Predstavljanje u Domu mladežiVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
Znanstvena simfonija

Pet tematskih blokova, 32 rada i 41 autor u novoj monografiji o Sukošanu

Monografija na 554 stranica podijeljena je u pet tematskih blokova: prirodoslovlje; arheologija, povijest i povijest umjetnosti; kulturna baština; stanovništvo i gospodarstvo te Župa sv. Kasijana

U dupkom punom sukošanskom Domu mladeži predstavljena je fascinantna monografija pod naslovom "Sukošan – na dodiru Kotara i mora" autora prof. dr. sc. Milorada Pavića i dr. sc. Merise Katić Piljušić, tandema koji je priredio ovo povijesno djelo, svojevrsnu znanstvenu simfoniju.

- Premda prvi poznati spomen mjesta Sukošana datira iz 1289. godine, brojni sačuvani tragovi i nalazi na području samog naselja i bliže okolice svjedoče o naseljenosti sukošanskog područja još u doba Ilira i Rimljana. Osim brojnih materijalnih nalaza, o bogatoj povijesti Sukošana svjedoči i mnoštvo pisanih izvora. Među njima treba posebno istaknuti glagoljske matične knjige župe Sukošan, sačuvane u velikom broju, po čemu Sukošan prednjači u odnosu na ostale župe zadarske regije, kazao je Milorad Pavić iz Sukošana, redovni profesor na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru.

image

Milorad Pavić, autor monografije

VELIMIR BRKIĆ

Prošlost i budućnost

Monografija na čak 554 stranica je podijeljena u pet tematskih blokova: prirodoslovlje; arheologija, povijest i povijest umjetnosti; kulturna baština; stanovništvo i gospodarstvo te Župa sv. Kasijana, s ukupno 32 rada na kojima je radio 41 autor.

- Izuzetno smo zadovoljni konačnim rezultatom uz uvjerenje da su otvorene neke nove teme te da je ostavljen prostor za daljnja istraživanja. Između ostalog o športu, crkvenom pučkom pjevanju, folkloru i drugom, istaknuo je načelnik Ante Martinac te se zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju ove monografije.

Nakladnik monografije "Sukošan – na dodiru Kotara i mora" je Sveučilišta u Zadru, dok su sunakladnici Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Općina Sukošan i Turistička zajednice Općine Sukošan.

- Ideja vodilja je bila da istraživači kroz svoje znanstvene radove pokažu i prikažu mogućnosti opstojnosti na ovom prostoru ne samo u prošlosti već i u budućnosti, istaknuo je prof. dr. sc. Josip Faričić, rektor Sveučilišta u Zadru, koje je s više svojih znanstvenika sudjelovalo u nastanku ove monografije.

image

Ante Martinac, načelnik

VELIMIR BRKIĆ

Fascinantni način ostvarenog cilja

Posebno je bila važna uloga, kaže on, Općine Sukošan i načelnika Ante Martinca, jer je jedan od sveučilišnih ciljeva suradnja akademske i lokalne zajednice.

- Dio ovih radova mora biti praktično primjenjiv kao osnova budućoj izradi strateških i prostorno-planskih dokumenata ove općine, poručio je Faričić.

Širina obuhvata tema te autoritet autora koji su predstavili rezultate znanstvene i stručne analize prirodnih, kulturnih i gospodarskih značajki Općine jamče da je monografija ostvarila svoj temeljni cilj, odnosno pridonijela boljem poznavanju povijesti i razvoja Sukošana, Debeljaka, Gorice i Glavice.

image

KUD Zlatna luka Sukošan

VELIMIR BRKIĆ

Spektakularni uvod i zatvaranje predstavljanja

- Monografija će nesumnjivo pobuditi interes šire javnosti, posebice lokalnog stanovništva koje se identificira s prostorom i ljudima o kojima je riječ u radovima, a neki od njih, s obzirom na gospodarske teme svakako će biti u prigodi lakše sagledati različite mogućnosti iskorištavanja prirodnih i društveno-gospodarskih resursa naselja Sukošana i njegova općinskog okruženja, rekao doc. dr. sc. Ante Gverić iz Bibinja, koji je s prof. dr. sc. Mateom Bratanićem bio recenzent monografije koju su zajednički i predstavili nazočnima.

Predstavljanje na kojem je odana počast preminulom prof. Šimi Tomi Peričiću i mons. dr. Pavi Keri vodio je Andrija Vanjak. Predstavljanje je spektakularnim uprizorenjem otvorio Teatar Kuntrata iz Sv. Filip i Jakova voditelja Mirka Đinđića, čiji su članovi čitali dijelove sukošanske glagoljske matrikule iz sredine 18. stoljeća, dok ga je s tri sukošanske pjesme također spektakularno zatvorio KUD Zlatna luka predvođenim Mirjanom Veleslavić Nadinić i Ivicom Kindom.

image

Faksimil monografije

VELIMIR BRKIĆ
13.03.2024., 11:05h
VELIMIR BRKIĆ
28. travanj 2024 16:56