<p>vrt kapulica</p>
vrt kapulicaDepositphotos/zlaja
StoryEditor
UZGOJ POVRĆA

Koje sorte luka se najčešće sade u proljeće i koje su im pogodnosti?

Rana sadnja lučica daje najbolje rezultate. Najpoznatije sorte su forum, sturon i Red Baron

Proljetna sadnja crvenog luka se obavlja od kraja veljače do sredine mjeseca travnja, a što je ovisno o klimatskim uvjetima. Postoje različite sorte ovog povrća koje se razlikuju po dužini vegetacije, obliku glavice, boji pokrovnih i unutrašnjih listova, brzini sušenja, okusu, dužini čuvanja te namjeni.

Bitno je naglasiti da se sadnja obavlja kada temperatura u proljeće dostigne 12ºC.

Lučice imaju veći sadržaj vode od češnjeva češnjaka i zbog toga su osjetljivije na izmrzavanje.

Forum za svježu potrošnju i kuhanje

Forum je rana sorta za proizvodnju glavice i mladog luka. Vegetacija mu traje 90 dana. Glavice su čvrste, okrugle, a odlikuju se srednje ljutim okusom. Vanjski listovi su slamnato žute boje. Koriste se prvenstveno za svježu potrošnju te kuhanje.

Ova sorta daje visok prinos kada je u dobrim uvjetima uzgoja. Odlikuje se manjim formiranjem cvjetnih stabala. Poslije berbe kratko se suši, jer joj je vrat tanak. Dobro se čuva tijekom ljetnih mjeseci. Ako je posađena početkom ožujka za vađenje dospijeva već u lipnju.

Srednje rani sturon

Sturon je nizozemska sorta koja se odlikuje izduženim, krupnim glavicama, težine oko 160 g. Ovojni listovi su zlatnožuti, a boja unutrašnjih listova je bijela. U gastronomiji se najčešće koristi za pripremu kuhanih jela. Ima slatkasto oštar okus i veoma je sočan. Sadrži dosta šećera što mu omogućava da je namirnica za jela gdje je potrebno karamelizirati luk.

Radi se o srednje ranoj sorti koja je otpornija na biljne bolesti. Nije sklona formiranju cvjetova. Lučice se sade na dubinu do 5 cm, a razmak se kreće od 10 do 30 cm.

Ljubičasti Red Baron

Najznačajnija sorta crvenog luka s ljubičastom bojom glavica svakako je sorta Red Baron. Ona se odlikuje blagim okusom, kao i ugodnom aromom, jer imaju manji sadržaj sumpora. Glavice su joj okrugle, a prosječna težina se kreće od 60 do 150 g. U gastronomiji je ovo vrlo cijenjena sorta i često je se koristi u svježem stanju posebice za pripremu salata, sendviča te jela koja se kratko termički obrađuju. Zbog lijepe obojenosti koristi se često i za dekoraciju.

Sadi se u proljetnom periodu na međuredni razmak od 15 cm, a razmak u redu se kreće između 10 do 15 cm. Vegetacijski period traje 90 do 105 dana, odnosno tri mjeseca. Prilagodljiva je različitim uvjetima uzgoja. U sušnom periodu zahtijeva dodatno zalijevanje. S 1 m² zasađene površine može dati prinos od 2,5 do 3 kg. Ne voli prevlažno zemljište, jer u takvim uvjetima lako dolazi do pucanja glavica. Suši se u sjeni kako ne bi došlo do pregrijavanja. Ima dobru sposobnost čuvanja.

21.03.2023., 11:45h
Ranka Vojnović, AGROKLUB
19. travanj 2024 06:54