<p>Teška prometna nesreća/Ilustracija</p>
Teška prometna nesreća/IlustracijaPu Zadarska
StoryEditor
Teška prometna nesreća

U Bilišanima smrtno stradao 76-godišnji vozač četverocikla

Prema rezultatima očevida, sumnja se da je do nesreće došlo kada je kolnikom ceste u Bilišanima, 76-godišnjak upravljao četverociklom, zagrebačke registracijske oznake, te je zbog neprilagođene brzine na nizbrdici izgubio nadzor nad vozilom uslijed čega je sletio van kolnika gdje je došlo do prevrtanja vozila

Smrtno stradao vozač četverocikla

Jučer, 16. lipnja 2023.godine oko 15.20 sati u Bilišanima dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Prema rezultatima očevida, sumnja se da je do nesreće došlo kada je kolnikom ceste u Bilišanima, 76-godišnjak upravljao četverociklom, zagrebačke registracijske oznake, te je zbog neprilagođene brzine na nizbrdici izgubio nadzor nad vozilom uslijed čega je sletio van kolnika gdje je došlo do prevrtanja vozila.

Ozlijeđeni vozač je prevezen vozilom Hitne medicinske pomoći na pružanje liječničke pomoći u Opću bolnicu Zadar, gdje je od posljedica nesreće preminuo. O događaju je policija obavijestila nadležno državno odvjetništvo.

Teže ozlijeđena dva motociklista

Jedna je osoba teško ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer, 16. lipnja oko 15.55 sati na području Gračaca. 

Nesreća se dogodila kada je 34-godišnji hrvatski državljanin upravljao automobilom šibenskih registarskih oznaka, kolnikom županijske ceste ŽC-5203 iz smjera Srba prema Kninu. Dolaskom do raskrižja sa državnom cestom DC-01, vozač se nije zaustavio ispred znaka obveznog zaustavljanja, već je oduzeo prednost prolaska motocikla njemačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 52-godišnji državljanin Njemačke koji je uslijed udara pao na kolnik.Ozlijeđenom vozaču motociklu pružena je pomoć u zadarskoj bolnici, gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede.

Zbog obavljanja očevida na navedenoj dionici ceste, u vremenu od 16.50 do 17.25 sati promet je bio obustavljen za sva vozila te se odvijao obilaznim pravcima. Protiv 34-godišnjeg vozača, nadležnom državnom odvjetništvu podnosi se kaznena prijava zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Jučer, 16. lipnja oko 21.10 sati na cesti kod Petrčana došlo je do prometne nesreće u kojoj su sudjelovali automobil i motocikl. Do prometne nesreće je došlo kada je 49-godišnji hrvatski državljanin upravljao automobilom zagrebačkih registarskih oznaka iz pravca Kožina prema Zadru te dolaskom do raskrižja sa državnom cestom DC-306 oduzeo prednost prolaska i sudario se s motociklom zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 43- godišnji hrvatski državljanin.

Uslijed udara i pada, vozač motocikla je ozlijeđen te je radi pružanja daljnje liječničke pomoći, vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen i hospitaliziran u zadarsku bolnicu gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede. Na mjestu događaja policija je provela očevid te će po dovršetku kriminalističkog istraživanja za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, protiv vozača automobila, podnijeti prijavu.

Maloljetnici zatečeni u noćnom izlasku bez pratnje

Policijski službenici Policijske postaje Zadar, postupajući te poduzimajući aktivnosti usmjerene u cilju zaštite djece i maloljetnika od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja, kao i sprječavanja kaznenih djela i prekršaja na štetu maloljetnika, noćas, 16./17. lipnja su na području grada Zadra u noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja, staratelja ili druge punoljetne osobe zatekli četiri osobe mlađe od 16 godina.

Sukladno odredbama Obiteljskog zakona, policija je o tome izvijestila roditelje, a sukladno zakonskim odredbama obavijestiti će i nadležni Centar za socijalnu skrb.

Policija skreće pozornost roditeljima: Članak 93. Obiteljskog zakona, u stavku 5. propisuje da su roditelji dužni i odgovorni djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Sukladno stavku 6. istog članka navedenog Zakona, noćnim izlaskom se smatra izlazak u vrijeme od 23 do 5 sati.

Kad policijski službenici zateknu osobu mlađu od 16 godina u noćnom izlasku, u vremenu od 23 do 5 sati, samu, bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenja, istu će dovesti u prosotrije policije i pozvati njene roditelje.

17.06.2023., 11:29h
07. svibanj 2024 07:41