Liburnija Zadar
StoryEditor
OPĆINE VRSI, POLIČNIK, JASENICE I STARIGRAD

Troškovi prijevoza ipak ne prelaze iznos studentskih stipendija...

Kako se sub­ven­cioniranje studentskih pokaza odražava na studentski život i financijsku situaciju studenata iz prigradskih naselja Zadarske županije?

Forum mladih SDP-a Zadarske županije izrazito je razočaran što po njihovim saznanjima gotovo nijedna općina Zadarske županije ne osigurava subvenciju studentskih pokaza studentima iz prigradskih naselja – riječ je o studentima koji nemaju prebivalište na području grada Zadra, a studiraju na Sveučilištu u Zadru.

Sandro Lovrinović, predsjednik Foruma mladih SDP-a Zadarske županije, prenio nam je kako se nadaju da će svojom inicijativom i naporom ipak postići rezultate te potaknuti općine Zadarske županije da sudjeluju u sufinanciranju studentskih pokaza studenata iz prigradskih naselja barem do 50% njihovoga ukupnog iznosa, kako bi dodatno potaknuli mladež da ostanu u našoj županiji, ali samim time i u Republici Hrvatskoj.

Općina Vrsi financira studentske pokaze u 100%-tnom iznosu

- Na naše upite dobili smo kontradiktorne informacije jer su nam iz Liburnije kazali prije godinu i pol dana da samo općina Vrsi financira pokaze, a sada su nam kazali da više nitko ne financira studentske pokaze. Tada smo se obratili nadležnima u Općini Vrsi koji su nam potvrdili da financiraju svoje studente, no iz Liburnije tvrde drukčije. Malo nam je to kontradiktorno, jer dvije institucije koje surađuju daju nam dva suprotna odgovora, kazao je Lovrinović.

S obzirom na navedene tvrdnje tražili smo službeni odgovor od Liburnije, zadarskoga javnog prijevoznika te su nam potvrdili kako u Zadarskoj županiji jedino Općina Vrsi financira prijevoz studenata koji imaju prebivalište na području Općine Vrsi, dok ostale općine ne subvencioniraju javni prijevoz studentima iz prigradskih naselja. Općina Vrsi potkrijepila je navedenu tvrdnju te nam je poslala sljedeće priopćenje:

Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik, potvrdio nam je da stipendiraju studente s područja Općine Poličnik koji su uspjeli ostvariti bodovni prag putem javnoga poziva, a stipendija iznosi 100 € mjesečno po studentu, dok za sve studente koji nisu uspjeli ostvariti pravo na bespovratnu stipendiju, pri podnošenju njihova zahtjeva Općina Poličnik isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1500 do 2000 kuna...

"Kroz osigurana sredstva u svom proračunu Općina Vrsi od 2018. godine financira prijevoz (autobusne karte) svim redovitim studentima s područja Općine Vrsi u 100%-tnom iznosu koji studiraju na Sveučilištu u Zadru. Ovo pravo studenti ostvaruju kroz natječaj koji bude objavljen na internetskoj stranici Općine, a uvjet je da su redoviti studenti te imaju prijavljeno prebivalište na području Općine Vrsi. Na taj način daje se potpora studentima s područja Općine Vrsi, a ulaganje u mlade i osiguravanje što boljih uvjeta života i školovanja, od iznimne je važnosti za Općinu. Uz financiranje prijevoza redovitim studentima, Općina Vrsi dodjeljuje i stipendije svim redovitim studentima u iznosu od 100 € koji na to ostvare pravo po natječaju objavljenom na službenoj internetskoj stranici Općine Vrsi."

Stipendije Općine Starigrad

Lovrinović navodi da i u Općini Starigrad ističu da kao i Vrsi financiraju studentske pokaze u stopostotnom udjelu zajedno sa Županijom i državom, ali kada se provjere njihove stranice za studente nema ništa osim stipendije. Očito je riječ o nesporazumu jer se radi o studentskim pokazima, a ne đačkim.

image

2

Luka Jeličić

Kako bismo provjerili navedenu tvrdnju, kontaktirali smo gospodina Marina Čavića, načelnika Općine Starigrad, koji nam je rekao da stipendiraju sve studente s područja Općine Starigrad koji se prijave na natječaj u iznosu od 100 € mjesečno te da trenutno nemaju zasebno sufinanciranje studentskih pokaza, ali da sufinanciraju đačke pokaze. Po njihovoj evidenciji trenutno samo jedan stipendirani student iz općine Starigrad studira na Sveučilištu u Zadru, međutim vjerojatno postoji veći broj studenata koji studiraju na Sveučilištu, a da nisu stipendirani.

