Dužina mosta iznosi 378 metaraVelimir Brkić
StoryEditor
TURISTIČKA ATRAKCIJA

Virski most danas slavi 48. rođendan, izgradnja započela 1974. godine

Danas je Virski most postao i znamenitost na servisu Google Maps gdje si je prikupio visoku prosječnu ocjenu 4,7, a o njemu je svoje dojmove ostavilo 207 korisnika

Most koji povezuje otok Vir s kopnom, posebna je značajka sjeverozapadnog dijela Zadarske županije, a njegova izgradnja ujedno je i značila otvaranje novog poglavlja u razvoju otoka Vira i njegovih naselja. Ovako o izgradnji mosta piše portal Otok Vir:

Jedan od najduljih

“Izgradnja Virskog mosta započela je 1974. godine, a u promet je most službeno pušten 24. travnja 1976. godine. Uspostavljena je autobusna linija na relaciji Vir-Privlaka-Nin-Zadar. Održavao ga je prometno poduzeće “Autotransport” iz Zadra (danas Liburnija). U početku su to bile tri linije dnevno. Putovalo se od Lozica po bijeloj makadamskoj cesti. Most je izgrađen na mjestu najzaštićenijem od bure i tvrđem morskom tlu. Dužina mosta iznosi 378 metara, a s nasipima s jedne i duge strane ukupna duljina mu je 443 metara. Konstrukciju drži 9 nosećih betonskih stupova i dva dodatna u nasipima na krajevima mosta. Lučnog je izgleda tako da ispod njega mogu nesmetano prometovati brodovi i ostala plovila visine do 10 metara i širine 20 metara, a čiji je gaz ispod 4 metra. To je jedan od najduljih mostova takve vrste izgrađenih kod nas u to vrijeme 20. stoljeća. Nema sumnje da je izgradnja ovog mosta doprinijela kvaliteti života na otoku i njegovom sveukupnom burnom razvitku. Osim toga, most je već od svoje izgradnje, uz utvrdu Kaštelina, virski svjetionik i crkve svetog Ivana Krstitelja i svetog Jurja, postao svojevrstan simbol otoka koji se može pronaći na gotovo svakom promidžbenom materijalu vezanom uz naš otok - otok Vir.”

Danas je Virski most postao i znamenitost na servisu Google Maps gdje si je prikupio visoku prosječnu ocjenu 4,7, a o njemu je svoje dojmove ostavilo 207 korisnika.

image

Omiljen kod biciklista

Kažimir Škrbić

Otok koji zrači mirom

Tako korisnik J.B. iz Njemačke piše: “Ovo je otok koji zrači mirom. Most je lijepa građevina.” Njegov sunarodnjak Marut T. hvali vidik s mosta što je učinilo i dosta drugih komentatora iz različitih zemalja. Korisnik kompersor kompresor iz Slovačke navodi: “Most spaja selo Privlaku na kontinentu s otokom Virom. Odmah pokraj mosta nalazi se pješčana plaža s plitkim i toplim morem. Prijelaz preko mosta se ne plaća.”

Ogromna većina korisnika hvali ovo mjesto. Poneki se žale na smeće, no bili su toliko pošteni da priznaju da su za isto pretežito krivi sami turisti.

24.04.2024., 12:04h
IVAN STAGLIČIĆ
06. svibanj 2024 08:41