Mise su svake nedjelje točno u podneVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
GORNJI I DONJI PERUŠIĆ

Perušić Benkovački - Potrebno je ukazanje Majke Božje da život opet bukne

Gospa je uvijek uz svoj narod, pogotovo u teškim trenutcima, kao danas kad je od 700 u Perušiću ostalo tek 100 stanovnika

Perušić Benkovački, naselje oko tri jugoistočno od Benkovca, u srednjem vijeku pripada hrvatskom rodu Perušića. Pod turskom vlašću je od 1538. do 1684. Nakon što su protjerani Turci i sklopljen mir (1699.), raspršeno stanovništvo se vraća na svoja stara ognjišta i na čelu s bosanskim franjevcima, kojima je zadarski nadbiskup povjerio duhovnu skrb nad njima, obnavljaju svoj Perušić i podižu crkvu u čast Uznesenja BDM.

-Perušić se prvi put spominje 1449. godine u spisima Ninske biskupije. Je li pod tim nazivom uključeno i naselje u blizini kaštela Perušić, teško je razjasniti. I prije nego je podignut kaštel opstojalo je naselje u današnjem istoimenom mjestu. To nam potvrđuje crkva sv. Jure zas koju niski biskup 1710 kaže da je stara zgrada, u knjizi Perušić piše fra Stanko Bačić (1916. – 2003.) iz oblišnjeg Lisičića.

Staro naselje je moglo biti u blizini sv. Jure s istočne i zapadne strane. Osim toga sa sjeverne strane Perušićke kose iznad Marijina Uznesenja nalazi se lokalitet Grudina, gdje je isto bilo srednjovjekovno naselje, koje je tvorilo duhovno zajedništvo s onim uz crkvu sv. Jurja.

image

Crkva Velike Gospe - Marijinog Uznesenja

VELIMIR BRKIĆ

Povrh kuća krš, ispod vinogradi i oranice

-Današnji Perušić dobio je ime po kaštelu Perušić. Dijeli se na Gornji i Donji Perušić, objašnjava dida Tome.

Na putu iz Benkovca od željezničkog kolodvora, u pravcu jugoistoka, na drugom kilometru nalazi se naselje koja pripada Gornjem Perušiću koji se smjestio uz tzv. Perušićku kosu. Gornji Perušić presijeca cesta. Ispod ceste su vinogradi i oranice s livadama, a povrh kuća ogoljeli krš.

-U Gornjem Perušiću nalaze se tri bunara: Peruškovac, Pilipovac i Blainovac, dok je u Donjem Perušiću, koji je oko 1.500 metara udaljen od Gornjeg Perušića, bunar Vundačeva, nabraja sugovornik Mile, dodavši kako se mještani najviše bave vinogradarstvom i obradom pločastog kamena.

Ovo multinacionalno naselje najviše stanovnika je imalo početkom 60-ih godina proteklog stoljeća, točnije 722. U predvečerje Domovinskog rata 1991. Perušić broji 595 stanovnika, od toga 433 Hrvata (73 posto), 159 Srba (27 posto) i 3 ostalih. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine imao je 297 stanovnika, a prema Popisu stanovništva 2011. imao je 153 stanovnika, uglavnom Hrvata.

image

Nedjeljne mise predvodi don Darko

VELIMIR BRKIĆ

Da je tzv. bijela kuga, odnosno pad nataliteta vrlo ozbiljno nacionalno, strateško i gospodarsko pitanje, govori podatak da danas Perušić broji preko sedam puta manje stanovnika nego prije 60-ak godina. Naime, prema Popisu stanovništva 2021. Perušić broji tek 99 stanovnika.

-Mogli bi reći, tužno i žalosno jer u područnoj školi protekle školske godine bilo tek dva učenika, dok su ove godine školska zvona sasvim utihnula. Škola je privremeno zatvorena jer je jedini učenik otišao u školu u Benkovac. Takav je život, što napraviti sam Bog zna. Svi se napokon trebamo trgnuti, ovog puta milijun, milijardu posto, mišljenja je Tomislav Brčić.