- Najgore od svega toga je to što se ništa nije promijenilo u godinu i pol osim cijena koje su se znatno povisile i kada smo pitali nadležne u općinama o financiranju pokaza kazali su nam da studenti dobivaju stipendije, no stvar je u tome što troškovi prijevoza prelaze iznos stipendija. Dakle, ukoliko studenti i dobiju stipendiju potroše svoju stipendiju na troškove prijevoza, istaknuo je Lovrinović.

Liburnija nam je službeno potvrdila da su cijene mjesečnoga đačkog pokaza identične cijenama studentskih pokaza. Cijene autobusnoga prijevoza slijedom inflacije definitivno su poskupjele, ali su i opravdane s obzirom na porast cijene goriva, kao i povećanja raznih ostalih troškova poput održavanja vozila. Po Liburnijinom cjeniku karata za prigradski prijevoz Zadar, dolazimo do informacija kolike su cijene mjesečnih studentskih pokaza za navedene općine:

Jasenice 115,47 € ili 870,01 kn – najviša moguća stipendija 92,9 €

Poličnik 82,29 € ili 620,01 kn – stipendija 100 €

Starigrad 118,12 € ili 889,98 kn – stipendija 100 €

Vrsi 95,56 € ili 720,00 kn – stipendija 100 €

Općina Poličnik - stipendije i jednokratne pomoći

Samo po primjeru ovih par općina Zadarske županije zaključujemo da troškovi prijevoza ipak ne prelaze iznos stipendija u apsolutno svim slučajevima. Da Općina Vrsi ne subvencionira dodatno i studentske pokaze, stipendija bi i dalje pokrivala mjesečni trošak autobusnoga prijevoza. Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik, potvrdio nam je da stipendiraju studente s područja Općine Poličnik koji su uspjeli ostvariti bodovni prag putem javnoga poziva, a stipendija iznosi 100 € mjesečno po studentu, dok za sve studente koji nisu uspjeli ostvariti pravo na bespovratnu stipendiju, pri podnošenju njihova zahtjeva Općina Poličnik isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1500 do 2000 kn. Općina Jasenice potvrdila je da sufinancira đačke pokaze, ali da studentske ne sufinanciraju. Isplaćuju stipendije studentima s područja Općine Jasenice u iznosu od 79,63 € mjesečno, uz dodatak od 13,27 € za uspješne studente sportaše.

Ovim činjenicama želi se ukazati da se stipendija ne bi trebala trošiti isključivo na autobusni prijevoz, iako je za mnoge i to olakšavajuća okolnost, jer je svakako bolje da studenti imaju čim više financijskih sredstava za pokrivanje i ostalih troškova studija koji su također od presudne važnosti za njihovo daljnje obrazovanje.

Smještaj u studentskom i đačkom domu

Općine u svakome slučaju nisu zakonski obvezne isplaćivati novčani iznos za studentske pokaze, ali bi bilo izuzetno pozitivno ukoliko bi se odlučile pružiti financijsku podršku studentima u tom aspektu, kao što je pružaju i učenicima. Uzmimo li u obzir i da upisivanje studija nije isto što i upisivanje škole, posebice osnovne, budući da su osnovnoškolski odgoj i obrazovanje obavezni za svu djecu, upis određenoga fakulteta isključivo je odluka pojedinoga studenta koja je zasigurno donešena nakon pomnjivoga promišljanja o budućnosti, zaposlenju i novčanim resursima, kao i odricanja čitave obitelji s financijskoga aspekta. Treba napomenuti kako je akademsko obrazovanje redovitih studenata državnih fakulteta Republike Hrvatske u potpunosti besplatno, što uključuje i Sveučilište u Zadru. Ukoliko studenti izvršavaju svoje obveze i polože većinu predmeta iz tekuće akademske godine koju su upisali, odnosno ostvare određeni broj ECTS bodova, isključivo su dužni pokriti troškove upisnine u idući semestar. Na taj način mladima se omogućuje da lakše steknu akademsko obrazovanje, dok u nekim drugim državama ambiciozni i proaktivni mladi ljudi nemaju ni mogućnost upisivanja studija zbog prevelikih troškova vezanih samo uz cijene studija, da ne govorimo o ostalim troškovima.

