Anka Perović, gotovo je cijeli je život na zadarskoj pijaci, a zadnjih 28 godina i ljeti i zimi prodaje ono što nam i treba. Domaće proizvode. Kaže nam teta Anka da je što se posla tiče isto, samo što liti posla ima, a zimi nema. Kad govorimo o poslu, svako jutro teta Anka se diže u četiri ujutro, otvori, spremi i pripremi štand, ali ljudi nema. Lipo je što je teta Anka iskrena pa kaže ono što je domaće je domaće, ali ne može banana i ananas biti domaći, to je uvozno. Tako nam je kazala kako zimi rade samo kako bi pokrili najam štandova.
Ljeti i zimi
Malo smo i popričali sa Goranom Perovićem Mungosom, vlasnikom trgovačkog objekta Citrus i suprugom naše prijašnje sugovornice:
- Naše radno vrijeme zimi je 13 sati dnevno, liti nam je radno i do 16 sati dnevno. Liti je normalno obim posla veći, zbog turista, zimi imamo problema, jer kao što i sami znate Poluotok je zimi mrtav. Poluotok se praktički raselio i sami stanovnici, a i institucije Grada su otišle izvan poluotoka. Mi koji radimo ovdje dugi niz godina pretpostavljamo da će se ova pijaca u skoro vrijeme i ugasiti, odnosno da neće biti rentabilna.
Mislite li da bi projekt natkrivene pijace, tržnice poboljšao Vaš posao, obzirom da smo mi navikli na našu otvorenu pijacu ili ti ćakulu?
Dobro bi bilo imati nešto natkriveno, međutim, kod nas smo se naučili na mediteranski način prodaje i mislim da ne bi zaživio. Dokaz vam je to kako je još prije 30 godina onaj dio gdje je sad Konzum, bio namijenjen za za zatvoreni dio tržnice, i na kraju su svi izašli prodavati vani, i na kraju se sve skupa pretvorilo u poslovni prostor ili dućan. Stranci su oduševljeni s našim načinom prodaje ljeti, i uvijek nas pitaju jeste li i sutra tu, a zašto? Jer oni svoje proizvode prodaju samo na sajmovima, a mi smo tu svaki dan cijelu godinu, pa im je to zanimljivo.
Lakše preprodavati nego proizvoditi
Što kažete o našim OPG-ima, mogu li se izboriti za pristupačniju hranu, a o kvaliteti da i ne govorimo od trgovačkih centara?
-Mnogi oni koji imaju OPG-ove nisu takvi kakvi se predstavljaju, nego su u biti šverceri i trgovci, osim toga trenutačno se u Hrvatskoj za vlastite potrebe uzgaja tek jedna četvrtina proizvoda, dakle ovo ostalo je uvoz. Što je neodrživo. No sustavom poticaja, prezentacija malih površina i ostaloga, vlasnici OPG-a su shvatili kako im je bolje prodavati, ili preprodavati nego proizvoditi. Što je u stvari vrlo jednostavno. Niti moraju izdavati račune, nisu u sustavu PDV-a, praktički su zaštićeni i većina trguje s robom koja nije njihova, a prodaju i deklariraju je kao svoju.
Mlađi ljudi idu u centre
Koliko Vam zimi padne promet i posjećuju li domaći ljudi pijacu ili odlaze u trgovinske centre?
Imam obveze prema radnici koja obavi svoju smjenu, imam obveze prema tzv. hladnom pogonu, dakle moram platiti mirovinsko, zdravstveno, poreze. Dakle mi samo pokrivamo troškove kako bismo prezimili. Na žalost, naših ljudi koji su imali tradiciju dolaziti na pijacu više i nema, ili su ostarili ili su nemoćni ili su, na žalost, umrli. Mlađi ljudi nemaju takvu naviku, oni idu u centre, a pazite kod nas moraš platit parking, u centru mu je besplatno, mora naći parking, a tamo mu je osiguran parking. Mlađi imaju svoje, ne pada im kiša, nije im hladno, nisu za cjenkanje žele sve zdravo za gotovo. Poluotok je zimi mrtav, i mislim da je prije osam godina brojao do osam tisuća stanovnika, a ako bi sad nabrojili 2.500 stanovnika mislim da sam puno rekao.