Tko god ima komadić zemlje može imati i svoje šparoge i dodatno zaraditi, jer je, za razliku od pitome, divlja šparoga intenzivnijeg okusa i znatno zdravija, naročito za dijabetičare.
Šime Martinović – Šparoga, po obiteljskoj lozi iz sukošanskog zaseoka Goleša i Radeka, umirovljeni inženjer strojarstva iz Vineža pored Labina koji se bavio i laserskom tehnologijom i vojnom industrijom u Prvomajskoj u Raši, istinski je car šparoga na Mediteranu, pionir i prvi uopće promotor u uzgoju divljih šparoga na hrvatskom Jadranu, ali i u kontinentalnoj Hrvatskoj.
- Jedinstvena trajnica je carsko jelo staroga Rima, a traje preko 40 godina. I vi možete ovu deliciju imati cijelu godinu u svome vrtu, masliniku, ispod smokve ili u voćnjacima, kazao je Šime Martinović, koji je uspio ono što se smatralo gotovo neizvedivim - uspio je, vjerovali ili ne, uzgojiti divlje šparoge.
Uzgoj divljih šparoga je veliki inovatorski uspjeh jer u budućnosti može postati i primarna kultura.
Za Guinnessovu knjigu rekorda
- Od sadnje sadnica do trenutka branja šparoga potrebne su tri godine. Ovo je višegodišnja biljka i njezin se uzgoj isplati uz minimalna ulaganja, tvrdi Šjor Šparog.
Tržište za ovu deliciju postoji, kilogram divljih šparoga u Njemačkoj košta više od sto eura.
- I sami znate koliko koštaju u proljeće na tržnici ili uz cestu - mac deset do petnaest eura. Pisani i elektronski mediji svake godine su puni naslova užasnutih cijenom ove delicije, podsjeća prvi šparogar u Lijepoj Našoj.
Istraživanjem je došao do saznanja da divlja šparoga odlično može rasti ispod maslina, smokve, kivija pa čak i oraha, uz suhozide, zidove vrtova i o tome je prije 15-ak godina počeo educirati ljude koji su se i sami htjeli okušati u uzgoju.
- Ali teško je ljude uvjeriti, posebno ako si u nečemu prvi, ističe Martinović.
Gotovo nitko nije prihvatio da se može divlja šparoga uzgojiti, govorili mu da je ovakav i onakav, da laže. Pa je ušutio i radio u tišini.
- Mnogi su se potom nakon edukacije, koja je u tijeku još uvijek gotovo na dnevnoj bazi na Jadranu i na hrvatskom kontinentu, uhvatili posla te će vrlo brzo restorani, poglavito od Istre do južne Dalmacije i usred ljeta na meniju imati i divlje šparoge, uvjerljiv je Šjor Šparoga.
Šjor Šparogina hrvatska eskluziva
Šime Martinović je ovu je samoniklu biljku, kao i svi na hrvatskoj strani Jadrana, posebice u Istri i na djedovini u Sukošanu, brao otkako zna za sebe.
- Priroda nam je dala idealne uvjete, znanje se širi, potrebno je samo malo dobre volje i ovo će postati hrvatska ekskluziva, zaključio je Šime Martinović Radeka – Šparoga.