Nadalje, studenti Sveučilišta u Zadru koji nemaju prebivalište na području grada Zadra mogu podnijeti zahtjev za boravak u studentskome, ali i đačkome domu. Cijene novoga Studentskog doma kreću se između 600 i 875 kn (80 – 110 €), ovisno o tome koja se opcija smještaja odabere, dok stari Studentski dom smještaj za studente naplaćuje u iznosu od 450 kn (60 €) mjesečno. Cijena smještaja u Srednjoškolskome đačkom domu Zadar iznosi 900 kn (119,45 €) mjesečno, odnosno 1260 kn (167,23 €) mjesečno ukoliko je uz smještaj uključena i prehrana. Prema navedenomu, ova opcija uvelike bi se isplatila studentima prigradskih naselja budući da bi uštedjeli ne samo novac, već i vrijeme potrošeno na prijevoz i čekanje istoga.

Čar studiranja ipak postoji

- Osim toga sam Grad Zadar studentima ne pruža ama baš ništa, kod nas nema nikakvih studentskih događanja, nemamo niti studentski klub kao u ostalim gradovima, i tada se gubi onaj duh studiranja i čar života. Jedini način da se studenti negdje zabave su kafići, a za to nemaju novaca, ili se skupljaju po stanovima ili u Parku Vladimira Nazora što je po mom mišljenju jako žalosno. U Zadru ima oko 5500 studenata i svjesni smo da je Zadar turistički grad, ali barem preko zime neka bude studentski grad, jer na taj način bi i grad živnuo, zaključio je Lovrinović.

Uz financiranje prijevoza redovitim studentima, Općina Vrsi dodjeljuje i stipendije svim redovitim studentima u iznosu od 100 € koji na to ostvare pravo po natječaju objavljenom na službenoj internetskoj stranici Općine Vrsi...

Zadar se može pohvaliti dugom tradicijom akademskoga obrazovanja jer je upravo u našem gradu davne 1396. godine osnovano prvo sveučilište u Republici Hrvatskoj, što ga čini važnim povijesnim središtem visokoga obrazovanja na ovim prostorima, a nerijetko ga se svrstava i u najstarije sveučilišne gradove Europe. Iako je ta tradicija svojedobno bila prekinuta, ipak je s vremenom nastavljena pa se 1955. godine osniva Filozofski fakultet u Zadru, a 2002. osnovano je Sveučilište u Zadru. Zadar je tijekom godina postao sve popularniji među studentima zahvaljujući razvoju Sveučilišta te brojnim studentskim sadržajima, što ga je ujedno pretvorilo u grad koji privlači ne samo turiste, već i mlade ljude željne obrazovanja i društvenoga života. Iako smo svjesni činjenice da uvijek ima mjesta za napredak, moramo uzeti u obzir da je s obzirom na veličinu grada neminovno mnogo toga postignuto kako bi se podigao studentski standard – uključujući nove studijske programe, a posebice velike projekte poput izgradnje Novoga kampusa Sveučilišta u Zadru sa smještajem od 284 kreveta i 500 mjesta u novoopremljenoj menzi, kao i obnove stare Tehničke škole u Zadru čiji projekt nosi naziv "Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće".

Može i bolje, ali..

Napominjemo kako Studentski klub "Božo Lerotić" postoji već niz godina u Zadru i jedno je od omiljenih okupljališta studenata, gdje se osim opuštanja i učenja, organiziraju i stručna predavanja, književne večeri, kvizovi i razne umjetničke aktivnosti, što ga čini nezaobilaznom destinacijom za sve mlade koji žele upoznati kulturnu i intelektualnu stranu grada. Studentski klub može se pohvaliti i domaćinima koji preko studentskoga ugovora rade na unaprijed dogovorenu satnicu, a koji se brinu o svim aktivnostima u klubu te osiguravaju ugodno ozračje za sve studente koji se tamo okupljaju radi zabave, druženja ili organiziranja različitih događanja.

Unatoč postojećim naporima da se poboljšaju usluge i uvjeti za studente, uvijek postoje mogućnosti za unapređenje u svim segmentima, kako za studente koji dolaze na studij iz drugih županija, tako i za one koji dolaze iz Zadarske županije. Općine Zadarske županije uvijek mogu pružiti mogućnost veće financijske potpore studentima čije je prebivalište van grada Zadra, no važno je naglasiti da nipošto ne smijemo zanemariti i trenutnu financijsku pomoć koju općine nude, makar ona bila samo putem stipendiranja, pogotovo u ovim teškim vremenima kada su mnogi ljudi suočeni s brojnim financijskim izazovima.

image

Sveučilište u Zadru

Linda Vidović
03.04.2023., 08:31h
18. svibanj 2024 21:18