestilišta i dao doprinos zajednici sa zajedničkim ciljem – proizvesti kvalitetnu mlađ kao preduvjet kvalitetne ribe.

02.12.2023., 12:26h
01. svibanj 2024 12:10