Pun optimizma i pošaliica
StoryEditor
NASLIJEDIO DIDA POMORCA I ĆAĆU POVJESNIČARA

ŠALJIVDŽIJA I VESELJAK Šime Marić, ponos i dika Nadina i cijelih Ravnih kotara...

Stariji, koji su s didom Šimom često, tvrde da je on za sva vremena obilježio Nadin i Ravne kotare, u svojoj narodnoj nošnji pun stila i elegancije...

Velik je to i plemenit čovik, 80-godišnji Šime Marić, poljoprivrednik i folkoraš iz Nadina, šaljivdžija i veseljak, baš pravi lik iz Ravnih kotara. S mjerom i orginalnošću.

- Ja sam vita jela Ravnih kotara, iz kršnog kraja moga lipog zavičaja. Ma, dika i ponos Nadina i Ravnih kotara, uvjerljiv je dida Šime Marić, koji je svakog desetog u mjesecu neizostavan na tradicionalnom i popularnom Benkovačkom sajmu.

Svi znaju dida Šimu, ma nema onog tko ga ne zna u Ravnim kotarima. Stariji, koji su s didom Šimom često, tvrde da je on za sva vremena obilježio Nadin i Ravne kotare, u svojoj narodnoj nošnji pun stila i elegancije.

- Naslijedio sam dida Grgu koji je 30 godina bio pomorac, i ćaću Ivu koji je bio povjesničar. I ja, Šime Marić sam povjesničar, sasvim ozbiljno će dida Šime.

Red sjete, red tuge, red veselja

Lijepo je, dodaje Šime, što imamo mlade naraštaje kako bi se uz poduku starijih tu opstalo, živjelo, radilo, osnovalo obitelj u ovom Bogom danom nadinskom nam kraju.

image

Šime Marić, 80-godišnjak iz Nadina

- U zeleno-plavom prostranstvu, valja ustrajati na zemlji, jer baciš sime i ono naraste, a naročito vinogradi, voćke i maslinici. Sve eko, kako i priliči najekološkijem selu u Hrvatskoj, uvjerljiv je dida Šime, koji je svojim veselim duhom i pozitivom svojevrsni kotačić stoljetnog Benkovačkog sajma, ali i kotačić života Nadina i cijelih Ravnih kotara.

Život mu je red sjete, red tuge, red veselja. Hrabro nosi svoj križ, ljudsku sudbinu, životna iskušenja i nedaće.

- Potisnimo onaj svoj križ koji nosimo, svom snagom srca i duše. Ali, ne zaboravimo ga, tugujmo, plačimo u tišini, molimo se te mudro zahvalimo Bogu za današnje milosti, koje su svaki dan nove, reći će nam dida Šime Marić,

Nadin u srcu

Dida Šime je iz kraja kojeg ni jedan rat ne zaobiđe. Ovaj prapovijesni grad, na bogatoj i važnoj točki uz rimsku cestu, uvijek su poharali ratovi i uvijek se iznova dizao iz pepela.

“Potisnimo onaj svoj križ koji nosimo, svom snagom srca i duše. Ali, ne zaboravimo ga, tugujmo, plačimo u tišini, molimo se te mudro zahvalimo Bogu za današnje milosti, koje su svaki dan nove"- Šime Marić...

- Nadin mi puno znači. Volimo ga. Tu je u srcu. Cilu Hrvatsku nosimo u srcu, poručio je Nadinjanin Šime Marić, čovjekoljubac, rodoljub i domoljub. Iako je već duboko u trećoj životnoj dobi, Šime je vitalan i dosta dobrog zdravlja.

- Troje djece u braku s mojom Milenom podarilo nam je 10 praunučadi, tko sretniji, govori dida Šime.

U narodu još uvijek postoji ona stara izreka: “Nema kruha bez motike”.

- Na njoj su se odgajali i podizali naraštaji, zaključio je Šime Marić, koji između ostalog u Nadinu ima i vinograd od 20.000 panjeva vinove loze.

17.04.2023., 14:42h
VELIMIR BRKIĆ
24. travanj 2024 19:57