<p>Tomislav Pavić Tome (79)</p>
Tomislav Pavić Tome (79)VELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
TOMISLAV PAVIĆ TOME

Kuglački šampion dijaspore s biciklističkom kacigom - šljemom

U kuglačkom prvenstvu njemačkih pokrajina bio je čak 13 puta prvak, a sad u Sukošanu uživa na biciklu

S koferom u ruci i srcem u peti Tomislav Pavić Tome (79), se kao jedno od šestero djece Šandre i Marice Pavić 1969. s 24 godine starosti iz Sukošana uputio u Njemačku, u Ludwigshafen na Rajni. Tamo je radio do 2008., da bi se u rodni Sukošan sasvim vratio 2013.

- Moram odati priznanje Nijemcima, svima daju poštenu šansu. Nakon temeljitog zdravstvenog pregleda zaposlio sam se u BASF-u, kemijskoj tvornici koja je tada zapošljavala oko 80.000 radnika, kazao je naš čovik Tome, otac trojice sinova i dida osam unuka i unučica.

Rad u BASF-u i bravariji​

BASF, trenutno najveća svjetska kemijska kompanija sa sjedištem u Ludwigshafenu, zapošljava oko 110.000 djelatnika u 170 zemalja.

- Nakon 12 godina rada u BASF-u zaposlio sam se u uspješnoj tvrtki, bravariji, navodi Tome, višestruki kuglački šampion dijaspore i biciklist rekreativac s karakterističnom kacigom – šlemom.

Ludwigshafen, sjedište BASF-a, nalazi se na rijeci Rajni i broji oko 170.000 stanovnika.

- Nasuprot njemu, na desnoj obali Rajne nalazi se grad Mannheim, a u blizini su i Heidelberg, Karlsruhe i Mainz te granica Francuske, detaljan je Tome.

Kako ne bi zaboravili svoju domovinu Hrvatsku hrvatski gastajbajteri su između ostalog osnovali i kuglaški klub znakovita naziva, Dalmatinac s najboljim igračem Tomom Pavićem.

- U konkurenciji 14 klubova iz više njemačkih pokrajina bili smo čak 13 puta za redom prvaci, ponosno će Tome kojem je jedan od protivnika bio i Krsto Ukalović zvani Križan iz Suhovara koji je bio član kluba iz Philippsburga u pokrajini Baden-Württemberg, a sad živi u Sukošanu, na Punti.

Tome koji je u tadašnjoj kuglani u Poličniku bio uspješniji od svjetskog prvaka Nikole Dragaša te Ukalovića, Baljaka i drugih, ljubitelj je i bowlinga, kugle koja ima rupe za prste.

Kuglanje je aktivnost koja je potekla iz Njemačke i igra se s devet kugli, dok se bowling igra s deset kugli, a potječe iz SAD-a, objašnjava osebujni Tome, koji je već oko 60 godina “inventar” u sukošanskom Veseljaku, a od otvaranja i u sinovljevom kafiću Red Nose voli guštati u decu crnog vina.

Kuglanje, bicikl, njemačka mirovina

Svi gastajbajteri u Njemačku, kaže on, dolaze s nekom nadom u bolji život, on i jest bolji, ali svi rade od jutra do sutra.

- Nije jednostavno se prilagoditi, to je proces. Mnogima ne budu ispunjena očekivanja. Mladima savjetujem da ostanu tamo gdje jesu, pronađu neki solidno plaćen posao. Vjerujte da danas dobar radnik može zaraditi isto u Hrvatskoj kao u Njemačkoj, a troškovi života su mu mnogo jeftiniji, poručio je Tome, koji sad na ovom djeliću zemaljskog raja uživa u zasluženoj, izdašnoj njemačkoj mirovini, kao jedan od stotina tisuća gastajbajtera, hrvatskih pionira moderne useljeničke zemlje Savezne Republike Njemačke.

Desetljećima Tome vozi bicikl, a povratkom u Lijepu Našu u Sukošan nosi upadljivu zaštitu kacigu za glavu, šlem. Svi ga prepoznaju po tome.

- Kacigu ili šlem nosim od kad je u Njemačkoj prije 25 godina postao obvezan. Kupio sam ga u specijalističkom biciklističkom dućanu, a kad su mi ga prije 10 godina ukrali, potpunog istog mi je iz Njemačke donio Jürgen, osvjedočeni prijatelj Hrvatske i Sukošana, zaključio je Tomislav Pavić Tome.

27.03.2024., 11:19h
VELIMIR BRKIĆ
28. travanj 2024 13:40