-Iz Perušića se za boljom koricom kruha iselilo u Zagreb, Rijeku, Zadar, Njemačku, poslije Domovinskog rata i ovdje u Benkovac. Kad bi se svi vratili bilo bi nas i duplo više nego u zlatnim 60-im godinama prošlog stoljeća, reći će Ćurković.

Obiteljske i kršćanske vrednote su se u potpunosti promijenile, mladi se ne žele oženiti ili imati djecu, a sve više je onih koji vole živjeti sami.

- Prije su mlađe generacije gledale starije i željele učiti iz njihovih iskustva, a sad se sve promijenilo. Primjerice 30-godišnjaci za primjer više ne gledaju starije već 20-godišnjake i žele raditi isto što i oni. Sve uzimamo iz Amerike i “trulog” Zapada gdje je samostalni život postao “in”, gdje gledate samo na vlastite interese, navodi gospodična Ana.

Živo za feštu i večer duhovne pjesme

image

Tomislav i Ante Brčić

VELIMIR BRKIĆ

- Još je jedan bitan razlog je i krhkost mladih obitelji. To su ta moderna vremena, o Bože i Majko Božja budite nam u pomoći, danju i noći. Zapravo ovdje nam treba što žurnije ukazanje Majke Božje, nebeske zaštitnice Perušića, kraljice Hrvata, zavapila je sugovornica Ana.

Perušić ima 86 stambenih jedinica, od toga 84 za stalno stanovanje. U 31 kućanstvu žive mještani prezimena: Ljutić. Zrilić, Ćurković, Guzić, Pešut, Brčić, Petrić, Zurak, Ivandić, Antunović, Šimić, Bukarica, Vrkić, Šižgora, Orlović, Mudražija, Dukić, Grubić, Petrović, Vuksan-Ćusa, Adžić, Andrić....

Perušić tek zaživi za feštu Velike Gospe i petak uoči blagdana. Perušić, naime, već 15 godina uživa svoju Večer duhovne poezije. Impresivno kulturno događanje u čast blagdana Majke Božje, zaštitnice župe Perušić, je okrjepa koja iz godine u godinu obogaćuje sve više zaljubljenika u izričaj koji duhovno obnavlja srce i dušu.

- Posebno perušičkim podnebljem, već tradicionalno ispred crkve sv. Jure, pred brojnim posjetiteljima odjekuje duhovni zov, kazao je Branko Antunović, inicijator Večeri duhovne poezije.

image

Djeca su najveća životna radost

VELIMIR BRKIĆ

Uz pokroviteljstvo Grada Benkovca osim umjetničkog fotografa i pjesnika Branka Antunovića organizator je i Župa Perušić Benkovački i TZ Ravni kotari Benkovac. Sve godine voditelj je benkovački novinar Mihovil Mijo Brkić dok je ovogodišnju jubilarnu, 15. večer duhovne poezije vodio Ante Nadomir Tadić Šutra, domoljubni pjesnik iz Knina.

- Već tradicionalno poslije impresivne manifestacije u mog pokojnog dida pod murvom i ovog puta na večeri bilo od 70 do 80 sudionika koncerta i gostiju, ponosno će Branko Antunović ​

Kao i uvijek prethodila je sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja BDM u kojoj svake nedjelje euharistijsko slavlje točno u podne uz budno oko remete-sakristana Šime Vuksana-Ćuse, predvodi župnik don Darko Marušić, Zemuničanin sa zadarskih Stanova.

Župna crkva Uznesenja BDM sagrađena je 1684. U Domovinskom ratu pobunjeni Srbi crkvu su miniranjem razorili 1992., a kamen temeljac za novu crkvu 2003. godine blagoslovio je papa Ivan Pavao II. za svog pohoda Zadru.Nova župna crkva u središtu mjesta sagrađena je 2006. godine, dok je crkva sv. Jurja iz 12. stoljeća.

- Perušić koji je doživio velika ratna stradanja i iseljenje stanovništva, prostorno je velika župa s četiri filijale: Lepuri, Lisičić, Podgrađe i Podlug. Do izgradnje nove crkve župu su vodili fratri, a od tada svećenici, podsjetio je Vuksan-Ćusa.

05.10.2023., 11:27h
VELIMIR BRKIĆ
27. srpanj 2024 10:16