Berba maslina je uz trganje, berbu grožđa, najvažniji posao u životu dalmatinskog težaka. Poznatiji zadarski maslinari i svi ostali koji žele postići vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda, natjecati se na maslinarskim manifestacijama i osvojiti poneku nagradu, usprkos zlatnog pravila “Dušni dan, skale van”, krenuli su u znatno raniju berbu.
Grane se savijaju od težine
- Plodovi su ogromni, grane su se od težine plodova savijale. Nije bilo druge već krenuti u berbu. Ubrano je čak 137 kilograma zdravog ploda, ponosno će vlasnik masline Darko Keran, ugostitelj iz Sukošana.
Prerada maslina je bila u Zemuniku Donjem, u uljari obitelji Tomislava Biloglava, novih stanovnika Sukošana.
- Meljava je postigla randman od 19, odnosno 19 litara na 100 kilograma maslina. Kući smo ponijeli čak 26 litara maslinovog ulja, ponosno će Darko.
Sadnica maslina se prije 25 godina posadila ispred restorana Bonaca, gotovo uz samu južnu stranu Jadranske magistrale, nedaleko od autobusne postaje. Maslina je zaštitni znak ugostiteljskog objekta.
- Od kad je u punom rodu, ova maslina nikad nije dala manje od 100 kilograma. Rekord je oboren prije četiri godine, dala je nevjerojatnih 173 kilograma, postigla randman od 17,5 i dala čak 31 litru ulja, u jednom će dahu Darko dok ponosno pokazuje sedam punih plastičnih kašeta kapaciteta 20 do 25 kilograma.
Gledaš i ne vjeruješ
Maslinu su obrali vrijedni i radišni Ante Dijan Baran – Strujo i Darkov sin Vice Keran te sukošanski zetovi, dobro znani filantropi Marino Burčul iz Galovca i Mirko Mirkov – Gare iz Bibinja, vješti meštar berbe s 1,8 kg teškim tresačem od karbonskih vlakana.
- Ljubi bližnjega svoga kao samog sebe, najvažnija mi je Božja zapovijed. A Darko i obitelj su mi rođaci i godina sam kod njih u berbi maslina i grozja. Ovu maslinu rekorderku znam u dušu, Božje je čudo, uvjerljiv je Strujo.
Posjetitelji Bonace i prolaznici, domaći i furešti, dok gledaju pune kašete s maslinama, samo se križaju, ne vjeruju vlastitim očima.
Blagoslovljena maslina
- Vjerujem da je razlog rekordnih količina ubranih maslina svih ovih godina to što je sada blagopokojni župnik don Ive, koji je dolaskom u župu 1964. prvog uopće krstio upravo Darka, prigodom otvaranja Bonace svetom vodom blagoslovio i tada sadnicu masline, tvrdi Ante Dijan Baran – Strujo.
Prema dalmatinskom folkloru, za savršene rezultate maslina trebaju sunce, kamenjar, suša, tišina i osama.
- Što reći, ovoj domaćoj, dalmatinskoj orkuli, okruženoj betonom i asfaltom, kao da pogoduje neposredna blizina Jadranske magistrale, buka motornih vozila, znatiželjnost mještana, prolaznika i gostiju vlasnikovog restorana kao i zavjetrina ugostiteljskog objekta, govore vidno zadovoljni berači volonteri..
Maslini je sad tek 25 godina, a doživi i 200, nakon čega se život nastavlja kroz mladice koje izbijaju iz stabla.
- O tome će ipak pričati potomci potomaka, veselo će Darko Keran, dok degustiramo sir u novom maslinovom ulju koji ima karakterističnu gorčinu i pikantnost, koje ukazuju na visok udio zdravih polifenola.